Video placeholder

Hodina dějepichu: Z dvou set sedmdesáti lidí Magalhãesovy výpravy jich nepřežilo ani dvacet

Jan Studnička
Jan Studnička , Tereza Kujová

Víte, kdo jako první obeplul svět? Ve škole se učíme, že Fernão de Magalhães, ale sám Magalhães tragicky zahyne během výpravy, cestu tedy technicky vzato nedokončí. Možná vám to přijde jako zbytečné hnidopišství, ale v mnoha státech světa je tohle dodnes hojně debatované téma. Má co dělat s národní hrdostí, tradicí, dějinami… a přirozeně kolonialismem.

Každá průkopnická snaha něco stojí, ať už průkopničíte ve vědě, anebo narazíte svým krumpáčem na přívod vody. Ale čím větší a grandióznější záležitost, tím bývá vyšší i cena. Když v roce 1519 vyráží Fernão de Magalhães na cestu kolem světa, ví, že to nebude snadné. Ale nejspíš ještě neví, že mu zemře dvanáct třináctin posádky a on bude mezi nimi. U objevitele jeho typu by ho nejspíš ale ani tohle vědomí nezastavilo.

Dnešní epizoda našeho podcastu o nejšťavnatějších částech historie, Hodina dějepichu, je zároveň posledním dílem naší čtyřdílné ságy o první cestě kolem světa. Povíme si, jestli výprava nakonec dorazí, jaké ji ještě čekají problémy, kdo se nakonec po smrti velitele stane novým vůdcem expedice. Jestli se jim vůbec podaří nakoupit to koření a hlavně… když Magalhães výpravu nedokončil, kdo je tedy první člověk, který opravdu obeplul svět? Příjemný poslech!