Babiš fantazíruje, že jeho hnutí bude v Evropě těžkou váhou

Babiš fantazíruje, že jeho hnutí bude v Evropě těžkou váhou Zdroj: Profimedia

Patrioti pro Evropu: Andrej Babiš, Herbert Kickl a Viktor Orbán
Hnutí ANO, maďarský Fidesz a rakouská FPÖ zakládají novou politickou alianci
Andrej Babiš a Karel Havlíček (oba ANO) po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou (ODS) (25.6.2024)
Tisková konference Věry Jourové v Číně (září 2023).
Eurokomisařka Věra Jourová v Číně (září 2023).
10
Fotogalerie

ANO v pohybu. Po Jourové odchází Macháček a europoslanec Hlaváček s kohoutem Silverem. Kdo bude další?

Znovuzvolený Martin Hlaváček oznámil, že mu závažné osobní důvody neumožní ujmout se europoslaneckého mandátu. Je to překvapivé, jelikož patřil k oporám Andreje Babiše, jenž ho označil za absolutně nejlepšího europoslance. Není první v poslední době, kdo se v hnutí ANO stahuje z politiky.

V novodobém českém parlamentarismu je to novinka. Ještě nikdy od vstupu do Evropské unie se nestalo, že by se čerstvě zvolený poslanec Evropského parlamentu předem vzdal mandátu. Nejenže se jedná o velmi lukrativní post, ale donedávna tomu nenasvědčovalo ani Hlaváčkovo chování.

Zvládli jsme to, nezklameme!

Poslední příspěvek širší veřejnosti téměř neznámého poslance na sociálních sítích je datován 14. června. Hlaváček tu po Babišově boku zpochybňuje migrační pakt. Nedlouho předtím nadšeně uvítal svoje zvolení.

„Zvládli jsme to! Všem moc děkujeme za podporu, za vaše hlasy. Nezklameme! Česko, pro tebe všecko!“ hlásil Hlaváček, označovaný za zemědělského experta. Proslavil se až vlastnictvím kohouta Silvera, jehož propůjčil Babišovi k natáčení předvolebních spotů.

„Tohle je Silver. Nemá rád ukrajinské obilí, protože říká, že je kontaminované, na rozdíl od Fialy, Výborného a celé té party, která ničí naši zemi,“ uvedl šéf ANO bizarní rozhovor s vypaseným kurem. Majitel obří korporace čerpající největší objem zemědělských dotací v EU si postěžoval, že ukrajinskou půdu vlastní oligarchové, kteří prý zničí evropské zemědělství. I proto je proti vstupu Ukrajiny do unie.

Výpady proti údajně kontaminovanému ukrajinskému obilí jsou vyvrácený hoax. Vstup Ukrajiny do EU není na pořadu dne a tato země by se jako každá jiná musela zavázat k plnění stejných unijních pravidel.

Majitel Agrofertu šíří lživou propagandu, jelikož se obává levnější konkurence. Proto se uchyluje k nenávistné rétorice. I proto je jeho začlenění do Orbánovy skupiny přátel Moskvy čitelnější.

Babišova psychóza

Hlaváčkův kohout se stal Babišovou oblíbenou rekvizitou. „Minimálně o Silverovi toho ještě hodně uslyšíme,“ věštil ve svém podcastu. „Já a kohout Silver jsme zbořili český Twitter. Říkali mi, že když člověk mluví se zvířaty, tak trpí psychózou. Ale oni už zapomněli na to, že i Arabela mluvila se zvířátky.“

Arabela je ovšem pohádka, kdežto Babišovy promluvy se Silverem realita. Nicméně kohout mu v závěru kampaně pomohl a pozadu nezůstal ani jeho majitel. Koncem dubna se pokoušel na poslední chvíli zbořit prodloužení obchodní dohody EU s Ukrajinou.

„Spojenec expremiéra Andreje Babiše, který v zemědělství vydělal 3,5 miliardy dolarů, rozjíždí manévr, který by mohl narušit křehký kompromis a poškodit Kyjev,“ popsal Hlaváčkovu aktivitu server Politico. Hodlal zamezit přístupu ukrajinských zemědělských výrobků na volný evropský trh a zpřísnit jejich dovoz zatížením dodatečnými cly.

Obchodní dohodu schvaloval Evropský parlament. Pokud by prošly Hlaváčkovy pozměňovací návrhy, spadla by pod stůl. Nesehnal však dostatečný počet podpisů, takže se o jeho návrzích ani nehlasovalo.

