Summit NATO: Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj (červenec 2024)

Summit NATO: Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj (červenec 2024) Zdroj: ČTK / AP / Susan Walsh

Summit NATO: Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj (červenec 2024)
Summit NATO: Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj (červenec 2024)
Summit NATO: Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj (červenec 2024)
Summit NATO: Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj (červenec 2024)
Summit NATO: Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj (červenec 2024)
7
Fotogalerie

Buchert: Senilní Biden si plete Zelenského a Putina. Připomíná to sovětského führera Brežněva

Americký prezident Joe Biden nasadil debatě o tom, zda je schopen kvůli svému věku a mentální slabosti vykonávat svoji funkci a opět kandidovat, korunu. Během akce na právě skončeném summitu NATO ve Washingtonu představil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako Vladimíra Putina. Zelenský to sice vzal s úsměvem, ale splést si bojovníka za svobodu s masovým vrahem, je silná káva. Přitom mnoho členů a podporovatelů Demokratické strany Bidenovu senilitu pořád bagatelizuje a činí tak i světoví politici, kteří byli v Americe na summitu aliance. Ovšem to je cesta do pekel.

Pamětníci po smrti sovětského komunistického vůdce Leonida Brežněva (zemřel v listopadu 1982) vzpomínali, jak si byl tento politik, který výrazně ovlivňoval chod světa, v posledních fázích svého vládnutí nejistý, někdy působil zmateně, dělal chyby a při jednáních četl odpovědi z předem připravených papírků. Přesně to samé dělá i současný americký prezident Joe Biden.

Brežněv trpěl od roku 1974 různými kardiovaskulárními nemocemi, které se ještě zhoršovaly v důsledku jeho silného kouření, obezity a závislosti na lécích na uklidnění a spaní. Už od roku 1979 se proto ve vedení Komunistické strany Sovětského svazu občas diskutovalo o tom, že by měl odstoupit ze zdravotních důvodů. Jenže pro dobrovolný odchod generálního tajemníka neexistoval žádný precedens ani postupy, a tak se soudruzi rozhodli nechat dohrát nemocného Brezněva svoji roli až do konce. Mezitím vojáci a různí našeptavači přesvědčili oslabeného Brežněva, aby poslal v prosinci 1979 vojáky do Afghánistánu, což byla pro Sovětský svaz smrtelná past. Nejrůznější pasti a pastičky připravují američtí demokraté i pro zjevně indisponovaného Bidena.

Oba muži jsou si podobní i ve své neskonalé ješitnosti. Leonid Brežněv se stal kvůli svým slabostem terčem mnoha vtipů, ale on k tomu říkal: „Pokud si ze mě dělají legraci, znamená to, že mě mají rádi.“ Tak určitě… I Biden v minulých dnech tvrdil, že je fit, že se dobře orientuje a že je nejkvalifikovanější kandidát na amerického prezidenta. A pak si spletl Zelenského s masovým vrahem Putinem.

„A nyní chci předat slovo prezidentovi Ukrajiny, který má stejně odvahy jako odhodlanosti. Dámy a pánové, prezident Putin,“ řekl Biden v rámci summitu NATO a odcházel svoji nejistou chůzí od řečnického pultíku. Vzápětí se vrátil a korigoval svůj omyl. „Prezident Putin, vy porazíte prezidenta Putina, prezidente Zelenskyj. Tolik se soustředím na porážku Putina,“ omlouval své přeřeknutí Biden. „Já jsem lepší,“ reagoval na to s úsměvem Zelenskyj. „Sakramentsky lepší,“ dodal Biden. I když to vzal Zelenský s humorem, v sále, kde se scénka odehrála, to vyvolala velmi rozpačité reakce.

Vystoupení Joe Bidena jsou ještě více sledována od jeho červnové televizní debaty s republikánským sokem v boji o Bílý dům Donaldem Trumpem. V diskusi podal Biden i podle svých mnoha příznivců katastrofální výkon. A on to potvrzuje dalšími a dalšími omyly. Mezitím se objevují v amerických médiích zprávy, kolikrát za poslední rok navštívil Bílý dům odborník na Parkinsonovu nemoc. Lidé z Bidenova okolí to komentovali kouzelně – návštěvy se týkají jiné osoby…

Všechny diskuse i pochyby kolem Joe Bidena jsou nejenom vodou na mlýn jeho soupeře Trumpa, ale i všech nepřátel Západu. Oslabuje to postavení Ameriky ve světě, která si přitom pořád hraje na nejsilnější supervelmoc. Rozpaky střídají rozpaky, ale Biden a jeho blízcí ho chtějí udržet ve hře za každou cenu, protože se bojí a nesnášejí Donalda Trumpa. Pozoruhodné je, že média, která tolik Bidena v posledních letech adorovala, se najednou od něj odtahují. Jako kdyby ty problémy předtím neexistovaly. Podobně se chovají nejrůznější aktivisté. Protože jsou ale volby v Americe už 4. listopadu, může být na výměnu kandidáta pozdě. To ovšem jen uvidíme.

Americká veřejnost má jasno o situaci už delší dobu.

Nový průzkum vlivného amerického think tanku Pew Research Center, který byl proveden 1. až 7. července mezi 9 424 dospělými, z toho 7 729 už registrovanými voliči pro prezidentskou volbu, zjistil, že Biden i Trump jsou široce vnímáni jako chybující, i když zcela různým způsobem. Zhruba 6 z 10 voličů označuje oba kandidáty za „trapné“. 

Jen 24 procent voličů říká, že Joe Biden je „mentálně bystrý“ u Donalda Trumpa toto číslo dosahuje 58 procent. Ovšem 64 procent voličů označuje Trumpa za podlého, u Bidena je to 31 procent. Zajímavé je, že Bidena podporují převážně mladší lidé, u kterých by člověk spíše čekal, že budou podporovat kandidáta, který nemá problémy s pamětí. Jenže tito lidé patologicky nenávidí Trumpa.

Již delší dobu si dvě třetiny Američanů podle všech jiných průzkumů myslí, že Biden by neměl kvůli vysokému věku kandidovat. 

Zda bude nakonec Joe Biden skutečně za demokraty kandidovat, se rozhodne brzy. Zřejmě ano. Tak či tak se americké prezidentské volby staly taškařicí, která je někdy málo srozumitelná. Že země, která má 335 milionů obyvatel, nedokáže vygenerovat jiné kandidáty, je tristní. Ne že by někdo jiný neexistoval, ale stranické mašinerie Demokratické i Republikánské strany postupují podobně jako kdysi sovětští komunisté v případě Brežněva. Rozdíl je v tom, že u Sovětů byla ta blbost orámována totalitními praktikami, zatímco v Americe je současná blbost zahalena do demokratického hávu.

Doufejme, že si Biden někdy nesplete Zelenského s Hitlerem.