Donald Trump na sjezu republikánů v Milwaukee (15.7.2024)

Donald Trump na sjezu republikánů v Milwaukee (15.7.2024) Zdroj: ČTK / AP / Carolyn Kaster

Donadl Trump na sjezu republikánů v Milwaukee (15.7.2024)
Donadl Trump na sjezu republikánů v Milwaukee: Se syny a adeptem na viceprezidenta J. D. Vancem (15.7.2024)
Trump přišel na sjezd Republikánské strany s obvázaným uchem.
Donadl Trump na sjezu republikánů v Milwaukee: Se syny a adeptem na viceprezidenta J. D. Vancem (15.7.2024)
Donadl Trump na sjezu republikánů v Milwaukee: S adeptem na viceprezidenta J. D. Vancem (15.7.2024)
9
Fotogalerie

Martin Bartkovský: Z Donalda Trumpa vytryskla krev, z jiných nenávist

Trvalo to celé pár minut. Donald Trump zahájil projev před příznivci na předvolebním setkání v americké Pensylvánii. O chvíli později se ozve několik výstřelů. Trump se s krvavým uchem vrhne k zemi, zatímco na něj naská- če ochranka. Vzadu za ním umírá padesátiletý hasič, manžel a otec dvou dcer, který kulku určenou Trumpovi chytil sám. Další dva lidé jsou zranění. Agenti tajné služby ihned odhalují střelce a likvidují ho. Ochranka zvedá Trumpa. Ten se z jejího sevření na chvilku vymaní, sevře pěst, pohlédne do kamery a třikrát zakřičí heslo „FIGHT“ (boj/bojovat/bojujte), načež je eskortován do neprůstřelného auta a odvezen do nemocnice. Akce končí, rozsáhlé vyšetřování začíná.

Chyběly milimetry a Trump byl zasažen do hlavy. V momentě výstřelu ale šťastně pootočil hlavu. Informací je velmi málo. Jak o tom, proč se atentátník dostal s poloautomatickou puškou AR-15 tak blízko exprezidentovi, tak i tom, proč vlastně na Trumpa střílel. V době redakční uzávěrky, když píšu tyto řádky, nevíme o motivu nic.

První zprávy mluví opět o „vlku samotáři“. Mlčenlivém klukovi s dobrým prospěchem, u kterého nic nenaznačovalo, že by mohl něco takového udělat. A přesto udělal. Vzhledem k nízkému věku (20 let) nikdy v amerických volbách nevolil. Byl registrovaným republikánem, ale 15 dolarů věnoval na účet jedné z demokratických iniciativ. Internet i sociální sítě jsou zaplaveny miliardou dezinformací. Lidé na nich kritizují tradiční média, která si dávají práci s ověřováním každé informace a druhou rukou masívně sdílejí očividné hlouposti. Jako třeba video internetového vtipálka, jenž je útočníkovi podobný a který říká, že nenávidí Trumpa a republikány. Video nakonec smazal a omluvil se, jako nezvratný důkaz je ale dál sdílejí tisíce profilů po celém světě.

Zatímco z ucha Donalda Trumpa vytryskla krev, z jiných lidí vytryskla nenávist. Sám bývalý prezident, i když ve vteřinách po útoku předvedl bojové gesto, které v podobě fotografií a videí vejde do učebnic, vyzval následný den ke klidu a modlitbám. Stejně tak jeho protějšek a současný prezident Joe Biden, který si s ním zatelefonoval. Protože ale v Česku a na Slovensku všechno víme nejlépe, tak tady už máme příčinu dávno odhalenou. Mezi reakcemi vyčnívá několik politiků a lidí napojených na jejich prostředí.

Podle nového europoslance Filipa Turka za všechno mohou „liberální dobytci a zelení Khmerové“. Podle slovenského premiéra Roberta Fica je zas vinna slovenská opozice a slovenská média tak, jako to prý bylo v době útoku na něj (ani zde nemáme od té doby žádné nové informace, jen tvrzení vládních politiků). Václav Klaus zase dává atentát za vinu lidem, kteří „chtějí prodlužovat válku na Ukrajině“. Nemyslí ale Rusy a Putina, kteří jediní válku prodlužují, ale západní spojence, kteří bránícímu se státu dodávají zbraně. To byl jen drobný výsek ze světa nenávisti, jenž má vždy během pár minut jasno.

Když byl v 80. letech postřelen Ronald Reagan, bral to, že přežil, jako Boží prozřetelnost a důkaz, že on má ukončit studenou válku s Ruskem. Trump má do Reagana velmi daleko, ale přejme si, aby tohle velmi blízké setkání se smrtí neobrátil v ještě hlubší hněv vůči svým oponentům tak, jak se to stalo Robertu Ficovi. Byl to právě Trump, kdo přinesl do kampaně drama, fatalismus a válečnou rétoriku. Byl to on, kdo poštval své příznivce k útoku na Kapitol, po němž se o život bojí celá řada jeho politických oponentů dodnes. Po jeho slovech „osvoboďte Michigan“ policie včas odhalila pokus o vraždu tamní guvernérky Gretchen Whitmerové, kterou Trump napadal během covidu. A byl to manžel Trumpem nenáviděné Nancy Pelosiové, jenž byl doma napaden kladivem a který schytal tvrdé rány za svou ženu.

Když upozorňujete na Trumpovy lži a podvody (kvůli kterým čelí soudům), na jeho nenávistnou rétoriku a roztleskávání konspiračních teorií, tak opravdu nevybízíte k jeho likvidaci. Zároveň, i když jste jeho velký odpůrce, nesmíte podobné atentáty schvalovat a už vůbec ne je odsuzovat, ale dodávat k nim nějaké „ale“. V naší společnosti se prostě na politiky střílet nesmí. Jakékoli. Bez debaty. A vypadá to, že si svůj díl viny uvědomuje i tábor republikánů. Zatímco jen pár hlasitých stoupenců Trumpa předvedlo vyjádření ve stylu Fica či Turka, drtivá většina republikánů útok odsoudila a vyzvala ke smíření. To je ta správná reakce. Pokud totiž po podobných atentátech vytryskne z většiny lidí nenávist, bude to Donalda Trumpa, celé USA a následně celý svět stát mnohem víc než trochu krve, která vytryskla z jeho ucha. Díky Bohu za to lehké zranění. Stačilo pár milimetrů a v Americe by to bylo opravdu ­hodně ­ošklivé.

Text vychází také jako editoria nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 29/2024