Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: Blesk:Rusinova Maria

Ukrajinská vláda v čele s premiérem Denysem Šmyhalem na mezivládním jednání v Praze.
Schůzka premiéra Fialy s europoslanci (12.7.2024)
Schůzka premiéra Fialy s europoslanci (12.7.2024)
Schůzka premiéra Fialy s europoslanci (12.7.2024)
Slovenský prezident Peter Pellegrini s premiérem Petrem Fialou (ODS) (26.6.2024)
9
Fotogalerie

Pavel Páral: Premiérovy investice. Brňák půjčil Brňákovi a snad to klapne

Pravidelná majetková přiznání politiků jsou vděčným mediálním soustem a poslední dva roky za to můžeme poděkovat především premiéru Fialovi. Můžeme mu asi leccos vyčítat, ale o své peníze se fakt nijak zvlášť nebojí. Ukázal to i letos.

Loni to byla zvláštní zapomenutá úložka v maličké kampeličce, kam si přesunul necelý milion, aby mu ty peníze vydělávaly více než na běžném účtu v bance. Nakonec z toho bylo jen pár stokorun, protože kampelička fungovala jako síť lidí, co se znají a navzájem si půjčují za podíl na zisku z financované transakce. Opatrný Fiala se účasti v partičkách vyhnul, což mu slouží ke cti. Zejména, když se provalily podivné transakce a ČNB se rozhodla spořitelnu zavřít a její šéf spáchal sebevraždu.

Letos je to mnohem poklidnější. Přinejmenším zatím. Premiér investoval zhruba dva miliony do dluhopisů brněnské společnosti T-developement, která se zabývá výstavbou a prodejem rezidenčních i nerezidenčních nemovitostí v Brně, ale i jinde na Moravě. Podle vládní mluvčí investici provedl na doporučení profesionálního finančního poradce, nicméně investiční experti na sítích mu to hned ztrhali. Žádné byznysově politické souvislosti nikdo nikde nevidí. Ale výnos necelých osm procent za dluhopis firmy, jejíž vlastní kapitál činí čtyři miliony a cizí zdroje čili převážně půjčky 117 milionů, se nejeví jako zrovna lukrativní. A premiér nevypadá jako vzor finanční gramotnosti pro naši mládež.

V posledních letech vydalo dluhopisy veliké množství podniků z různých oborů. Developeři je mají obzvláště rádi, protože tento dluhový instrument nebývá nijak zajištěn majetkem. Nese s sebou tudíž vyšší riziko, a tak je to i s T-developementem, což je společnost s ručením omezeným vlastněná jediným majitelem, brněnským právníkem Vladimírem Tirpákem. Dluhopis by měl být splatný v roce 2027 bylo jich vydáno za pouhých 24 milionů a je zjevně určen na financování nějakého konkrétního developerského projektu.

Veřejnosti by ta investice mohla být nejspíše zcela ukradená a nezajímavá. Brňák Fiala půjčil Brňákovi Tirpákovi peníze, jejichž původ a zdanění je schopen bez problémů doložit, tak o co vlastně jde?

Vlastně je dobře, že se Fiala vrátil z pistolnické pražské kampeličky na rodnou Moravu. Tedy pokud riziková investice klapne a nejen úrok, který by jinde byl asi vyšší, ale i jistina se opravdu za tři roky vrátí. Mimochodem podle majetkového přiznání leží jeho další rodinné úspory na účtech v bance Trinity. Maličkém ústavu s nadstandardním úročením vkladů, který patří jinému Moravanovi Radomíru Lapčíkovi, který svou banku vybudoval z Moravského spořitelního družstva a daří se mu.