Hospodská cenová spirála. Ceny v gastronomii nezačaly růst až s cenami energii, ale mnohem dřív
Tuzemským hospodám a restauracím začínají krušné časy. Jen za poslední rok v nich ceny nápojů a jídel vzrostly v průměru o čtvrtinu. Hosté při pohledu na ceníky berou zpátečku anebo konzumaci v lokálech omezují.
Časům během poledne přeplněných restaurací už odzvonilo. Ceny obědů v gastronomických zařízeních v uplynulém období vzrostly natolik výrazně, že do nich řada lidí přestala chodit. A pokud přece jen hosté přijdou, jsou patrné změny jejich zvyklostí.
Zatímco před dvěma lety nebylo vzácností dát si v restauraci v poledne hotovku za 110 až 120 korun, nyní musí strávník ve stejném podniku počítat s cenou i o 50 až 60 korun vyšší. Podle údajů společnosti Sodexo jen za loňský rok vzrostla průměrná cena oběda v České republice na 180,40 koruny, zatímco na konci roku 2021 platili hosté v průměru 151,20 koruny. Ve srovnání s rokem 2021 je cenový skok ještě vyšší.
V rámci České republiky jsou samozřejmě velké cenové rozdíly. Zatímco v Praze cena za oběd na konci loňského roku už překročila magickou dvousetkorunovou hranici, v nejlevnějších krajích (například Zlínském, Olomouckém či Ústeckém) si hostinští za oběd účtovali mezi 160 až 165 korunami.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!