Nejlepší gastropodnik roku 2024? Reflex byl u toho!
Ve spodní části Václavského náměstí v Praze, v místě, kde nyní sídlí Pilsner Urquell: The Original Beer Experience, se postupně schází majitelé nebo provozovatelé různých bister, restaurací a kaváren a také mediální partneři ankety Gastropodnik roku 2024, kterou pořádá společnost Qerko. U toho nesmí chybět ani Reflex, a tak se v čele se šéfredaktorem hodila do gala i část redakce a vyrazila na tenhle nezapomenutelný galavečer.
Prostory pod vysokými historickými stropy v místě, které bylo kdysi známé jako Gurmánský palác, se pomalu plní hosty. I my korzujeme v citlivě zrekonstruovaných místnostech od prvního baru přes druhý až k tomu třetímu, mezi námi kličkují číšníci, kteří mají plné ruce práce. Aby konverzace nestála, začíná první bod programu – barmanská show Štěpána Šimánka. Létají shakery i zapálené lahve a každý zhotovený drink je doprovázený potleskem. Pak už pomalu přichází čas na hlavní bod večera; všichni zasedáme na svá místa a napjatě čekáme, kdo si odnese ceny v soutěži nejlepších gastropodniků v ČR, které vybírají sami návštěvníci.
Dohromady se vyhlašuje sedm kategorií a moderátor večera postupně obchází vítězné stoly. Po předání ceny v podobě sponzorských darů a památného talíře s logem ankety Gastropodnik roku 2024 vždy následuje nějaká výzva. A ty jsou opravdu různorodé – stavění domečku z karet, otáčení podtácků nebo slepé ochutnávání nejrůznějších surovin na vaření. Přijde řada i na kategorii Nejodvážnější podnik roku by Reflex. V ní se hodnotilo nejvíce proběhlých plateb pomocí aplikace Qerko, jenž byly v minulém roce v partnerských zařízeních uskutečněny. Vyhrává jí plzeňská pobočka vietnamské restaurace EMOI. Šéfredaktor Martin Bartkovský se s provozním podniku utkává ve výzvě poznávání předmětů hmatem naslepo, a tak má postupně ruku třeba v misce plné červů nebo si z pytlíku vytáhne slepičí pařát.
Speciální ocenění ve spolupráci s Reflexem patří novým podnikům, které ukazují odvahu a kreativitu. Hodnotí se inovativní přístup, originalita a schopnost překvapovat své zákazníky. Tato kategorie má za cíl ocenit ty, kteří se odlišují a posouvají hranice gastronomie.
A jak dopadlo hodnocení ostatních kategorií? Pokud byste nevěděli, kam za gastronomickými zážitky, zajeďte si na pražský Pankrác. Oceněny byly totiž dokonce dva podniky z této čtvrti – Brambory na Pankráci nesoucí nejprestižnější titul, tedy Nejoblíbenější gastropodnik v celé ČR. Je tu i Krušovická Šalanda, která vyhrála v kategorii nejlepší obsluha. Nejlepší jídlo má podle hostů asijská restaurace Sia u Masarykova nádraží, Srdcovka Ústí v centru Ústí nad Labem hosty zaujala svým přívětivým prostředím. Restaurace Vinohradský Parlament na Náměstí míru v Praze má zase nepřekonatelné obědové menu a největší počet bezkontaktních plateb bylo uskutečněno v Restauraci Hybernská.
Vyhlášení pomalu končí a po dlouhém potlesku následuje oblíbená hospodská kratochvíle – pub kvíz. U něj se osazenstvo galavečera například dozvědělo, kolik plechovek piva se vejde do nové dodávky mercedesu nebo že z třílitrové lahve Becherovky se může nalít až 75 velkých panáků. Právě takovou lahev dostane vítězný podnik Brambory na Pankráci a hned zkouší teorii v praxi. Začíná hrát DJ, otevírá se raut plný skvělých jídel od tataráku přes guláš až po bramboráky a večer se rozjíždí v plném proudu.
Všechny oceněné podniky z ankety Gastropodnik roku 2024 najdete ZDE, a tak se na vlastní kůži můžete přesvědčit, jestli byly vybrány právem. A pokud rádi navštívené podniky doporučujete dál a svého favorita chcete dostat do finále, počkejte si na další ročník soutěže – nominace budou opět probíhat už tento rok.