Čočku vařte pomalu, nespěchejte. Namáčet není třeba.

Čočku vařte pomalu, nespěchejte. Namáčet není třeba. Zdroj: Profimedia.cz

Měli jste na Nový rok čočku? Dobře jste udělali

Darina Křivánková

Je to hezká tradice: na Nový rok se podává čočka, kdo si ji dá, budou se mu množit peníze. Anebo taky ne… Tradice bývají bez záruky úspěchu. Každopádně kdo si dá čočku na Nový rok a pak třeba taky jednou týdně po celý rok, neudělá chybu. Nevím, jak to bude s penězi, ale jeho tělo mu poděkuje.

Čočku jíme už hezky dlouho. Turečtí archeologové objevili její semena stará 4000 let. Zaseli je do půdy a čočka z doby bronzové vzklíčila. Kromě toho, že jsou tyto prastaré odrůdy vděčným předmětem zkoumání, je to unikátní pocit: moci ochutnat něco autentického, co jedli lidé kdysi dávno. Čočku seli už neolitičtí zemědělci na Blízkém východě. Čočka toho totiž v jídelníčku zastala hodně – zasytila, dodala tělu energii, spoustu vlákniny a dostatek bílkovin a také železa, manganu a vitamínu B 6. Je to velmi komplexní surovina, o tom žádná.

Čočka: Biblická hrdinka

Důkaz najdeme i v bibli, konkrétně ve Starém zákoně. Čočka sehrála podstatnou roli ve sporech bratrů Ezaua a Jákoba. Tato dvojčata, jež se narodila Izákovi a Rebece, měla komplikovaný osud. Prvorozený zarostlý Ezau měl být ten, z jehož linie jednou vzejde spasitel. Svého prvorozenectví se ovšem celkem ochotně vzdal. A hádejte, za co ho vyměnil? Za misku čočky. To se takhle jednou vracel vyhládlý z lovu a přistihl Jákoba, jak vaří čočku… Jákob se hned chopil příležitosti a začal kšeftovat. V bibli se na tomto příběhu demonstruje rozpor mezi duchovní a materiální hodnotou. Nakonec dobře, že historicky podstatnější role připadla chytřejšímu Jákobovi. Otázkou je, jak by to dopadlo, kdyby vařil něco jiného než čočku.

Pravděpodobně to byla čočka červená, vzhledem k tomu, že se v bibli zmiňuje „červený pokrm“. Nicméně druhů je na padesát. Čočka pochází z Přední Asie, v obsahu bílkovin ji z rostlin předběhnou jen sójové boby a konopí. Právě díky tomu na ní stojí jídelníček řady asijských zemí, hlavně Indie, mezi jejímiž obyvateli je mnoho vegetariánů. Druhy čočky se od sebe liší nejen velikostí semen a barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá, ale i délkou tepelné úpravy a tím, do jakého pokrmu se hodí.

Nejvíc čočky se kupodivu vypěstuje v Kanadě, pak logicky v Indii a Nepálu. Vedle klasické hnědé, kterou si pamatujeme už ze školní jídelny, se u nás hodně ujala čočka červená, hlavně díky tomu, že je hned hotová. Pokud chcete něco delikátnějšího, sáhněte po čočce z francouzského Puy, jíž se přezdívá kaviár chudých. Na její chuti se podepisuje sopečná půda kraje Auvergne, drobná zrna jsou příjemně pikantní. Charakter má i zelená čočka z francouzského Berry, ta chutná po kaštanech. Nejlepší hnědá čočka prý v Evropě roste v italské Umbrii. V jižních oblastech Asie se pěstuje černá čočka Beluga, která disponuje výrazně zemitou chutí, doma tu jsou i různé odrůdy žluté a červené čočky, jež se hojně po­užívají v indické ­kuchyni.

Ať už se pustíte do pikantního indického dhálu, nebo klasické české čočky na kyselo, nezapomeňte ji přebrat, ať si nevylomíte zub o kamínek. Když budete čočku vařit s bylinami, zejména tymiánem, nebude vás pak nadýmat. A vařte ji pomalu, nespěchejte. Namáčet není třeba, jen upravte dobu varu podle druhu čočky. Každopádně si čočku dopřejte častěji než jen na Nový rok. Zaslouží si to. A vy taky.


Recept: Čočka na kyselo

Tahle klasika se dá udělat opravdu dobře a poctivě. Jen proto, že je to jednoduché a nenákladné jídlo, si nezaslouží méně péče.

Asi hrnek čočky propláchněte v cedníku studenou vodou. Dejte do hrnce, zalijte třemi hrnky studené vody, zakryjte poklicí a zvolna přiveďte k varu. Povařte dvě minuty, poté čočku sceďte, znovu zalijte třemi hrnky studené vody, osolte špetkou soli, přidejte bobkový list, čerstvý tymián, saturejku nebo majoránku, zakryjte poklicí a znovu zvolna přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte 45–50 minut. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěňte na lžíci sádla, zasypte asi 10 g hladké mouky a ještě dvě až tři minuty provařte.

Do cibulové jíšky přidejte hrnek vody z čočky a důkladně promíchejte metličkou, osolte a vařte za občasného míchání tak 15 minut. Dochuťte dvěma až třemi lžícemi vinného octa, chuť můžete ještě doladit cukrem. Scezenou čočku promíchejte s cibulovou omáčkou a krátce prohřejte. Podávejte se smaženou cibulkou, vejcem, uzeným, párkem, kyselou okurkou… Jak to máte rádi.