JXD: Čistožrouti aneb Jak se stravují vegani
V tištěném Reflexu najdete mou velkou reportáž o světě čistožroutů - veganů, kteří nekonzumují nečistou stravu živvočišného původu. A aby vám při čtení nevyhládlo...
Recepty pocházejí od veganky a veganské aktivistky Elišky, která vegansky nejen vaří, ale také vytváří facebookovskou stránku Chudý vegosaurus. Abyste tam nemuseli dlouho hledat, připravila Eliška pro čtenáře reflexu výběr z jejích nejlepších receptů.
Tortila s cizrnovou pastou
Cizrnová pasta Hummous je přes svůj nelibý název velmi oblíbenou arabskou pochoutkou.
Tradičně se připravuje z cizrny, koření a sezamové pasty tahini (seženete v obchodech se zdravou výživou) a podává se s pitta chlebem. Výborná je ovšem i bez exotických surovin a navíc jde připravit v mnoha různorodých variantách. V kombinaci s pšeničnou tortilou, zeleninou a případně dalšími ingrediencemi rázem získáte plnohodnotný veganský pokrm našlapaný proteiny i dalšími nutrienty.
Vybraný druh hummousu natřeme na koupenou či lépe domácí tortilu, doplníme čerstvou listovou zeleninou (špenát, polníček, kadeřávek...), můžeme přidat mrkev, jarní cibulku, rajčata a další zeleninu, luštěninové klíčky nebo pražená či čerstvá semínka. Pro ještě větší dávku bílkovin možné přidat např. uzené či jinak ochucené tofu (seženete již i běžně v supermarketech u chlazených potravin).
Tradiční hummous
• 1 hrnek vařené cizrny (možné použít konzervu)
• 1/3 hrnku tahini pasty (lze vynechat)
• 2 lžíce olivového oleje
• stroužek česneku
• špetka římského kmínu (pozor! neplést s klasickým českým. Seženete v supermarketech v oddělení s exotickými potravinami. Pomazánku krásně ovoní, ale lze i vynechat)
• sůl a kapku citronové šťávy na dochucení
Ingredience umixujeme na hladkou pastu. V tortile ho kromě čerstvé zeleniny (mrkev, špenát..) skvěle doplní sušená rajčata v oleji nebo olivy.
Hummous s pečeným česnekem
• 1 hrnek vařené cizrny (možné použít konzervu)
• 3 lžíce tahini (lze vynechat)
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 1/2 lžičky římského kmínu(lze vynechat), 1/2 lžičky sladké papriky
• menší palička česneku
• cca 7 sušených rajčat v oleji
• sůl, citronová šťáva k dochucení
Z paličky česneku odřízneme vrchní část, česnek položíme na alobal a pokapeme trochou oleje. Pečeme půl až tři čtvrtě hodiny v troubě na 200° (kvůli úspoře energie samozřejmě optimální zkombinovat např. s pečením brambor či jiné dobroty). po upečení nechte vychladnout. Všechny ingredience dejte do mixeru, vymačkejte k nim upečený česnek a umixujte na hladkou pastu.
Bylinkový hummous
• 1 hrnek vařené cizrny (možné použít konzervu)
• 1/2 hrnku čerstvé bazalky
• 1/2 hrnku čerstvé petrželky
• 2 lžíce olivového oleje
• špetka soli
Ingredience umixujeme na hladkou pastu. Skvěle doplní pražená dýňová a slunečnicové semínka.
Řepný hummous bez cizrny
• 1 3/4 hrnku uvařené červené řepy (uvařte klasicky v hrnci nebo v mikrovlnce - řepu pokrájet, přidat trochu vody do misky a na plný výkon vařit cca 6-10 min).
• 1/3hrnku tahini
• 1 (nebo více) stroužků česneku
• Špetka římského kmínu
• 2 lžíce olivového oleje
• špetka soli
Neobvyklá bezluštěninová varianta, která vás okouzlí svou jasně červenou barvou. Všechny ingredience umixujeme v mixeru do hladka a můžeme podávat. Řepný hummous je skvělý s praženým uzeným tofu nebo řeřichou a dalšími klíčky. Na obrázku domácí tortila s bylinkovým hummousem, praženými semínky, avokadem, mrkví a špenátem.
Veganské kokosové kremrole z listového těsta
Ani na veganské stravě se člověk nemusí vzdávat sladkostí z dětství. Domácí veganské kremrole lze vyrobit snadno a rychle i doma i ze surovin, které jsou běžně dostání v obchodech. S hotovým těstem je navíc dezert hotov za pár chvil i pro nečekanou návštěvu.
• veganské listové těsto (tedy takové, které neobsahuje vajíčka nebo mléko. Značná část listových těst na trhu).
• kokosové mléko v plechovce
• ztužovač šlehačky (pozor, některé obsahují želatinu!)
• moučkový cukr na dekoraci
• formičky na kremrole
1. Kokosové mléko dáme 24hodin předem do lednice. (Pro případy nečekaných návštěv samozřejmě možné skladovat v lednici neustále).
2. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na asi 1,5-2cm široké proužky. Proužky namotáme na olejem potřené kremrolové formičky. Pečeme na mírnou teplotu až do zezlátnutí.
3. Kremrole necháme vychladnout a opatrně sundáme z formiček
4. Do plechovky kokosového mléka uděláme otvor, kterým slijeme průsvitnou kokosovou vodu (pokud teče voda sytě bílá, mléko není dostatečně vychlazené). Zbylou hutnou “kokosovou šlehačku” vyšleháme společně se ztužovačem, stejně jako šlehačku klasickou. Můžeme přidat i špetku moučkového cukru.
5. Kremrole naplníme šlehačkou, pocukrujeme a podáváme.
Krém z červené čočky
Rychlá a chuťově vynikající polévka. Červená čočka je v našich končinách lehce exotický druh luštěniny, který si ovšem pro svou delikátní chuť a neobvykle rychlou přípravu bez nutnosti namáčení vydobyl své místo i v regálech běžných obchodů.
• 2 střední mrkve
• kousek celeru (přibližně stejný jako mrkve)
• 2 větší hrsti červené čočky
• 2 cibulky/ pórek • pepř, sůl, majoránka
1. Červenou čočku uvařte podle návodu na obalu
2. V hlubším hrnci na oleji osmažte pokrájenou cibulku do zlatova, přidejte nastrouhanou mrkev a celer a nechte chvíli restovat. Přidejte uvařenou čočku i s trochou vody tak, aby vznikla velmi hustá polévka či spíše omáčka.
3. Dochuťte kořením a směs vymixujte do hladka.
4. Je možné zjemnit přidáním sojové nebo jiné rostlinné smetany. Podávejte s opraženými kousky pečiva
RX 25 obálka|Rozsáhlý článek o veganech najdete v novém vydání časopisu Reflex, jež vychází 19. června.