Donald Trump a Joe Biden se střetli v předvolební debatě

Donald Trump a Joe Biden se střetli v předvolební debatě Zdroj: ČTK/ AP Photo - Gerald Herbert

Donald Trump a Joe Biden se střetli v předvolební debatě
Donald Trump a Joe Biden se střetli v předvolební debatě
Donald Trump a Joe Biden se střetli v předvolební debatě
Donald Trump a Joe Biden se střetli v předvolební debatě
První předvolební debata Joea Bidena a Donalda Trumpa na televizi CNN. (28.6.2024)
18
Fotogalerie

Buchert: Lhář, ufňukánek, neschopa. Debata Trump‒Biden byla ostrá, Biden předvedl mentální slabost

První americká prezidentská televizní debata mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem byla v noci nad ránem českého času plná vzájemného osočování, kandidáti se někdy zcela vyhnuli odpovědím a často odváděli řeč k úplně jiným problémům. V prvních reakcích po diskusi v televizi CNN ovšem zavládlo velké znepokojení především v části tábora demokratů současného prezidenta Bidena. Někteří demokraté dokonce hovořili o tom, že Biden je „na odpis“, že jeho vystoupení bylo neuspokojivé a že by dokonce neměl kandidovat. Opět se totiž vynořila už známá otázka – stačí kvůli svému vysokému věku na další prezidentský mandát?

Joe Biden nestíhal zejména začátek diskuse, kdy mluvil chraplavým hlasem a zneklidnil své příznivce nesouvislými nebo rozvláčnými odpověďmi. Někdy bylo složité přesně pochopit, co vlastně říkal. Když kamera zabírala Bidena v době, kdy nemluvil, měl někdy otevřená ústa a občas to vypadalo, že je duchem nepřítomný. Při odpovědích to tak zle nevypadalo, ale opět to vyvolalo otázky, zda je vzhledem k vysokému věku vhodným kandidátem na prezidenta.

„Biden měl při vstupu do debaty velmi nízkou laťku a ani tu nedokázal překonat. Působil nepřipraveně, ztraceně a ne dost silně na to, aby účinně vzdoroval Trumpovi, který neustále lhal,“ napsal ve svém příspěvku na síti X po debatě CNN Julián Castro, bývalý ministr pro bydlení a rozvoj měst ve vládě demokratického prezidenta Baracka Obamy. Jeden z bývalých Bidenových poradců označil pro web Politico vystoupení svého někdejšího šéfa za „hrozné“ a dodal, že se museli sami sebe znovu a znovu ptát: „Co to právě řekl? To je šílené.“

Chytal se toho i Trump. V jednu chvíli po Bidenově odpovědi týkající se nelegální migrace dodal: „Nevím, co tam na konci řekl. Myslím, že neví, co řekl.“ Trumpův tým byl proto po debatě nadšený. Objevilo se z jeho řad tvrzení, že diskuse byla „mistrovská lekce, která se bude studovat po desetiletí“.

Debata přitom měla některá jiná pravidla než v minulosti. Konala se bez diváků. Kandidáti stáli, moderátoři seděli. Když mluvil jeden ze soupeřů, tak ten druhý měl vypnutý mikrofon, aby mu nemohl skákat do řeči. Byl to bohulibý záměr, který ale úplně nevyšel. Reakce stejně přišly, ale někdy až po zaznění dalšího dotazu, což vedlo k tomu, že kandidáti hovořili o něčem jiném, než na co byli tázáni. A tak když Biden dostal dotaz na svůj věk, říkal něco o čipech. Trumpa se zase musela moderátorka třikrát zeptat, zda uzná výsledek voleb, protože on dodnes tvrdí, že v roce 2020 neuspěl proto, že volby byly zfalšované. Nakonec Trump ze sebe vysoukal toto: „Pokud to budou spravedlivé, legální a dobré volby, tak určitě.“ Biden mu oponoval „Pochybuji, že to přijmeš, protože jsi takový ufňukánek.“ K tomu dodatek – všechna Trumpova tvrzení o podvodech ve volbách v roce 2020 soudy zamítly.

