Video placeholder

Velká Británie měla před 2. světovou válkou několik mimořádně zajímavých fašistických postaviček

Jan Studnička
Jan Studnička , Tereza Kujová

Britská unie fašistů nebyla nikdy doopravdy úspěšným hnutím. Ani před druhou světovou válkou, natož během ní. Její vůdce Oswald Mosley, kdysi nadějný mladý politik, je něčím mezi šášou a anglickým Mussolinim. Ale Mosley není člověkem, který bude nejvíce spojován s britským fašismem, to bude jeho švagrová, jistá Unity Mitford. A to hlavně pro její vztah s mnohem významnějším fašistickým vůdcem.

Píšou se 20. léta 20. století a v Evropě je nový trend politický směr jménem fašismus. Je super! Lidi se oblékají do cool hadrů, pořádají průvody, mluví se o síle, akci, mává se vlajkami a nadává se na komunisty! Druhá světová válka je ještě daleko před námi a koncentrační tábory ještě… no, ne že by neexistovaly, ale nejsou nutně spojeny s fašismem a totalitou. A mladý nadějný politik Oswald Mosley se domnívá, že pro Británii je fašismus cestou kupředu.

Nebude to ale primárně on, kdo nakonec určuje, jak se historie jednou bude dívat na britské fašisty. Budou to ženy. Jednak jeho žena Diana Mitford, ale především její sestra Unity Mitford. Konkrétně Unity Valkyrie Mitford počatá ve městě jménem Swastika. Osud je osud, zdá se. Vítejte v dnešní Hodině dějepichu.