Video placeholder
Na předvolebním mítinku Donalda Trumpa se střílelo, exprezident byl evakuován
Ochranka evakuuje Donalda Trumpa po střelbě na mítinku. (14.7.2024)
Ochranka evakuuje Donalda Trumpa po střelbě na mítinku. (14.7.2024)
Detail zraněného ucha Donalda Trumpa.
Policejní odstřelovači reagují na střelbu na mítinku Donalda Trumpa.
16
Fotogalerie

Viliam Buchert: Zaťatá pěst krvácejícího Trumpa mu pomůže vyhrát volby. Atentát využije i zneužije

Fotografie a videa, na kterých má krvácející Donald Trump postřelený při atentátu ve státě Pensylvánie zvednutou ruku se zaťatou pěstí, změní dynamiku a průběh americké prezidentské kampaně. Už tak polarizovaná společnost se ještě více rozdělí. Trumpovi to může pomoci vyhrát volby. Demokraté Joe Bidena teď v některých směrech budou muset ubrat ve výpadech proti Trumpovi, který se bude stylizovat do postavení oběti. Jak řekl těsně po atentátu republikánský kongresman Derrick Van Orden: „Prezident Trump právě vyhrál volby.“

Demokraté se už několik týdnů věnují v Americe diskusím, zda nahradit na postu kandidáta poněkud senilního prezidenta Joe Bidena. Celou dobu to Bidena oslabuje a teď se jeho oslabení ještě prohloubí. Biden i jeho přívrženci budou muset v kampani ubrat z ostrých výpadů proti Trumpovi, jinak budou považováni za hyeny. Biden už ohlásil, že stáhne některé televizní reklamy. Z Donalda Trumpa se totiž ve městě Butler, kde se odehrál v sobotu amerického času na něj atentát, stala oběť.

Vyrojí se mnoho spekulací, co za střelbou na exprezidenta stálo, co bylo motivem střelce a zcela jistě se v republikánském táboře bude hovořit o tom, že za to svým způsobem „mohou“ i nepřátelská média a jeho soupeři. Takové narativy změní dynamiku voleb a budou nahrávat Trumpovi. Už se objevily konspirační teorie o tom, že Biden „vyslal rozkaz“ ke střelbě svými výroky, když například tvrdil, že „demokraté potřebují Trumpa dostat do úzkých“. Jeden z potenciálních Trumpových kandidátů na viceprezidenta, senátor J. D. Vance, pak prohlásil: „Hlavní premisou Bidenovy kampaně je, že prezident Trump je autoritářský fašista, kterého je třeba za každou cenu zastavit… Tato rétorika vedla přímo k pokusu o atentát na prezidenta Trumpa.“

Situace se teď v Americe proto ještě více rozbouří. Trump bude pokračovat v ostré kampani a bude moci s odkazem na atentát na kohokoli více útočit. On je přece ta oběť…

Stačilo se podívat na Trumpa v Butleru, kterého bezprostředně po střelbě se zakrváceným uchem odváděli agenti tajné služby z pódia, na kterém předtím hovořil. Zaťatá pěst ve vzduchu a Donald Trump křičí – bojujte, bojujte, bojujte! Dav mu odpovídá pokřikem U.S.A., U.S.A.! Slovo bojujte se proto stane dalším z hesel kampaně. Ještě více to povzbudí už i tak hodně nažhavenou základnu republikánských voličů. Ti dostanou další motiv k podpoře a k tomu, aby šli volit. Může to ovlivnit i zatím nerozhodnuté voliče, i když těch zatím nebylo tolik.

„Během několika minut po střelbě z pušky na Trumpově shromáždění v Butleru se republikánský hněv nad střelbou změnil v obdiv nad Trumpovou instinktivní reakcí a poté v jásot nad jeho vzdorem, což byla reakce, která podtrhla pronásledování, které jeho příznivci pociťují, a okamžitý způsob, jakým se zpracovávají i ty nejzávažnější zprávy,“ napsal Jonathan Martin, komentátor serveru Politico.

Tento web také připomíná, že v kampaních se vnímání nějakého symbolu může rychle změnit ve skutečnost a symbolika je často významnější než jakýkoli sdělovaný obsah. A že fotografie a videa z atentátu, a především snímek se za zaťatou pěstí, budou pravděpodobně trvalým obrazem voleb až do listopadového hlasování. Nedá se prý vyloučit, že dokonce celé politické kariéry Donalda Trumpa.

Od zastřelení Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1963, přes pokus o atentát na Ronalda Reagana dva měsíce po začátku jeho prezidentství, či dva pokusy o zavraždění tehdejšího prezidenta Geralda Forda, se odehrála ve Spojených státech řada politických atentátů. Ovšem ten současný na Donalda Trumpa přichází v době, kdy je Amerika velmi nervózní a hodně rozdělená. Další politické násilnosti proto nelze vyloučit. Že by je chtěl Trump brzdit, nelze předpokládat. Spíše přiloží pod kotel, protože mu to může pomoci na cestě k jeho triumfálnímu návratu do Bílého domu.

Video placeholder
Na předvolebním mítinku Donalda Trumpa se střílelo, exprezident byl evakuován • X @stillgray