Oba kandidáti se opakovaně častovali slovem „lhář“. A jak prokázaly okamžité analýzy po debatě, Trump i Biden skutečně v některých věcech fakta překrucovali. Na jejich pravověrné voliče to ale podle všeho nebude mít žádný vliv, protože jsou už na to zvyklí.

Donald Trump byl jako vždy velkohubý, když tvrdil, že kdyby byl on prezidentem, tak by Putin žádnou válku na Ukrajině nezačal a že útok teroristů z Hamásu na Izrael by se vůbec neodehrál. Vinu za to přenesl na Bidena a slíbil, že on válku po svém znovuzvolení dokáže ihned zastavit. To je odvážné, ale nerealistické tvrzení. V případě zahraniční politiky Trump opět zopakoval své výhrady vůči Evropě: „Nebudu podporovat NATO, když oni nebudou platit.“ Tím myslel státy Evropy a jejich nedostatečné obranné rozpočty.

Trump několikrát v diskusi opakoval, že Amerika je dnes na dně, že to je slabá země kvůli Bidenovi, nikdo ji nerespektuje a že on ji vrátí do kondice. Biden naopak říkal, že Amerika je skvělá a že ji lidi ve světě mají rádi…

Zajímavá diskuse byla o ekonomice. Podobně jako v Česku se soupeři přeli o to, kdo může za vyšší inflaci. Obecně je ale jasné, že Trump daně nechce zvyšovat, zatímco Biden chce zvýšit daně pro bohaté.

Velká pře se objevila při tématu nelegální migrace. Trump říkal, že zařídil bezpečnou jižní hranici, přes kterou migranti pronikají. Používal silná slova, některé uprchlíky označil za zločince a za lidi, kteří berou práci černochům a Hispáncům. Biden oponoval slabě, navíc za jeho vlády se počet nelegálních migrantů rekordně zvýšil. Ani jeden ovšem nepřiznal, že bez migrantů by americká ekonomika zkolabovala.

Naprosto nedostatečně reagoval Trump i Biden na dotazy ohledně řešení takzvané opioidové krize, v rámci které desítky milionů lidí masově zneužívají léky. Také se neví, co s velkým problémem s drogami, například se smrtícím fentanylem. Žádné uklidňující řešení podle všeho kandidáti neznají.

Jen málo se v debatě hovořilo o různých soudech Donalda Trumpa, přestože v kampani i médiích to téma neustále silně rezonuje. Biden u toho pronesl již známý nacvičený vtip: „Jediný muž na tomto pódiu, který je odsouzeným zločincem, je muž, na kterého se právě dívám.“ Důvodem toho, že bylo tohle téma v debatě marginální, může být to, že Trump má ve dvou svých trestních kauzách přikázáno mlčet. Na straně druhé, některé kauzy vede Bidenovo vlastní ministerstvo spravedlnosti. Cokoli by tedy Biden řekl, by mohlo vyvolat reakci Trumpova právního týmu v soudní síni.

Zajímavé bylo srovnání, co kandidáti řekli v závěrečném slovu, byl to totiž velký rozdíl. Biden: „Daně budou spravedlivější, zdaníme bohaté; léky musí být levnější; budeme bojovat s inflací; nechceme zvyšovat cla, protože to zdraží například potraviny.“ Trump: „Zastavím migraci; snížím daně; zvednu cla Číně; zastavím války na Ukrajině a v Gaze; Amerika bude opět vojensky silná.“

První televizní prezidentská debata (druhá bude 10. září) mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem byla ostrá, ale nakonec nic nového nepřinesla. Soupeři drží své pozice. V některých věcech to byla remíza, ale kvůli občasné zmatenosti byl slabší Biden.