Eurokomisařka Věra Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová Zdroj: Reuters

Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise.
Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise.
Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise.
Eurokomisařka Věra Jourová
Eurokomisařka Věra Jourová
7
Fotogalerie

Neslavné odcházení Jourové aneb Komedie kolem konce poslední tváře z plakátů z počátků ANO

Končící eurokomisařka a bývalá Babišova opora Věra Jourová odchází z politiky. Oba tvrdí, že jde o přátelský rozchod, ale realita není tak idylická. Poslední známá tvář z plakátů budující značku nového hnutí ANO odchází kvůli vážným neshodám. Pokus o happyend je jen komedií pro voliče.

Věra Jourová převlékla několik politických dresů. Původně byla členkou ČSSD, kde to dotáhla na náměstkyni ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Paroubka. V roce 2009 neúspěšně kandidovala za Evropskou demokratickou stranu do Evropského parlamentu a o rok později neuspěla na kandidátce KDU-ČSL ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Největší kariéra v ANO

Největší kariéru udělala v Babišově projektu ANO, kde byla jednou z nejznámějších billboardových osobností u jeho zrodu. Jako první místopředsedkyně nového hnutí vedla sněmovní kampaň v roce 2013 a po volbách byla jmenována ministryní pro místní rozvoj ve vládě Bohuslava Sobotky. O rok později ji Andrej Babiš vyslal do Bruselu jako eurokomisařku, kde strávila dvě volební období.

Jourová sice neměla portfolia významná z hlediska zájmů České republiky, ale časopis Time ji na jaře 2019 zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí světa. Nyní její „světová“ politická kariéra končí a skutečné důvody jsou jiné, než uvádí selankovitý scénář jejího odchodu.

„Blíží se konec mého mandátu v Evropské komisi a plánuji odpočinek od aktivní politiky. České republice chci být i dál prospěšná, využít pro ni své zkušenosti v akademické sféře,“ komentovala odcházení Jourová. „Proto jsem se rozhodla pro přátelský rozchod s hnutím ANO,“ dodala a poděkovala mu za skvělou šanci.

Stejná slova použil i Babiš. „S Věrou Jourovou jsme se domluvili na přátelském politickém rozchodu. Rozhodla se ukončit členství v hnutí ANO, protože se neslučuje s jejími plány na budoucnost v nestranické akademické sféře. Její rozhodnutí respektuji a přeju jí hodně štěstí a úspěchů v její další životní etapě,“ napsal na sociálních sítích.

Úplně se zbláznila

A teď už dost teatrálního pokrytectví. Jak to bylo s jejich údajně přátelským rozchodem doopravdy? Skřípalo to mezi nimi dlouhodobě. Babiš se od Jourové opakovaně ostře distancoval a rozhodně ji nepřemlouval k dalšímu působení ve strukturách ANO. Naopak veřejně naznačoval, že už o ni není zájem.

„Myslím, že ona ví, že naši voliči ji nemají rádi. Já chápu, že každý v Bruselu onemocní, že je to taková parta, jejich bublina, a potom jsou všichni součástí bruselské chobotnice,“ zhodnotil její působení krátce před evropskými volbami.

V dubnu se vyjádřil ještě expresivněji. „Paní Jourová, která odcházela do Bruselu celkem normální, se tam úplně zbláznila,“ prohlásil Babiš ve videu na sociálních sítích. Vadí mu její kritický pohled na režimy jeho blízkých spojenců Viktora Orbána a Roberta Fica, a její snaha řešit dezinformace šířené ruskou propagandou.

Nezapadá mu to do strategie oslovovat antisystémové voliče a kopírovat Orbánův národovecký populismus. Upíná se k němu jako k beranidlu, které mu podle jeho přesvědčení pomůže k návratu na post premiéra v jakékoli sestavě. O nic jiného mu nejde, nic jiného ho nezajímá.

Proto Babiš v Evropském parlamentu odešel z liberální skupiny Renew Europe, proto hledá útočiště v nové frakci po boku Orbána, Fica a Le Penové. Do těchto strategií nezapadla nejen Věra Jourová, ale i tři dnes už bývalé europoslankyně Dita Charanzová, Martina Dlabajová a Radka Maxová.

Posledně jmenovaná opustila ANO už před několika lety, zatímco Charanzová s Dlabajovou prošly stejnou deziluzí nejen ze změny politického kurzu, ale i ze zjištění, že se s nimi dál nepočítá. Dnes tvoří sedmičku Babišových europoslanců tvrdé jádro, které jen poslušně odezírá názory svého vůdce, včetně mnoha jeho veletočů.

Žádné překvapení

Odchod Jourové není velkým překvapením, uvažovala o něm už před rokem. „Uvidím, jestli moje vidění světa bude kompatibilní s kampaní ANO do Evropského parlamentu a vůbec s celkovým směřováním. Já nevěřím na catch-all party, myslím, že je to nesmysl. V momentu, kdy hnutí ujede někam, kde už to pro sebe nevidíte, musí to skončit. Pan předseda Babiš udává tón, se kterým nesouzním,“ prohlašovala loni v červenci.

Už tehdy bylo jasné, kam se Babišův kompas otáčí, a Jourová vyčkávala až příliš dlouho, než pochopila, že už pro ni není místo. Do doby, než se v roli eurokomisařky slovy svého šéfa zbláznila, se chovala jinak.

Při prvním slyšení v Evropském parlamentu byla konfrontována se svými úzkými vazbami na Andreje Babiše, jehož holding čerpá největší unijní dotace. Tehdy ho lživě hájila, že údajně prodal Agrofert.

Krátce po zahájení vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) prohlásila, že farma splňuje nároky malého podniku na její přidělení. Za to si vysloužila kritiku kolegů z Evropské komise, jelikož porušila etický kodex eurokomisaře, a později se dostala do rozporu i se závěry vyšetřovatelů OLAF, kteří konstatovali podvod, a Agrofert musel dotaci vrátit.

Soumrak tváří z plakátů

Věra Jourová se dnes zařazuje po bok mnoha známých tváří, jež v počátcích pomáhaly rozjet popularitu Babišova hnutí a nedočkaly se žádného vděku. K nejznámějším patří kromě zmíněných europoslankyň Martin Komárek, Jiří Zlatuška, Robert Pelikán, Martin Stropnický, Pavel Telička, Adriana Krnáčová, Karla Šlechtová, Petr Vokřál, Tomáš Macura a naposledy Ivo Vondrák.

Ti všichni využili čerstvé protestní hnutí jako výtah k moci, ale když na ně Babiš z různých důvodů zanevřel, práskli za sebou dveřmi. Někdy rozchod proběhl méně malebně, jindy se předstírá, že proběhl v dobrém. Výsledek je ale stejný. Jourová završila početné řady mouřenínů, kteří posloužili a bez potlesku mohou jít. Tak to v ANO chodí, nebude poslední.


Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Věrou Jourovou • Videohub