Ministr školství a senátor Mikuláš Bek

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek Zdroj: Zbyněk Pecák

Jiří Sezemský: Ministr Bek v nesnázích. Papaláš, nebo oběť kampaně?

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek je vykreslovaný jako papaláš, zatímco modernizace vzdělávání zadrhává. Tak vyznívá mediální obraz bývalého rektora Masarykovy univerzity, který jeho kolegové z hnutí STAN považují za cílenou kampaň. To však neznamená, že by se nenašly podstatnější důvody k výhradám než použitý majáček na vládním autě.

Zbytečné kauzy

Nejde o obhajobu papalášství, za něž lze schovat užívání nezvykle drahého bytu za 57 tisíc korun měsíčně proplácených erárem, zatímco jiní ministři využívají pražské ubytování za poloviční náklady. To se dá těžko vysvětlovat v situaci, kdy byla pod palbou kritiky kvůli výhodnému bydlení v centru Prahy exministryně financí Alena Schillerová.

Nepopulární je i použití majáčku na dálnici D1 kvůli havárii kamiónu a zastavenému provozu bez zásadnějšího důvodu. Ministr je dále napadán, že se často neúčastní jednání Senátu, zatímco mu jsou propláceny všechny náhrady.

Čtvrtou „kauzou“ je novela školského zákona. Mimo jiné upravuje postavení Národní akreditační agentury, jež má nahradit současný Národní akreditační úřad. Tím přijde o místo jeho dosavadní předseda a bývalý ministr školství v Babišově vládě Robert Plaga, který často kritizuje současné vedení resortu.

Některá média spekulují o tom, že tyto změny hrají do karet Bekovi jako údajná příprava „trafiky“ stanovením takových kritérií, aby mohl v budoucnu stanout v čele této agentury. To už je konstrukce hodně přitažená za vlasy a ministr ji důrazně odmítl.

Tím seriál Bekových nesnází v krátkém sledu nekončí. Naposledy byl pranýřován, že si nechává proplácet dvakrát vyšší náklady na provoz brněnské kanceláře než ostatní senátoři zvolení v této oblasti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!