Peklo v regálech: Ceny potravin se urvaly ze řetězu. Kdo za to může?
Návštěva supermarketů se pro Čechy a jejich peněženky v posledních týdnech stává velmi trýznivou záležitostí. Zdražování potravin nabralo na takové intenzitě, že z některých tradičních položek se stalo takřka luxusní zboží. Ve vzduchu se proto vznášejí otázky, co za tímto cenovým uragánem stojí a zda existuje nástroj, který ho zarazí.
S určitou hořkou ironií by se dalo říci, že před vstupem do obchodu by si každý zákazník měl „lupnout“ neurol nebo jiný medikament potlačující úzkost či nervové vypětí. Mezi regály ho žádné příjemné okamžiky nečekají. Cenová divočina, kterou loni na jaře v důsledku ruského útoku na Ukrajinu odstartovalo skokové zdražení energií a pohonných hmot, pokračuje i na začátku letošního roku.
Nad jejím zhmotněním už většina lidí lapá po dechu, neboť jde o cenovky, jež tu nikdy nebyly a číhají doslova u každého regálu. Začíná to například kilogramem paprik za 150 korun nebo salátovou okurkou za 45 korun, pokračuje bochníkem chleba za 45 korun a končí kilogramem vepřové pečeně za 180 korun. Podobné utrpení čeká na oči nakupujících i u regálů s mléčnými výrobky, vejci nebo pochutinami, jako jsou káva a sladkosti.
Recepty z ciziny
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!