Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) při jednání vlády. (7. května 2024)

Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) při jednání vlády. (7. května 2024) Zdroj: Úřad vlády

Pavel Páral: Vláda nějakou pozitivní práci odvádí, ale opravit pár omylů by to ještě chtělo

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj za Piráty, je zděšen. Za povolení ke stavbě studny je stavitel povinen zaplatit správní poplatek deset tisíc korun, zatímco dřív platil tři stovky. Brzy prý tento nenormální stav, vzniklý za jeho předchůdkyně Kláry Dostálové, napraví. Snad to stihne do konce roku. Tohle upřímné zděšení má jednu podstatnou chybičku.

Stavební zákon, v němž se tyto poplatky objevují, sice připravila současná europoslankyně za ANO Klára Dostálová, nicméně nová vláda její zákon shodila se stolu a úplně ho překopala, včetně tendru na digitální systém stavebního řízení, kde se Bartoš chlubí, že ušetřil miliardu. My si ušetříme uštěpačné poznámky, že jeho tendr byl opakovaně zrušen, i ty, zda a nakolik nový systém funguje. Podstatné je, že „studniční“ chybička, která se tam vloudila, je známa tak dva a půl roku a zhruba půl roku se různě v médiích objevují tabulky s novými poplatky, aniž to vyvolává na ministerstvu pro místní rozvoj jakékoli pozdvižení. Holt chybička se vloudí, a když se vloudí, tak se prostě napraví. Jen zbavovat se odpovědnosti po dvou a půl roce řízení úřadu nevypadá zrovna dvakrát důvěryhodně.

Jurečka a důchody

To takový Marian Jurečka je jiný machr. Teď ho třeba napadlo povolit soukromým zařízením sociální péče, aby svým klientům sebrala na úhradu nákladů celou penzi, zatímco dosud musela nechávat kapesné stejně jako ústavy státní. Když to vyvolalo poprask, návrh bleskem stáhl. Ono je vážně trochu nedůstojné sebrat stařečkům celý důchod a nechat je odkázané na milosrdenství příbuzných, aby si mohli koupit kafe nebo cigárka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!