Donald Trump a Joe Biden se střetli v předvolební debatě

Donald Trump a Joe Biden se střetli v předvolební debatě Zdroj: ČTK/ AP Photo - Gerald Herbert

První předvolební debata Joea Bidena a Donalda Trumpa na televizi CNN. (28.6.2024)
První předvolební debata Joea Bidena a Donalda Trumpa na televizi CNN. (28.6.2024)
První předvolební debata Joea Bidena a Donalda Trumpa na televizi CNN. (28.6.2024)
První předvolební debata Joea Bidena a Donalda Trumpa na televizi CNN. (28.6.2024)
První předvolební debata Joea Bidena a Donalda Trumpa na televizi CNN. (28.6.2024)
14
Fotogalerie

Líný podvodník, nebo zmatený stařec? Amerika má na výběr ze špatných možností, zachránit ji může někdo třetí

První debata Trump versus Biden na CNN dopadla pro demokraty katastrofálně. Měsíce se tábor současného šéfa Bílého domu snažil veřejnost přesvědčit, že jednaosmdesátiletý Joe Biden je vlastně energický chasník s prstem na tepu doby. Nyní mohli Američané v přímém přenosu vidět, co viděl už měsíce každý, kdo má oči: Joe Biden je starý unavený pán, který má občas problémy s orientací v čase a prostoru.

Biden se v debatě zadrhával, působil nejistě, mnohdy mu nebylo dobře rozumět a občas nebylo jasné, o čem mluví. Ve světle špatného Bidenova výkonu pak už zapadlo, že Trump prakticky lhal pokaždé, když otevřel ústa: lhal o stavu americké ekonomiky během jeho výkonu prezidentského úřadu (hospodářství USA je za Bidena v mnohem lepší kondici než v Trumpově éře), lhal o obchodním deficitu Ameriky s Čínou, (ten je aktuálně nejnižší od roku 2009), lhal o migraci přes mexickou hranici (Bidenova administrativa výrazně zpřísnila azylovou politiku a objem deportací ilegálních přistěhovalců je minimálně stejný jako za Trumpa). V postpravdivé éře věci veřejných však nic z toho není bohužel podstatné. Politika je cirkus a v USA je teď principálem i prvním klaunem tohoto cirkusu Donald.

Tlučhuba versus prezident Alzheimer

Trefně to hned po debatě shrnul komentátor CNN John King: „Již během debaty začala mezi stratégy a klíčovými postavami Demokratické strany narůstat panika a ta se dále rozšířila i na bohaté sponzory strany. Právě teď probíhá u demokratů diskuse, jak přesvědčit prezidenta, aby ze závodu o Bílý dům odstoupil.“ Je to skutečně tristní stav.

Spojené státy nemají jako jedna z mála zemí Západu problém se stárnutím populace, disponují obrovským množstvím schopných a kreativních lidí, přesto tamní politická scéna vysílá do souboje o nejdůležitější křeslo na planetě dva naprosto nevhodné kandidáty. Jeden je usvědčený podvodník, který lže, až se mu od oranžové mordy práší, líný a nevzdělaný tlučhuba a bankrotář, šašek z třetiřadé reality show. Druhý je zmatený stařec, který na výkon funkce zjevně nestačí už nyní a jehož mentální stav se v dalších letech bude jen zhoršovat.

Spasitel Newsom?

Jedním z důvodů, proč je americká politika tak zjevně dysfunkční a proč tamní volení zástupci mnohdy vůbec nereflektují zájmy svých voličů, je obrovský zákulisní vliv sponzorů, kteří plní stranické kasy. Ti do značné míry rozhodují o tom, který kandidát bude do politického zápolení vůbec vyslán. Ropná lobby a část Wall street preferuje republikány, IT a zábavní průmysl, dva motory americké ekonomiky, zase výrazně ovlivňují dění u demokratů. Právě vliv bohatých sponzorů teď může být pro další politický osud Joe Bidena rozhodující.

Napříč americkými médii se okamžitě po nezvládnuté debatě začalo skloňovat jméno kalifornského demokratického guvernéra Gavina Newsoma. O tom, že se Newsom někdy v budoucnu pokusí o Bílý dům, se v USA mluví už delší dobu, on sám však několikrát deklaroval, že Bidenovi konkurovat nechce. V těchto chvílích je však Newsom nepochybně pod tlakem zevnitř části vlastní partaje i ze strany donorů, aby svůj postoj přehodnotil. Do sjezdu demokratů, na němž strana oficiálně potvrdí kandidáta na prezidentský úřad, zbývají necelé dva měsíce. A Newsom, energický šestapadesátiletý politik disponující asertivním až agresivním stylem, je podle mnohých ideálním mužem pro střet s Trumpovou velkohubou demagogií.

Newsom může rozehrát roli „zachránce Ameriky“ a takovému lákadlu se v politice těžko odolává, zejména jde-li o člověka tak zjevně ambiciózního, jako je kalifornský guvernér. Překvapivá změna kandidáta na poslední chvíli by také velmi zkomplikovala pozici stratégům republikánů, kteří celou dobu připravovali Trumpa na střet s Bidenem. Zda se demokraté skutečně pokusí na poslední chvíli přepřáhnout, není vůbec jisté. Ale Gavin Newsom je nepochybně mužem, jehož další kroky ve veřejném životě se nyní vyplatí sledovat.