Lidé nakupují v akcích. (3. 2. 2023)

Lidé nakupují v akcích. (3. 2. 2023) Zdroj: Blesk:Jiří Koťátko

Zdravá konkurence mezi obchodníky? Tak to nyní na pokles cen potravin můžeme zapomenout

Jiří Štefek

Na Slovensku od začátku tohoto týdne zavedly největší obchodní řetězce cenové stropy na vybrané potraviny. V dubnu ke stejnému kroku přistoupí obchody ve Francii. Cíl je zřejmý. Zkrotit divokou inflaci a zároveň ulehčit peněženkám obyčejných lidí, které trpí vysokými cenami jídla. V České republice k takovému opatření (zatím) nedojde. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula totiž předpokládá, že i u nás dojde k poklesu cen. Ale stane se tak skrze zdravou konkurenci mezi obchodníky a nějaké direktivní nařízení nebude potřeba. Obávám se, že pan ministr ani my se však nějakého viditelného zlevnění v nejbližší době nedočkáme. K poklesu cen sice zřejmě dojde, ale až mnohem později a z úplně jiných příčin.

Na úvod dovolte trochu čísel. Statistika je sice nudná, ale zde opravdu potřebná. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny potravin v České republice v únoru meziročně stouply o 23,9 procenta, v lednu to bylo dokonce o 24,8 procenta. Stejně drtivá byla i statistika cen zemědělských výrobců, tedy těch, kteří chovají prasata, krávy a drůbež nebo pěstují zeleninu. Právě tito lidé a firmy pak své produkty dodávají do obchodů.

Statistici spočítali, že právě tito pěstitelé a prvovýrobci v únoru zvýšili ceny své produkce meziročně o 22 procent, přičemž samotná zelenina zdražila o 44, vejce o 85, mléko o 33 a vepřové maso o 55 procent. Tyto ceny se v minulých dnech propisovaly do cen v supermarketech a lze očekávat, že se do nich ještě nějakou dobu propisovat budou. Jinými slovy: ze strany farmářů impuls k poklesu cen zcela jistě nyní nepřijde.

Druhým článkem řetězce jsou obchodníci, kteří zboží od výrobců a farmářů nakupují a po započítání nákladů na dopravu, skladování, mzdy a tak dále ho s marží prodávají konečnému zákazníkovi. Samozřejmě i oni chtějí vydělávat a tvořit zisk. Takže ani u nich není příliš dobré očekávat nějaký zásadní posun v uvažování. Od pusy si sami dobrovolně odtrhávat nebudou.

Současná situace je složitější o to více, že v posledním roce brutálně podražily energie, doprava a další náklady, které musí výrobci, ale i obchodníci promítnout do svých cen. Nyní jde o to, že pod rouškou této situace, kterou každý zná, může docházet a zřejmě i dochází k navyšování cen většímu, než by vyplývalo ze statistik. Je velice obtížné zjistit, kdo má větší máslo na hlavě, protože obě části prodejního řetězce nechtějí zcela odkrýt karty a hledají viníky všude kolem, jen ne u sebe.

O tom, že prostor ke snížení cen tu je, svědčí četné slevové akce v obchodech. I po odečtení slevy obchodník stále na prodaném zboží vydělává. Nebo si snad myslíte, že by prodával něco za cenu, na které by primárně tratil? I přes slevu mu zůstane zisk, byť menší. Tendenci nadhodnotit své náklady a výrobní ceny samozřejmě mají i farmáři či pěstitelé. O to pak lépe vypadá i poskytnutá sleva. Nejprve ceny vyšponujeme a pak ukážeme, jak jsme hodní a o kolik jsme s cenami šli dolů. Osvědčená taktika nejen v potravinářství.

Česká republika stojí před Sophiinou volbou. Buďto zavést nesystémové a populistické opatření, jako je cenový strop na potraviny, anebo nad současnými cenami přivřít obě oči a akceptovat je. Zavedení cenových stropů je socialistický krok, který by se nám dříve či později vymstil. Na druhou stranu spoléhat na působení tržních sil a konkurenci, která přiměje obchodníky k soutěži a snížení cen, je také velice krátkozraké. Jediným možným řešením je zásah ze strany kupujících, a to prostřednictvím omezení spotřeby u vybraných položek zboží. Obchodníci i výrobci pak uvidí, jakou cenu jsou zákazníci schopni a ochotni akceptovat.

Fenoménem posledních týdnů je i šíleně drahá zelenina. Rajčata, papriky, okurky a tak dále. Vše se nyní dováží z jihu. Nicméně je tady jaro a brzy začnou dodávat svoji produkci i místní farmáři. Uvidíme, na kolik se svezou na růstu cen i oni. Nicméně u ovoce či zeleniny mají Češi faktickou a trvalejší možnost s cenami bojovat, a to tím, že se ti, kteří mohou a mají k tomu podmínky, vrátí k zahrádkaření a začnou si část své spotřeby pěstovat nebo shánět sami. Druhým krokem by měla být úprava jídelníčku, která bere v potaz současnou cenovou hladinu. Jedině tak lze do systému vyslat impuls, že něco není v pořádku. Pan ministr Zdeněk Nekula může doufat v působení tržních sil, které povedou ke snížení cen. V současné době však tyto síly hluboce spí a nejspíš budou nějakou dobu v této činnosti ještě pokračovat…