Koňak

Koňak Zdroj: Archív Hennessy

Jak nejlépe pít skvělé koňaky

Luděk Staněk

Pití koňaku bylo v Česku vždy považováno za něco výjimečného. A snobského. Máme pro vás dobrou zprávu. Už není.

Fabien Levieux má jasno. „Víte, koňak dneska pijí lidé jen po jídle. A mají dojem, že to musí být po dobrém velkém jídle. V zimě. U krbu. O Vánocích. Vedle chlupatého retrívra. Jednou za rok. A víte, kdo za to může? Mšička révokaz!“ Fabien vzrušeně máchá rukama a je zjevné, že je celým tématem pohlcen. Aby také ne. Patří mezi lidi, kteří se v koňaku vyznají jako málokdo. Je brand ambassadorem značky Hennessy a asistentem master blendera, muže, který ma na starost kvalitu celé produkce. Což znamená, že pokud někomu proteklo přes jazyk (ne nutně krkem) opravdu hodně koňaku, pak je to on. „Mšička révokaz zničila mezi roky 1870 a 1920 skoro osmdesát procent vinic v Cognaku. Díky tomu si celé dvacáté století myslíme, že koňak je drahé, snobské pití. Jsme prostě zblblí. Před rokem 1870 se koňak pil skoro pořád jako běžné pití a zase se tak pít bude. Ale my jsme prostě zblblé oběti jednoho mýtu.“

Levieux však nepopírá, že koňak je drahé pití. Potřebujete devět až deset litrů vína, abyste udělali litr eau-de-vie, tedy fakticky destilátu. „Plus samozřejmě potřebujete čas. A pokud máte litr eau-de-vie, po 25 letech přijdete o téměř polovinu tekutiny,“ říká Levieux. Takže čím starší koňak, tím je také dražší, to ovšem neznamená, že by se musel pít vyloženě exkluzívně. Což je samozřejmě hodně těžké lidi odnaučit. Speciálně Číňané jsou prý na podobné věci experti. „V Číně se koňak pije tak, že si koupíte tu nejdražší láhev a položíte ji na stůl, aby ji všichni viděli. Ale alkohol si máte užít. Je zbytečné dělat z něj jen status symbol.“

O několik hodin později vede Levieux řízenou degustaci napříč škálou koňaků Hennessy. Jeho upřímnost je skvělá a brutální. „Jistě, nejnižší řady koňaků, v případě Hennessy to je V.S, mají pořád skvělý charakter. Jsou ostatně komponovány ze čtyřiceti různých eau-de-vie starých až osm let a mají fantastické dubové aroma. Nemá však smysl v nich hledat nějakou sofistikovanost typickou pro vyšší řady koňaků. Vůbec se nemusíte bát dávat je do koktejlů. Jejich chuti to neublíží, právě naopak.“

U takového Hennessy X.O. už ale Levieux doporučuje pouze kostku ledu. „Další chyba je, že lidé se bojí pít koňaky s ledem. Pro střední a vyšší řady koňaků je led požehnáním. Osobně mám X.O. nejraději právě s ledem. Nejvyšší řady, jako Hennessy Paradis a vyšší, jsou pak tak rafinované, že už by jim jakékoli přídavky uškodily.“

Z koňaku přitom namícháte prakticky cokoli. „Mám strašně rád hennessy a zázvorovou limonádu, to je podle mě úplně jednoduchý long drink, jenž prostě funguje. Myslím, že komplikované koktejly jsou fajn, ale lidé by měli mít možnost udělat si dobrý drink doma.“

I proto Levieux zaštítil svým jménem barmanskou soutěž, která měla jednoduchý cíl. Namíchat drink z koňaku za méně než dvě minuty. Z mnoha pokusů pak jednoznačně vyšel jako vítěz long drink jménem JJ’S Quick Easy Swizzle. „Je to důkaz, že pití koňaku vážně nemusí být exkluzívní záležitost, pokud zrovna doopravdy nechcete,“ uzavírá Levieux.

KoňakKoňak|Archív HennessyJak si namíchat JJ’S Quick Easy Swizzle
5 cl Hennessy V.S.
2 cl čerstvé limetové šťávy
1,5 cl cukru
1 cl meruňkového likéru
tymián a rozmarýn

Vše nalijeme do old fashioned sklenice, zasypeme drceným ledem a promícháme