Jak chutnalo pivo před 400 lety?
Kvašené nápoje pilo lidstvo odnepaměti. První doložené zprávy o pivu v Čechách se vztahují k Praze. Benediktinský klášter na Břevnově se výrobě vína a piva věnoval již v roce 993. Zajímá vás, jak se vařilo pivo v době Tadeáše Hájka, osobního lékaře Rudolfa II., tedy v 16. století?
Staří Čechové pohlíželi na „tekutý chléb“ nejen jako na osvěžující nápoj, ale také jako na chutný, levný a výživný mok. V pivu také viděli lék na celou řadu nemocí. I dnešní doba neubrala zlatavému moku na popularitě. Český národ se již dlouhou řadu let „úspěšně“ řadí na první příčky ve světové spotřebě piva na hlavu.
V novém díle Zmlsaných dějin si Roman Vaněk vyzkoušel uvařit pivo podle 400 let starého receptu Tadeáše Hájka z Hájku. Pozval tři legendární sládky - Václava Berku z Plzeňského Prazdroje, Adama Brože z Budějovického Budvaru, Adama Matušku z Pivovaru Matuška, a dále vynikajícího sladmistra z humnové sladovny v Záhlinicích Aleše Přinosila.
Jak to celé dopadlo? Podívejte se na video: