Andrej Babiš a Viktor Orbán domluvili zřízení frakce Patrioti pro Evropu

Andrej Babiš a Viktor Orbán domluvili zřízení frakce Patrioti pro Evropu Zdroj: Profimedia.cz

Babiš fantazíruje, že jeho hnutí bude v Evropě těžkou váhou
Jednání Sněmovny o navyšení koncesionářských poplatků (11.7.2024)
Patrioti pro Evropu: Andrej Babiš, Herbert Kickl a Viktor Orbán
Patrioti pro Evropu: Andrej Babiš, Herbert Kickl a Viktor Orbán
Patrioti pro Evropu: Andrej Babiš, Herbert Kickl a Viktor Orbán
12
Fotogalerie

Babiš dokončil orbánovský obrat hnutí ANO. Jeho evropští „patrioti“ nepodpořili pomoc Ukrajině

Nově zvolení europoslanci vyložili karty na stůl. Už při prvním hlasování se lámal chleba, kde kdo stojí při vymezování vůči ruské útočné válce. Jestliže ANO odmítalo protiukrajinské nálepky, nyní v europarlamentu prokázalo opak a srovnalo krok s orbánovskými nacionalisty.

Představitelé hnutí ANO jsou hákliví, když je někdo po vstupu do Orbánovy frakce Patrioti pro Evropu spojuje s protiukrajinskými a proruskými silami. Záhy měli příležitost prokázat, že šlo jen o zlá slovíčka a pomluvy, a že nadále stojí za Ukrajinou, jak stále opakují. Tuto příležitost promarnili.

Rezoluce k ruské útočné válce

Evropský parlament prvním schváleným usnesením vyjádřil svoji pozici vůči Ukrajině. Je to zásadní hodnotová otázka, jež se odráží v celé bezpečnostní architektuře evropského kontinentu. Návrh ostrého stanoviska předložili zástupci většiny evropských frakcí - lidovců, sociálních demokratů, liberálů, konzervativců a reformistů a zelených.

Rezoluci nakonec podpořilo 495 poslanců, proti bylo 137, zdrželo se 47. Podpořili ji všichni zástupci koaličních stran, hnutí ANO se zdrželo, a proti hlasovalo radikální domácí národovecké jádro.

Usnesení odmítl Babišův spojenec Filip Turek ze Šlachtovy Přísahy, stejně jako drtivá většina Patriotů pro Evropu. Stejně se zachovala menší konkurenční frakce Evropa suverénních národů včetně Ivana Davida z SPD.

Proti se postavili i členové dosud nezařazené komunistické formace Stačilo! Kateřina Konečná a Ondřej Dostál. Ti zřejmě vyčkávají, jestli nevznikne nová krajně levicová skupina kolem německé Aliance Sahry Wagenknechtové.

Proukrajinská deklarace

Co tolik vadilo odpůrcům na rezoluci schválené dvoutřetinovou většinou?

EU v ní vyjadřuje pokračování podpory nezávislosti, suverenity a územní celistvosti Ukrajiny v jejích mezinárodně uznaných hranicích. Vyzývá k rozšíření sankcí vůči Rusku a Bělorusku, sledování jejich dopadů a řešení jejich obcházení.

Nový parlament podporuje schválené využití zmrazených ruských aktiv na pomoc Ukrajině. Vítá výsledek nedávného summitu NATO a podporuje „nezvratnou cestu“ budoucího členství Ukrajiny v alianci.

Vyzývá EU a členské státy, aby zvyšovaly vojenskou podporu Ukrajině tak dlouho, jak to bude nutné, a v jakékoli formě.

Parlament dále odsoudil návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána v Ruské federaci, která „nezastupuje EU a je nehorázným porušením smluv EU a společné zahraniční politiky“. Pochybuje o smysluplnosti jeho mírového úsilí, když bezprostředně poté následoval barbarský útok na dětskou nemocnici v Kyjevě.

Proti Putinovi

Ukrajina dnes potřebuje slyšet jasný hlas, že ji spojenci neopustí tím spíš, pokud podzimní americké volby vyhraje nevyzpytatelný Donald Trump a jeho pravá ruka J. D. Vance, jenž otevřeně a dlouhodobě zpochybňuje pomoc Ukrajině.

