Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Babiš, Okamura, Šlachta v předvolební kampani

Co veřejnost ví léta, odhlasovala nedávno i EU. Mnoho českých novinářů, politiků i občanů říká o Babišovi totéž už dlouho. Rozumy z EU na to nepotřebuje. Říká to peprněji. Český premiér krade, podvádí, byl agentem StB, čeká ho kriminál, zbohatl prapodivně. Občané to říkají na základě veřejně známých fakt. Babiš se brání chabě, že jsou to lži lhářů, ale k soudu nikoho z nich nepohnal. Dělá vše pro to, aby se sám u soudu neocitl. Bránit se bude žalobami u soudu Česká republika, jenže ty činy páchal on. Asi si myslí, že všichni lidé jsou hloupí, ale hloupí jsou jen někteří.

Normální by bylo, že vládce dá takové živly zavřít nebo popravit. To Babiš nemůže, jsme svobodná země. Tak jen syčí, nadává a vyhrožuje. Veřejně se o něm mluví jako o darebákovi a pachateli trestných činů, ale on nic, má jen ten vztek. Ví, proč nikoho nežaluje. V které republice tohle mají? Ve fádní demokracii nevyčpívají osočení ve vládě. Jdou nebo musí jít k soudu. Ten zjedná spravedlnost. Je to zřejmě důvod, proč k soudu Babiš nechce. Ale skončí tam.

Zemědělský kabrňák

I Okamura považuje lidi za hloupé. Nachystal předvolební prodej potravin z lůna SPD, maskovaný jako trh českých farmářů. Nabízet budou ti farmáři české zboží pod cenou. Lidi si nakoupí a budou volit Okamuru, který je osvobodil od drahých potravin z ciziny. Až se stane vládcem, zařídí všechno levnější než v cizině. Na trzích by měli protestovat předvolební občané s heslem: Kdo tu skrytou předvolební kampaň financuje? Pan Šebek, šéf soukromých zemědělců, říká, že za 1,99 Kč, jak to slibuje Okamura, nelze kvalitní vajíčka vyrobit. Ty trhy jsou jen mazané oblbování lidí. Možná oblbne i nějaké sedláky, pokud jim dobře zaplatí. Oblbování voličů se praktikuje odjakživa. Málokterý politik ale tvrdí, že levné české potraviny pro každého vydobyl na trhu on. Kolik voličů si pomyslí, že Okamura je zemědělský kabrňák? Ceny se u něj netvoří na evropských trzích, ceny určuje zázrakem on. Pískne a je levně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!