Absolutně nejlepší europoslanec

Hlaváčkovy aktivity veřejně ocenil i Babiš, který ho pochválil ve sněmovně. „Díky bohu za Martina Hlaváčka. To je absolutně nejlepší europoslanec, který bojuje za zájmy českých zemědělců,“ vyzdvihl a jistě přitom myslel na svůj holding. Proto je překvapivé, že se nyní bude muset bez něj obejít.

„Závažné osobní důvody mi neumožní ujmout se mandátu poslance Evropského parlamentu. S hnutím ANO plánuji nadále spolupracovat na odborné úrovni a v rámci svých možností, včetně Institutu pro politiku a společnost,“ prolomil mlčení Hlaváček, jenž se nevyjadřoval k členství ANO u Orbánových patriotů.

Nic bližšího však ke svému kroku neuvedl a Klára Dostálová ujišťuje, že to nemá souvislost se změnou frakce. Na Hlaváčkovo místo nastoupil Tomáš Kubín, jenž se podle svých slov cítí v nové frakci jako ryba ve vodě. Obdivuje Roberta Fica a Donalda Trumpa. Výborně tak naplňuje Babišova kritéria fungování v Evropském parlamentu.

Hlaváčkův způsob zmizení z politiky je však vzhledem ke všem okolnostem tak podivný, že zanechá otazníky. Tím spíš, že není v poslední době jediný.

Drolení ANO pokračuje

Na sklonku června oznámila končící eurokomisařka Věra Jourová, že se rozhodla ukončit členství v hnutí ANO. Prý se neslučuje s jejími plány na budoucnost v nestranické akademické sféře. S odstupem času se ukazuje, že důvody odchodu mohly být pestřejší.

Tehdy již kolovaly zprávy o vzniku frakce Patrioti pro Evropu, jejíž založení oznámili Viktor Orbán, Andrej Babiš a Herbert Kickl o dva dny později. Signály o založení nacionalistické skupiny mohly být poslední kapkou, proč Jourová sbalila kufry. Definitivně pochopila, že nesedí novému image hnutí, které kdysi spoluzakládala.

Babišův programový posun přitom není ničím novým. Kvůli paktování s Orbánem začal loni narážet v liberální frakci Renew Europe, kde ANO strávilo deset let. Přesto nikdo z europoslanců ANO o odchodu ze skupiny neuvažoval a naopak se snažili jejím prostřednictvím vytěžit zajímavé parlamentní posty. Dnes jejich nedávný spojenec z frakce Guy Verhofstadt hovoří o Orbánově skupině jako o Patriotech pro Putina.

Před několika dny oznámil rezignaci na funkci předsedy správní rady Institutu pro politiku novinář, ekonom a hudebník Jan Macháček. Tento think-tank tvoří ideologickou a programovou základnu ANO. Důvodem Macháčkova odchodu je nesouhlas s posunem hnutí k radikálním nacionalistům.

Kdo bude další?

K současným pohybům ANO se nevyjadřuje europoslanec Ondřej Kovařík, jenž byl do roku 2019 asistentem vlivné liberálně orientované europoslankyně Dity Charanzové, která opustila Babišovo hnutí už loni.

Nahnuté to má nový europoslanec Jaroslav Bžoch, jenž se veřejně označuje za jednoho z nejliberálnějších představitelů ANO. Ve dvou rozhovorech se svěřil, že členství u Patriotů pro Evropu teprve vstřebává.

„Úplně mi to nevoní, to říkám upřímně. Kdyby naše frakce byla v něčem proruská nebo byla protiukrajinská, tak bych v ní nebyl,“ avizuje Bžoch. Orbánova sólo jízda do Moskvy za Putinem, kterou Babiš pochválil, ovšem dává jasně tušit, kudy se bude tato skupina ubírat.

Babiš potřebuje loutky, jako je Dostálová a Kubín, kterým členství v nové frakci naopak voní. Bžoch proto riskuje, což je pro vnitřní poměry ANO o to zajímavější, jelikož je stínovým ministrem zahraničí.

Možná se ale už chystá náhrada. O slovo se hlásí Kubín, ale třeba i poslanec Patrik Nacher, který náhle přebírá narativy Kremlu o nacistické Ukrajině. Rezervoár bezpáteřných čekatelů na funkce je v ANO pořád dostatečný.