Americký prezident Joe Biden (18.7.2024)

Americký prezident Joe Biden (18.7.2024) Zdroj: ČTK / AP / Susan Walsh

Joe Biden přiletěl do Las Vegas (15.7.2024)
Joe Biden přiletěl do Las Vegas (15.7.2024)
Joe Biden přiletěl do Las Vegas (15.7.2024)
Joe Biden přiletěl do Las Vegas (15.7.2024)
Projev Joea Bidena z Oválné pracovny (15.7.2024)
9
Fotogalerie

Petr Sokol: Jak se mohou demokraté zbavit Bidena. Co se může v USA dál odehrát?

Slabé vystoupení Joe Bidena v první prezidentské debatě a další série „minel“ na summitu NATO posílila v americké Demokratické straně volání po jeho nahrazení v roli prezidentského kandidáta demokratů. Sám Biden se od debaty podobným úvahám brání a vyhlásil, že jedině Pán Bůh ho může zbavit jeho kandidatury. V posledním týdnu ovšem už připustil, že v případě nemoci či špatného zdravotního stavu by přece jen z kandidatury rezignoval. Připravili jsme proto otázky a odpovědi, zda je Bidenova výměna stále možná a jak by mohla proběhnout.

Pokračování 2 / 7

Může být Joe Biden stále vyměněn jako prezidentský kandidát Demokratické strany?

Joe Biden přiletěl do Las Vegas (15.7.2024)

Joe Biden je sice úřadující prezident, ale z pohledu nadcházejících voleb má stále jen statut tzv. předpokládaného kandidáta (presumtive nominee). Zatím tedy není oficiálním kandidátem a strana ho může vyměnit za někoho jiného.

Pokračování 3 / 7

Jaká by byla nejjednodušší cesta k Bidenově ne-kandidatuře?

Joe Biden přiletěl do Las Vegas (15.7.2024)

Biden by mohl dobrovolně odstoupit a demokraté by si pak mohli najít úplně jiného kandidáta. V případě jeho rezignace před srpnovým demokratickém sjezdem by jeho nástupce zvolila právě tato demokratická konvence, jak se volebnímu sjezdu amerických stran říká. Pokud by se Biden nechal sjezdem zvolit, ve volbě by uspěl a teprve potom jako oficiální kandidát odstoupil, měl by nominaci nového kandidáta v rukou celostátní výbor demokratické strany (Democratic National Committee).

Pokračování 4 / 7

Mohou se demokraté „zbavit“ Joe Bidena jako kandidáta i proti jeho vůli?

Joe Biden přiletěl do Las Vegas (15.7.2024)

I to je možné, ale podle současných pravidel pouze do demokratického volebního sjezdu. Na něm by Biden nemusel být zvolen. Delegáti tohoto sjezdu byli sice z většiny vybráni v primárkách s tím, že budou na sjezdu volit Joe Bidena, ale většina z nich se může rozhodnout, že výsledek primárek „zlomí“ a nebude se držet volby Joe Bidena. V některých státech sice delegáty k volbě „jejich“ primárkového kandidáta zavazuje zákon, ale ve většině jsou zároveň vázáni formulací, že mají dbát, aby „v dobrém úmyslu odráželi pocity těch, kteří je zvolili“.

To teď mnozí znalci stranických pravidel interpretují tak, že jsou-li mezi demokraty převažující pocity, že Biden Trumpa porazit nedokáže, mohou delegáti hlasovat jinak, než říkaly výsledky primárek. Biden by proto teoreticky nemusel být na konvenci zvolen a otevřel by se tím prostor pro nové kandidáty, kteří primárkami vůbec neprošli.

Pokračování 5 / 7

Nahradila by Joe Bidena automaticky viceprezidentka Kamala Harrisová?

Joe Biden přiletěl do Las Vegas (15.7.2024)

Kamala Harrisová by se automaticky novou demokratickou kandidátkou nestala. Současná viceprezidentka, kterou si Joe Biden již také vybral jako spolukandidátku pro letošní obhajobu, by podle ústavy nastoupila na místo prezidenta v případě jeho rezignace na prezidentský úřad. Naopak Harrisová nemá žádné přednostní právo být kandidátkou demokratů na prezidenta, pokud by Joe Biden nakonec nekandidoval. Platí ovšem, že aktuálně patří k hlavním favoritům na případně uprázdněné místo demokratického kandidáta.

Pokračování 6 / 7

Který z demokratických politiků by mohl Bidena nahradit jako prezidentský kandidát?

Projev Joea Bidena z Oválné pracovny (15.7.2024)

Sázkové kanceláře dávají největší šance již zmiňované viceprezidentce Kamale Harrisové, volební průzkumy ovšem favorizují jinou ženu. Jde překvapivě o osobnost, která nikdy nebyla ve volené politické funkci. Je jí manželka bývalého demokratického prezidenta Obamy – Michele Obamové. Žena, která má na Instagramu více followerů než její manžel Barack, kandidaturu opakovaně odmítá, přestože se spekulaci o ní vracejí od počátku demokratických primárek.

Viceprezidentka Harrisová má ovšem aktuálně podle sázkových kanceláří v USA dokonce větší šanci stát se prezidentskou než Joe Biden. Zatím proti ní navíc nevystartoval žádný z možných soků. Ti se rekrutují hlavně z kvarteta silných demokratických guvernérů. Jejich skupině vévodí guvernér největšího amerického státu Gavin Newsom z Kalifornie, následován guvernérkou Michiganu Gretchen Whitmerovou. O něco méně se mluví o „šéfovi“ státu Illinois a dědicovi hotelové sítě Hyatt  J. B. Pitzkerovi a guvernérovi Pensylvánie Joshu Shapirovi.

Pokračování 7 / 7

Odstoupil už některý úřadující prezident z kampaně až v jejím průběhu?

Tisková konference Joea Bidena o atentátu na Donalda Trumpa (14.7.2024)

Dva úřadující prezidenti již v minulosti vstoupili do primárek, aby funkci obhájili, ale následně z pokusu o obhajobu Bílého domu vycouvali. Oba přitom byli demokraté. Harry Truman v roce 1952 a Lyndon B. Johnson v roce 1968 ale z pokusu o zisk druhé prezidentské nominace „vystoupili“ už po neuspokojivém výsledku prvních primárek v New Hampshire na jaře volebního roku, když se dostali pod tlak silných protikandidátů. V obou případech roli sehrály tehdejší konflikty – války v Koreji a ve Vietnamu. Zajímavé je ovšem i to, že oba jejich „náhradníci“, kteří po rezignaci obhajujících prezidentů do volebního boje nově nastoupili, v samotné prezidentské volbě prohráli.

Naopak zatím nikdy z ringu neodešel prezidentský kandidát, který už vyhrál primárky. Existoval jen případ, kdy byl, a to dokonce až po nominačním sjezdu demokratů, jejich celostátním výborem vyměněn už nominovaný viceprezidentský kandidát.  Stalo se to v roce 1972, kdy byl senátor z Missouri Thomas Eagleton vyměněn jako viceprezidentský kandidát demokratů, protože vyšlo najevo, že utajil své předcházející hospitalizace kvůli psychickým problémům. Nahradil ho tehdy Sargent Shriver, který se ovšem také kvůli volebnímu výsledku do Bílého domu nedostal.

Joe Biden proto může být prvním obhajujícím prezidentem, který uspěl v primárkách, ale po tom z boje odešel, ať už dobrovolně nebo nedobrovolně.