Zdeněk Sovák je obviněný z toho, že žádal úplatky po firmě Metrostav

Zdeněk Sovák je obviněný z toho, že žádal úplatky po firmě Metrostav Zdroj: profimedia

Korupce, úplatky a sanitky. Soudní jednání v kauze soudce Sováka bylo opět odročeno

Barbora Prchalová

Po třech soudních jednáních státní zástupce konečně dočetl obžalobu v korupční kauze bývalého soudce Vrchního soudu Zdeňka Sováka. Ten je spolu se svým neoficiálním asistentem Milanem Bíbou obžalovaný z toho, že nabízel firmě Metrostav zmírnění trestu výměnou za úplatky. Jednání bylo ale opět přerušeno příjezdem sanitky, Sovákovi se totiž udělalo špatně.

Soudní jednání bylo již několikrát odročeno. Nejprve v březnu se k začátku hlavního líčení nedostavil obžalovaný Bíba kvůli zdravotnímu stavu. Na konci května se pak po pár hodinách jednání udělalo zle Sovákovi a odvezla ho sanitka. Při úterním jednání pro změnu záchranáři do nemocnice přepravili kvůli problémům se srdcem Bíbu, ačkoli soudce se snažil zdravotní rizika minimalizovat tím, že jednání přesunul do místnosti s klimatizací a povolil pití nealkoholických nápojů.

Obhájkyně Bíby svého klienta omlouvala i ze čtvrtečního jednání. „Klient se od začátku téměř nemohl účastnit kvůli zdravotnímu stavu. Chtěla bych navrhnout ustanovení znalce, který by jeho zdravotní stav přezkoumal a případně navrhl přerušení trestního stíhání,“ uvedla obhájkyně ve čtvrtek.

Soudce Libor Holý následně vyloučil Bíbu k samostatnému soudnímu projednání. Chtěl totiž, aby se konečně dokončilo čtení obžaloby, které se za poslední tři stání nestihlo. Státní zástupce Zdeněk Štěpánek nakonec s jednou zdravotní pauzou pro Sováka zdárně úkol dokončil. Po jejím přečtení se ale bývalému soudci udělalo zle a opět si pro něj přijeli záchranáři.

„Pan Sovák mi začal na chodbě kolabovat, musel jsem zavolat záchranku,“ omlouval soudce jeho obhájce. Hlavní líčení tak bude pokračovat 27. a 28. srpna, kdy by soud mohl obžalované vyslechnout.

Kromě peněz chtěli i stavební práce

Případ začal policejním zásahem na Vrchním soudě, kde Sovák pracoval, v roce 2020. Tomu předcházelo devítiměsíční odposlouchávání soudce a jeho kamaráda, dalšího obžalovaného Milana Bíby. Měli totiž podezření na korupci předsedy senátu a to se potvrdilo. Dvojice plánovala, že Sovák ovlivní výsledky trestního řízení v kauze Metrostav.

Bíba podle obžaloby měl být mozkem celé operace. Recidivista, který byl již třináctkrát trestaný, se o Sováka staral, dělal mu řidiče a neoficiálního asistenta. Spojil se se svým sousedem a bývalým policistou Ladislavem Kirschnerem, který měl napojení na manažera Metrostavu.

Stavebnímu gigantu v té době hrozily problémy ve spojení s kauzou ovlivňování zakázek bývalým hejtmanem Davidem Rathem ve Středočeském kraji, konkrétně rekonstrukce pavilonu kolínské nemocnice a přestavby části kladenské nemocnice. Trest zákazu účasti na státních zakázkách by firmě velmi uškodil, jelikož její hlavní příjem jde právě z prací pro stát.

Sovák s Bíbou tedy přes Kirschnera nabídli manažerovi firmy, že soudce případný trest změní na pokutu ve výši 350 milionů, pokud případ dostane na starosti. Pokud by se tak nestalo, Sovák byl připravený ovlivnit jiného předsedu senátu. Bíba za výhodnější rozsudek pro sebe a Sováka požadoval 50 až 120 milionů korun.

