Trendy brunche a snídaně venku. Kafe a cigáro už je out
O snídaních už jsme na tomhle místě psali. Jenže už je to rok a půl a od té doby se toho hodně změnilo. I to je důkaz, jak rychle se gastronomická scéna proměňuje. Zatímco tehdy chodila na snídaně do kaváren a bister jen hrstka snobů, dneska se prostě snídá venku. A největším hitem jsou víkendové brunche.
Snídaně se stala z bezvýznamného a opomíjeného jídla trendovou záležitostí. I móda může mít pozitivní vliv na kvalitu života: když nám říkala maminka i všichni doktoři, že snídat by se mělo, protože je to dobré pro naše tělo, bylo nám to celkem jedno. Teď třeba snídáme prostě proto, že v tom novém bistru na náměstí mají skvělé kafe, domácí koláče, výborná míchaná vejce a mixují barevná smoothies. A taky proto, že tam chodí všechny holky z kanclu a i ten novej ajťák. Je jedno, co nás přiměje věnovat pozornost snídani, podstatné je, že naše jediné dopolední „jídlo“ není kafe a cigáro.
Snídaně kdykoli
Celé se to děje hlavně díky tomu, že je kde snídat. Rozmach bister a kaváren, v nichž se dobře vaří, je v posledních pár letech opravdu pozoruhodný. Leckterý podnik dokonce na snídaních založil své menu. Například v letenském The Farm nebo karlínském Proti proudu vám udělají snídani kdykoli během dne, třeba v devět večer… Rozklepnou vejce na pánev, namažou krajíc kváskového chleba domácí pomazánkou a navrch přihodí třeba domácí müsli s jogurtem. Vnímáte tu rozkoš?
Na snídani má nárok i ten, kdo vstává až odpoledne. Jednak jsou takové profese, jednak už není sexy štvát se za výkonem a neustále říkat „nemám čas“. Vysoký výdělek a kariéra ustoupily novým metám dneška: práce je moje hobby a na sebe si čas vždycky udělám. A sem patří i něco tak zdánlivě banálního jako snídaně. Lidé, kteří si dokážou udělat čas na snídani, věnují jí péči a umějí si ji vychutnat, demonstrují, že jsou v pohodě. A možná ani nic nedemonstrují, prostě jsou v pohodě.
Recept: Jak obelstít ztracené vejce
Vejce nesmí v pořádné snídani chybět. To je jasná věc. Zapomeňte ale na zoufalce vařené natvrdo tak dlouho, až žloutek hrůzou zešediví. Osvojte si královskou disciplínu: ztracené vejce, které má pevný bílek a dokonale tekutý žloutek. Uvařit ztracené vejce je ale vyšší dívčí, navíc když se vám povede, tak většinou jen jedno. Naučím vás fintu, již používají i někteří šéfkuchaři. Takovým vejcem pak korunujte třeba zdánlivě banální toast se šunkou či uzeným lososem. Zakrojíte do vejce a máte dokonalou omáčku. A nezapomeňte přihodit hrst něčeho zeleného, třeba čerstvý špenát, polníček nebo rukolu.