Joe Biden, Donald Trump

Joe Biden, Donald Trump Zdroj: Jan Ignác Říha

Petr Sokol: Polarizace USA bude pokračovat. U republikánů i demokratů probíhá podobný vývoj

Pohledem přes média se dnes může zdát, že americká politika stojí na pokraji tvrdého střetu. Souboj demokratů a republikánů je totiž často podáván jako souboj dobra a zla. V Evropě se teď většinou straní demokratům, a republikáni za časů Donalda Trumpa jsou proto vykreslováni jako strana, která se natolik zradikalizovala, že začíná být snad dokonce nebezpečná pro americkou demokracii. Je to ale hodně zjednodušený pohled, který opomíjí důležité charakteristiky aktuální americké politiky.

T ak především: nejenom republikáni, ale i demokraté mají své radikální křídlo, které se v poslední době posunulo hodně doleva a přijímá za své myšlenky, jež jsou s tradičním pojetím fungování západní demokracie v podstatě neslučitelné. A tohle radikální křídlo demokratů je stále hlasitější. Stranu sice mocensky ani názorově minimálně zatím neovládlo, ale samozřejmě se mu daří demokraty posouvat hodně doleva.

Bylo by ovšem chybou posuzovat ať demokraty, či republikány jen podle jejich krajních křídel. Ta v málo centralizovaných amerických stranách nikdy netvoří celou stranu, ačkoli to tak jejich političtí oponenti rádi účelově líčí. Republikáni nejsou jen ultrakonzervativní křídlo a demokraty nelze redukovat jen na krajně progresivistickou část. Oba tyhle proudy ale rostou a jejich „zrcadlení“ posiluje polarizaci americké politiky.  

I díky tomu je tatam dřívější doba, kdy obě velké americké strany od sebe nebyly v politickém spektru nijak vzdáleny. Šlo o časy, kdy se běžně říkalo, že se obě partaje v politickém středu překrývají. Tvrdilo se tehdy dokonce, že existují konzervativní demokrati, kteří jsou v mnohém pravicovější než někteří umírnění, centrističtí republikáni.

Rozevírání nůžek

To už dnes neplatí. Republikáni se pod vlivem hnutí Tea Party posunuli více vpravo, ale paralelně s tím se podobné „zostření“ ideologického profilu odehrálo i u demokratů. Protipólem republikánských „čajařů“ se stalo u demokratů hned několik hnutí, která se rozhodla stranu posunout více k progresívní a silně levicové politice.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!