Omrzelo vás klasické sushi? Vyzkoušejte shoeshi. Umění, které kombinuje tenisky a oblíbené jídlo
Svět je plný kreativních lidí, kteří vymyslí opravdu cokoliv. Nejnovější vynález, který kombinuje chuť, ingredience a tradici japonského sushi a módu, se stává internetovou senzací. Boty jako umělecká hra – to je heslo šéfkuchaře japonského původu Yuiji Hua, který vytváří na talíři z ingrediencí na sushi neuvěřitelné kousky, jež se dají jíst a vypadají jako tenisky.
Evoluce v sushi, nebo v obuvnictví? To je otázka, kterou si lze klást při pohledu na věrně vypadající sushi, které vytváří talentovaný japonský kuchař pro milánskou sushi restauraci. Pro novinku vznikl již také přiléhavý název: shoeshi. Slovo kombinuje anglický název pro boty a část názvu tradičního japonského jídla, které povětšinou známe jako kousky různých velikostí i tvarů vytvořené z mořské řasy, speciální rýže a různorodých přísad – většinou ryb.
Za nápadem stojí jediný muž – šéfkuchař a milovník sportu v jedné osobě Yujia Hu. I proto se rozhodl své jídlo ozvláštnit právě tímto způsobem. Přitom při jeho přípravě nijak nevybočil z tradičního receptu, který doposud běžně používal. Při tvorbě svého shoeshi však spotřebuje poněkud více řasy nori i ryb, aby vytvořil věrně vypadající sushi tenisku. Na výtvory obdivuhodného kreativního kuchaře se můžete podívat v galerii: