Hnutí ANO, maďarský Fidesz a rakouská FPÖ zakládají novou politickou alianci

Hnutí ANO, maďarský Fidesz a rakouská FPÖ zakládají novou politickou alianci Zdroj: twitter Andej Babiš

Viktor Orbán sledoval v Německu vítězství Maďarů nad Skotskem na fotbalovém Euru 2024
Maďarský premiér Viktor Orbán na fotbalovém utkání
Andrej Babiš a Karel Havlíček (oba ANO) po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou (ODS) (25.6.2024)
Herbert Kickl.
Herbert Kickl.
5
Fotogalerie

Viliam Buchert: Babiš se spojil s Orbánem v parlamentu EU, neprosadí tam ale nic. Hraje o domácí voliče

Těžko říct, zda si maďarský premiér Viktor Orbán dělá srandu nebo už je posedlý jen sám sebou, když v neděli oznámil, že spolu s Andrejem Babišem, jeho hnutím ANO a s lídrem rakouských Svobodných Herbertem Kicklem vytvoří „největší pravicovou skupinu v evropské politice“. Nevytvoří. Vliv nové frakce bude v Bruselu a Štrasburku malý a skupina tam nic neprosadí.

V každém případě slibem nezarmoutíš. A tak nová frakce, která se jmenuje Patrioti pro Evropu, předloží veřejnosti to, o čem její členové hovořili už před evropskými volbami – zatočíme s migrací a s Green Dealem. To jsou skutečně obrovské problémy Evropské unie, ale změny budou v obou případech nedostatečné a pomalé. K razantnímu přístupu a změnám zatím chybí dostatečná celoevropská politická vůle. Babiš ale tvrdí: „Změníme evropskou politiku tak, aby znovu sloužila národům a našim lidem. Budeme upřednostňovat národní suverenitu před federalismem, svobodu před příkazy a mír před válkou.“

K tomu připomeňme, jak Andrej Babiš „změnil“ evropskou politiku, když byl českým premiérem. Nijak. Doma se vždy vychloubal, jak něco na summitech lídrů EU vyjednal a změnil, ale pak se ukázalo, že nevyjednal a nezměnil. Věci si přikrášloval, nebo rovnou lhal. Mimochodem i vláda Petra Fialy někdy postupuje podobně. Plyne to z toho, že vliv Česka je v Bruselu malý, ale to by se domácím voličům špatně vysvětlovalo. 

Jak by ale nová frakce v Evropském parlamentu mohla vypadat? Babiš, Orbán a Kickl vyzvali i další strany, aby se k nim připojily. Minimální počet členů je pro frakci je stanoven na 23 poslanců. Hnutí ANO má v parlamentu nově sedm lidí, Orbánův Fidesz jedenáct a rakouští FPÖ šest. To už je dost, ale problém bude sehnat zástupce sedmi různých členských států, což je další podmínka. Takže se bude lovit ve vodách nejrůznějších exotů a extrémistů. Třeba by mohl mít zájem český europoslanec Filip Turek, který má rád nacistickou svastiku.

Nehodíš se, nechci tě

Očekává se, že nová skupina vydá „Vlastenecký manifest“, ve kterém se zaměří na řešení migrace v Evropě a postaví se proti evropské zelené dohodě, stěžejnímu balíčku environmentálních opatření předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která by měla podle posledních dohod zůstat ve funkci. Vlastenectví u Andreje Babiše si ale těžko představit. Co to vlastně v jeho případě je? Třeba by mohl zazpívat českou hymnu a uvidíme, zda zná vůbec slova. Vachrlaté je i pojmenování, že se jedná o „pravicovou skupinu“. V čem je pravicová? Některé ekonomické návrhy všech tří stran jsou spíše levicové. A hnutí ANO nemá s pravicovostí absolutně nic společného, je čistě populistické a podle toho, co zaslechne na veřejnosti nebo pochytá na sociálních sítích, se rozhoduje.

Babiš musel hledat v europarlamentu spojence, protože hlasitě bouchl dveřmi v liberální a proevropské frakci Renew a zradil svého bývalého „kamaráda“ Emmanuela Macrona, který dostal ve Francii v eurovolbách výprask. Jak typické pro Babiše – už se mi nehodíš, tak tě nechci. Dělá to i v domácí politice. Orbána zase některé už existující frakce razantně odmítají. Do nově oznámené frakce nemíří ani slovenská strana Smer Roberta Fica, ta by ráda zpět k socialistům. Italská premiérka Georgia Meloniová (ta by se za pravici označit dala) a nizozemský bouřlivák Geert Wilders se také nechce objímat s Babišem a Orbánem. Že by to chtěla udělat vlivná lepenovská francouzská strana Národní sdružení, která teď bojuje s Macronem ve volbách, je rovněž nejisté.

Nová frakce Patrioti pro Evropu sice sdružuje vítěze evropských voleb v několika zemích, ale její vliv může být nakonec minimální. Neprosadí skoro nic. Bude na okraji.

V domácí české politice to ale vliv mít bude. S migrací, Green Dealem a Orbánem si může Babiš pohrát dle libosti. Jeho starší voliči na to slyšet budou. Může tím odebrat nějaké hlasy SPD a koalici Stačilo! komunistky Konečné. Vysoce problematické to ale je v případě zahraniční politiky. Jak Orbánovi, tak Kicklovi moc nevadí ruský masový vrah Vladimir Putin. Chce do něčeho podobného jít Andrej Babiš na celoevropské úrovni? To by byl vzhledem k tomu, že jeho hnutí může vyhrát příští volby do Poslanecké sněmovny, pro Česko velký bezpečnostní i reputační problém. Jenže hnutí ANO je politická sekta a dá se čekat, že se proti postupu Babiše ohradí jen jednotlivci, kteří pak hnutí rychle opustí.