Viktor Orbán s Vladimirem Putinem. (5. 7. 2024)

Viktor Orbán s Vladimirem Putinem. (5. 7. 2024) Zdroj: ČTK / AP / Valeriy Sharifulin

Viktor Orbán v Moskvě: Navštívil Vladimira Putina (5.7.2024)
Viktor Orbán s Vladimirem Putinem. (5. 7. 2024)
Viktor Orbán v Kyjevě navštívil Volodymyra Zelenského (červenec 2024)
Tankování v Maďarsku (ilustrační foto)
Ropný gigiant Lukoil.
5
Fotogalerie

Jiří Sezemský: Maďarsku hrozí energetická krize, Ukrajina zastavila ruskou ropu. Jak se do lesa volá…

Ukrajina přiškrtila dodávky ruské ropy od největší ruské společnosti Lukoil do Maďarska, jež čelí hrozbě zdražování pohonných hmot a nedostatku elektřiny. Kyjev reaguje na dlouhotrvající napětí mezi oběma zeměmi, které v poslední době eskaluje.

Viktor Orbán chtěl pojmout maďarské předsednictví Rady EU jako velkolepou jízdu státníka světového formátu. Z Kremlu však po jednání s válečným zločincem, na něhož je vydán mezinárodní zatykač, přivezl jen jeho noty a „ohromující“ zjištění, že postoje Kyjeva a Moskvy „mají od sebe hodně daleko“. 

Ukrajina vrací úder

Samozvaná mírová mise maďarského premiéra za zády Ukrajiny a bez ohledu na její názor nese první ovoce. Kyjevu došla trpělivost a vrací Budapešti úder na citlivém místě. Maďarsko je závislé na dovozu ropy z Ruské federace ze sedmdesáti procent, nejvíce v celé Evropě, a tranzit Lukoilem zajišťuje polovinu tohoto množství.

Tento zásah má však hlubší kořeny. Je odpovědí na dlouhodobé Orbánovo blokování a zdržování pomoci Ukrajině. Ten jako řešení největšího válečného konfliktu na evropském území od druhé světové války nabízí druhý Mnichov. Kyjev signalizuje, že se takové chování nevyplácí, a že má i ekonomické páky, jak v boji proti okupantovi hájit svoje zájmy.

Důsledkem tohoto kroku je vyhlídka energetické krize v Maďarsku, prudkého zvyšování cen pohonných hmot a nedostatku elektrické energie. Kyjev rozhodl o uvalení sankcí na Lukoil už v červnu, ale ve veřejné povědomí vstoupily až nyní, kdy se vztahy obou zemí po zahájení maďarského předsednictví ještě zhoršily. 

Orbán v protisměru

Putin předloni dramaticky snížil dodávky plynu ve snaze dostat Evropu na kolena. To se mu nepodařilo a evropské země se chtějí zcela vymanit z ruských dodávek plynu do roku 2027. Stejné strategické obraty probíhají na trhu s ropou, včetně České republiky, jež patří k nejzávislejším na ruském dovozu. Nejpozději do poloviny příštího roku plně přejde na dodávky z jiných zemí přes kapacitně rozšiřovaný Transalpinský ropovod.

Maďarská vláda se nehledě na Putinovo toxické válečné dobrodružství vydala opačným směrem. Posiluje energetickou závislost na Ruské federaci, a to včetně výroby jaderné energie. Ačkoli to nikdy nepřizná, hodně tím riskuje, což může být hlavní důvod, proč usiluje o co nejrychlejší mír za každou cenu a zrušení protiruských sankcí. 

Mimochodem, bude Orbánův partner ve frakci Patrioti pro Evropu, předseda Svobodné strany Rakouska Herbert Kickl, jenž chce s pomocí soudů zablokovat dostavbu jaderných bloků v Dukovanech, stejně vehementně bojovat proti dostavbě dvou bloků jaderné elektrárny Paks, kterou Orbán z ruky přiklepl Rosatomu?