Bíba také později požadoval stavební práce na svém domě za dva miliony a další tři miliony jako zálohu. Kirschner sice nabídku manažerům Metrostavu přetlumočil, zároveň také zkontaktoval policii. Ta začala dvojici korupčníků odposlouchávat.

„Milan Bíba ve dnech 15. 4. 2020 a 7. 5. 2020 před domem skutečně za účelem ovlivnění výše uvedené trestní věci převzal od Ladislava Kirschnera finanční hotovost ve výši pokaždé 750 000 Kč, tedy celkem 1 500 000 Kč, přičemž takto předané finanční prostředky Milan Bíba následně použil pro vlastní potřebu,“ píše se v obžalobě. Tyto peníze nebyly od Metrostavu, ale od policie.

Bíbova přítelkyně Charlotte Mulénová následně 808 tisíc vložila na účet, i když věděla, jak peníze její přítel získal. Proto je obžalovaná z legalizace výnosů trestné činnosti.

„Klient je přesvědčen, že ze strany Kirschnera je případ vykonstruován a vyprovokován,“ sdělila obhájkyně Bíby.

Bíba pak Kirschnerovi nabízel, že Sovák sežene Metrostavu pracovní verzi prvoinstančního rozsudku dříve, než bude vůbec odeslaná odsouzeným. Samozřejmě za úplatek. Tím chtěl Sovák ukázat Metrostavu, že bude moct rozsudek ovlivnit. Zároveň soudce oslovoval advokáty, kteří by případně mohli firmu zastupovat.

Sto tisíc v tašce se zvěřinou

Sovák se ale kromě Bíby začal scházet se soukromým detektivem Robertem Plevačem. Ten soudce oslovil s tím, že by mohl rozsudek v případu Metrostavu ovlivnit za 150 milionů korun. Plevač následně zkontaktoval svou známou advokátku, aby nabídku vedení firmy sdělila.

Metrostavu v roce 2022 Vrchní soud nakonec potvrdil zákaz účasti na státních zakázkách na tři roky a pokutu ve výši 10 milionů. Rathovi k původnímu sedmiletému trestu vězení přidal rok navíc, bývalý hejtman se tak musel vrátit do vězení a zaplatil 13 milionů korun.

Sováka pak ještě státní zástupce viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému. Žádal totiž tajemnice na Vrchním soudu, aby mu vylustrovaly různé osoby, a obstarával si spisy v případech, které neměl přidělené. Za tyto činy přijetí úplatků a nepřímého úplatkářství Sovákovi hrozí až dvanáct let vězení.

V kauze figuruje další obžalovaný, podnikatel a malíř arménského původu Gagik Tonyan měl Sovákovi předat obraz v hodnotě několika tisíc korun. Soudce ho podle obžaloby osvobodil v případu vydírání, za které si měl odsedět šest let. Sovák se brání, že rozsudek prvoinstančního soudu nebyl správný kvůli nevěrohodnému poškozenému. Obraz mu prý navíc dal Bíba s tím, že ho pořídil on, nikoli Tonyan.

Trestně stíhaný v kauze byl i známý právník Jiří Teryngel, který Sovákovi předal stotisícový úplatek v tašce se srnčím masem, aby se Sovák přimluvil u jednoho ze soudců v případu odvolání Teryngelova klienta. Sovák prý později advokátovi peníze vrátil, podle vyšetřovatelů proto, že kolegu ovlivnit nedokázal. Tergyngel se k činu přiznal a uzavřel dohodu o vině a trestu. Zaplatil pokutu ve výši milion korun a dobrovolně skončil svou advokátní kariéru.

Sovák v rozhovoru pro server irozhlas potvrdil autenticitu odposlechů. Uvedl ale, že si z tohoto období nic nepamatuje, protože nadměrně užíval alkohol, aby zapomněl na smrt své ženy. Vedl prý jen blbé kecy. „Byl jsem ožralý jako Dán. Dozvídal jsem se o tom z odposlechů. A bylo to prostě chvástání,“ řekl v roce 2021 iRozhlasu Sovák.