Policejní akce speedmarathon. (Ilustrační foto)

Policejní akce speedmarathon. (Ilustrační foto) Zdroj: Blesk:Vaclav Burian

Policejní akce speedmarathon.
Policejní akce speedmarathon. (Ilustrační foto)
Policejní akce speedmarathon. (Ilustrační foto)
Policejní akce speedmarathon. (Ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Novela silničního zákona: Řidiči budou za přestupky platit víc a za volant mohou už v sedmnácti

Se začátkem nového roku nepřijdou mezi obyvatele české kotliny jen daňové změny či vyšší minimální mzda, ale začne platit i novela silničního zákona. Předpis přináší celou řadu změn (tou nejpodstatnější je upravený bodový systém), ale taktéž restrikcí. Umožní například usednout za volant sedmnáctiletým teenagerům, pokud s nimi pojede i jejich rodič. Nicméně řidiči, kteří budou přistiženi s telefonem u ucha, přijdou o čtyři body a když projedou na červenou, vypaří se jim hned šest bodů. 

Z dikce nového bodového systému je též patrné, že stát hodlá od hříšníků vybrat více peněz na pokutách, a nebo jim zadržet řidičské oprávnění na mnohem delší dobu. Někteří řidiči mohou pocítit nová pravidla na svých bedrech hned první lednový den, tedy při návratu ze silvestrovských oslav. Za jízdu pod vlivem alkoholu, která patří mezi nejzávažnější prohřešky, bude podle nových pravidel hrozit pokuta ve správním řízení ve výši 7 až 25 tisíc korun (dosud to bylo 2500 až 20 tisíc korun). To ale není všechno, kromě pokuty přijde šofér pod vlivem o šest bodů a navíc mu policie zabaví papíry až na rok a půl. Pokud řidič odmítne test na alkohol (či jinou návykovou látku), hrozí mu pokuta ve správním řízení 25 až 75 tisíc a svůj řidičák nemusí vidět až tři roky.

Ale vraťme se ještě k bodovému systému jako celku. Obecně lze říci, že novelizovaná verze systému bude mít místo dosavadních pěti skupin trestných bodů jen tři kategorie. Nejvyšší udělený počet bodů za přestupek klesne ze sedmi na šest a některé bagatelní přečiny jako je porušení zákazu stání či zastavení nebo nerozsvícení světel za jízdy bude možné vyřešit už jen domluvou nebo nižší pokutou.

Nepůjde o malé částky

Ale nenechme se zmást, že cílem nových pravidel je hladit řidiče po tváři. Naopak. V bodovém systému totiž dochází k mnoha zpřísněním. Například jízda na červenou, vyšší překročení rychlosti v obci i mimo ni nebo držení telefonu během jízdy bude postihováno větším počtem bodů než dosud a dochází k úpravám v systému pokut. Například některé případy už budou moci být pokutovány hned na místě. A nepůjde o malé částky. Třeba za porušení zákazu předjíždění budou moci policisté na místě požadovat 4500 až 5000 korun, stejná suma bude za jízdu na červenou. Za držení telefonu při řízení bude pokuta 2500 až 3500 korun.

Samostatnou kapitolou jsou například i přestupky, kterými řidiči omezují či ohrožují chodce. Například pokud řidič jen nezastaví před přechodem, po němž bude chtít chodec přejít a bude zjevné, že tak chce učinit, čeká ho na místě pokuta 2500 až 3500 korun a k tomu přijde o dva body. Pokud svým konáním řidič chodce na přechodu omezí (tedy, že on bude muset zastavit uprostřed přechodu), pokuta bude stejná, ale řidič přijde o čtyři body. Pokud řidič chodce na přechodu pro chodce svojí jízdou přímo ohrozí, přijde o šest bodů. Tisícové pokuty čekají na řidiče i při překročení rychlosti v obci i mimo ní.

Není to odvoz z večírku

Od nového roku budou moci starší a „zkušenější“ řidiči na silnicích potkávat i mladé šoféry, kterým ještě nebylo ani 18 let. Jejich jízdě ale budou muset být přítomni jejich rodiče (či jiní dospělí a bezúhonní mentoři). Pokud se ale radujete, že vás ratolest bude vozit z večírků, musíme vás upozornit, že ani tzv. mentor nesmí být pod vlivem alkoholu a v případě dopravní nehody může být mentor vyšetřován, zda-li nezanedbal své povinnosti. Nicméně umožnění řídit mladistvým je krok, kterým se Česko snaží přiblížit západní Evropě, kde je tato praxe poměrně běžná.

Další změnou je, že řidiči u sebe nebudou muset mít (a nebude jim za to hrozit žádný postih) řidičský ani technický průkaz. Novela zavádí i jednu úplnou novinkou, a tou je takzvaný řidičák na zkoušku. Má se týkat řidičů, kteří mají oprávnění méně než dva roky. Po závažném přestupku budou muset podstoupit pohovor s psychologem a podrobit se školení v autoškole. 

Původní bodový systém byl v České republice zaveden v roce 2006, tedy před 18 lety. Na nová pravidla tehdy doplatily hned v prvním roce jeho existence řádově stovky či tisíce řidičů. Uvidíme, jak tomu bude tentokrát a především jak k aplikaci nových pravidel přistoupí policie. Doufejme, že bude neústupná tam, kde je přestupek jasný, zřejmý a prokazatelný a naopak, že bagatelní přestupky vyřeší opravdu jen domluvou a nebude zneužívat toho, že zkrátka na někoho „může“...