Jiří Štefek: Tuhý boj o strávníky. Připraví školní jídelny hospodské o kšeft?
Ovzduší v tuzemském pohostinství houstne. Ceny jídel kvůli drahým surovinám a energiím rostou, což se odráží v setrvalém úbytku hostů. Hospodští však vidí ještě další příčinu tohoto stavu. Jsou jí školní jídelny, které nabízejí levnější obědy. Na nižší cenu – zcela pochopitelně – pak slyší stále více lidí.
Celá záležitost doutnala pod povrchem několik let. Nicméně nedávno již explodovala, a to přímo u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle serveru Podnikatel.cz, který na případ upozornil, se jeden restauratér z malého města na začátku letošního roku obrátil na antimonopolní úřad se stížností, podle níž školní jídelny svou nabídkou levnějších obědů porušují hospodářskou soutěž, a tudíž jde o nekalou konkurenci. Úřad však toto podání zamítl.
Nejprve si vysvětleme, o co v celé záležitosti jde. Podle statistik ministerstva školství v současné době v České republice funguje zhruba 8700 školních jídelen. Tato zařízení primárně zajišťují stravování pro děti školou povinné, učitele a další zaměstnance škol. Ceny obědů ve školních jídelnách jsou dotované jejich zřizovateli, což jsou vesměs jednotlivá města či kraje. Personál je odměňován podle mzdových tabulek a cílem těchto zařízení není vytvářet zisk. Výsledkem je, že cena obědů pro školní strávníky je mnohem nižší, než kdyby si došli na řízek nebo svíčkovou do restaurace.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!