Potom by většina pomoci ležela na bedrech evropských spojenců, protože nelze příliš věřit rychlému a spravedlivému ukončení konfliktu - navzdory nejrůznějším propagandistickým misím a velkohubým prohlášením.

Putin odmítá příměří. Hodlá zadupat Ukrajinu, která si dovoluje vzdorovat jeho agresi,  a chystá se na dlouhou válku. Důvěřovat mu mohou jen pochybní obchodníci s ruským vlivem a otevření kolaboranti.

Dá se namítnout, že do amerických voleb je ještě daleko. Do té doby se může mnohé odehrát, a předvolební rétorika může být něco jiného než reálná politika. Už dnes je však jasné, že na Trumpa v Evropě sázejí odpůrci pomoci Ukrajině a stoupenci „normalizace“ vztahů s Putinovým režimem - v čele s Orbánem.

Tato poměrně početná skupina se dnes svým hlasováním o rezoluci viditelně přihlásila o slovo, což už „neokecá“ ani Karel Havlíček.

Orbánova obrana

Představitelé ANO jsou alergičtí na výtky, že se v Evropském parlamentu spojili s proruskou frakcí. Argumentují hlasováním v Poslanecké sněmovně, kde podpořili všechny zákony lex Ukrajina. Až na poslední. To ovšem Babišovi nebránilo útočit na vojenskou pomoc Kyjevu a najíždět na koleje nerealistických mírových iniciativ.

Šéf ANO spoluzaložením frakce Patrioti pro Evropu upevnil spojenectví s autokratem Orbánem, vyznavačem tzv. neliberální demokracie Putinova typu. Nahrávání zájmům Ruska jakožto evropské bezpečnostní hrozbě je jedním z hlavních důvodů, proč se octla na okraji a nebude brána jako důvěryhodný partner.

Patrioti se včetně ANO semkli proti kritice maďarského premiéra, jenž zneužil start předsednictví Rady EU k osobním iniciativám bez mandátu EU o čemkoli vyjednávat nejen v Moskvě, ale i v Pekingu. Ohánějí se demokracií, přičemž Orbán porušil evropské právo a ignoroval postoje 26 zbývajících unijních vlád. Dělá to záměrně, aby mohl být stavěn do role mírového mučedníka.

Ve stopách Mussoliniho

Ve skutečnosti Orbánova samozvaná mise připomíná velkorysé nabídky Benita Mussoliniho na mírová jednání mezi Adolfem Hitlerem a Velkou Británií a Francií v roce 1939. Výsledkem bylo obsazení Československa, Polska a Rakouska se všemi dopady na civilní obyvatelstvo.

Orbán jen tlumočil Putinovy postoje k nastavení poválečného uspořádání, když předtím v Kyjevě vyzval Zelenského, aby souhlasil s okamžitým příměřím s Ruskem. A na následném summitu NATO se Maďarsko jako jediné nezavázalo k další pomoci Ukrajině.

Maďarský premiér pojímá řízení předsednictví EU jako jízdu po dálnici v protisměru, a ještě se svými spolujezdci troubí na protijedoucí, aby mu uhnuli z cesty. Potom se jeho skupina nemůže divit, když ji parlamentní většina zařadí do tzv. „sanitárního kordonu“ a odřízne ji od významných funkcí.

Pokud si Andrej Babiš, Klára Dostálová a další exponenti ANO stěžují na údajné omezování demokracie, měli by si vzpomenout na své působení v liberální frakci Renew Europe, než si uvědomili, že nejsou liberálové, ale národovečtí populisté.

V roce 2019 uplatňovala parlamentní většina včetně Renew Europe stejný „sanitární kordon“ na dnes již zaniklou skupinu Identita a demokracie, na jejímž základě vznikly dvě nové frakce „patriotů“ a „suverenistů“. Tehdy hnutí ANO mlčelo, když Renew Europe získala několik funkcí navíc. O konci demokracie křičí až teď.

Andrej Babiš mezitím rozdává rozhovory, které přebírá ruská propaganda. „Fialova vláda sní o válce s Ruskem, nejspíš se stíhačkami F-35, které mají dorazit až někdy za 11 let,“ řekl Parlamentním listům. Jeho skandální výrok použila ruská agentura TASS jako důkaz, že se Praha připravuje na konflikt s Moskvou.

Opoziční lídr dokončuje orbánovský obrat ANO. Místy je už orbánovštější než Orbán.