Orbán si od tohoto stále užšího obchodního propojování, jež i u nás doporučuje řada „odborníků“ místní proputinovské scény, sliboval levnější pohonné hmoty. Už dnes jsou ceny nafty a benzínu v Maďarsku vyšší než v Česku, přičemž u nás patří navzdory katastrofickým zvěstem kšeftařů s ruským vlivem k nejnižším v EU.

Nyní může být ještě hůř. Maďarská vláda s ukrajinským krokem nepočítala a závodí s časem, aby se vyhnula výpadkům elektřiny a nedostatku pohonných hmot.

„Ukrajinská opatření by mohla způsobit vážnou situaci,“ tvrdí Ilona Gizińská, výzkumnice a expertka na Maďarsko z think-tanku Center for Eastern Studies. Maďaři by podle ní mohli čelit nebetyčně vysokým cenám energie a nedostatku elektřiny už během pouhých „týdnů“, pokud nenajdou řešení.

Ironie ruské propagandy

Ironií osudu se jako bumerang vrací výsměšná ruská propaganda, jež prorokovala Evropě po vypnutí dodávek plynu v létě 2022 zásadní existenční problémy. Krátce poté se začal šířit videoklip varující Evropany před hrozícími mrazy. Zazněly v něm verše o přicházející „velké zimě“ doprovázené záběry na vlajky EU a pracovníky Gazpromu, kteří uzavírají potrubí plynovodu Nord Stream I.

Vrcholem byl videoklip ruské státní televize RT prominentní Putinovy propagandistky Margarity Simonjanové, zveřejněný před Vánocemi v prosinci 2022. Vykresloval dystopickou budoucnost Evropy, zatímco v Rusku vládne pohoda. Minutový šot zobrazuje evropskou rodinu procházející během tří let drastickým zlomem životní úrovně způsobeným nedostatkem tepla a elektřiny.

 

Katastrofické zvěsti o mrznoucí Evropě se nenaplnily. Ruské dodávky nahradil zvýšený dovoz zkapalněného zemního plynu z jiných států. Dnes podobný problém s ropou paradoxně řeší nejvěrnější evropský spojenec Moskvy Orbán. Částečně je postiženo i Slovensko, jehož premiér Robert Fico shodou okolností jako jediný evropský premiér naříkal, že se nemohl zúčastnit Orbánovy mise v Moskvě.

„Přízemnější“ úkoly

Tak daleko, jak vykresluje ruská propaganda, to nezajde ani v Maďarsku. Ministr zahraničí Péter Szijjártó však varuje, že ukrajinský krok by mohl ohrozit dlouhodobou energetickou bezpečnost země. Budapešti se zatím nepodařilo najít společnou řeč s kyjevskými úřady, jak tuto situaci diplomaticky vyřešit.

Proto v tuto chvíli maďarské vládě nezbývá nic jiného, než hledat východisko s ruskými partnery. Příliš mnoho možností jí nezbývá. Sankce na tranzit ropy se zatím nezaměřují na další ropné firmy. Mezi nimi je Rosněfť převážející i neruskou ropu z Kazachstánu do Německa. Někteří ukrajinští experti ale upozorňují, že se chystají sankce i proti dalším společnostem vyrábějícím a vyvážejícím ruskou ropu.

Maďarsko by mohlo hypoteticky zvýšit dodávky z Chorvatska prostřednictvím ropovodu Adria, nebo uvolnit část nouzových strategických zásob, v nichž mají dostatek ropy na devadesát dní. Je otázka, zda a na jak dlouho to bude stačit, a kolik to bude stát.  

Místo snů o osudové roli klíčového hráče na světové šachovnici bude Orbán v nejbližší době zaneprázdněn poněkud „přízemnějšími“ úkoly. Bude zajišťovat maďarským občanům a firmám na zimu dostatek pohonných hmot a elektřiny. Přesto bude babišovci, klausovci, okamurovci a dalšími „patrioty“ adorován. 

Orbánovým stoupencům nejde o to, že věcně jeho okázalé mírové aktivity skončily debaklem. Hodlají vrážet klíny do západní jednoty a podrážet spojence, kteří mají jiný pohled na světové bezpečnostní hrozby. I za tu cenu, že tím ohrožují vlastní národní zájmy.