Viceprezidentka USA Kamala Harrisová s Joem Bidenem

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová s Joem Bidenem Zdroj: ČTK / AP / Matt Kelley

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
9
Fotogalerie

Petr Sokol: Kdo je Kamala Harrisová, Bidenova očekávaná „náhradnice“ v souboji o Bílý dům s Trumpem

Bývalá kalifornská senátorka a současná viceprezidentka Kamala Harrisová je ve své kariéře specialistkou na prorážení „skleněných stropů“. Teď se snaží prolomit i ten vůbec nejvyšší, když si řekla o pozici „náhradního“ prezidentského kandidáta demokratů po odstoupení Joe Bidena. Může se tedy stát první ženou, první Afroameričankou a první kandidátkou indického i jamajského původu, která usedne na nejvyšší pozici v Bílém domě.

Velká část demokratů věří, že by Kamala Harrisová mohla obnovit mytickou Obamovu voličskou koalici, v níž se shromáždí (skoro) všichni hispánští, afroameričtí a ženští voliči a nedají „bílému muži“ Trumpovi žádnou šanci na návrat do Bílého domu.

Kamala aneb Tamilský lotos

Její životopis totiž obsahuje skoro všechno, co chtějí demokraté ve volbách Trumpovi opět „hodit na hlavu“. Kamala Harrisová má imigrantský původ, a to dokonce z obou stran. Její matka se narodila v tamilské části Indie, kde patřila k nejvyšší kastě a rodině známé v místní historii celých tisíc let, otec Kamaly Harrisové pro změnu emigroval do USA z karibské Jamajky. Její rodiče se seznámili na kalifornské univerzitě v Berkeley, kde oba přednášeli.

Křestní jméno Kamala sice může v Evropě u někoho navozovat dojem, že má muslimské kořeny, ale ve skutečnosti toto jméno znamená v jihoindické tamilštině „lotos“ a kalifornská senátorka podle vlastních slov nábožensky vyrostla mezi hinduistickým chrámem a baptistickým sborem. 

Později následovala právní a politická kariéra prolamující spoustu bariér. Harrisová se stala postupně první ženou s černošským původem, která byla vybrána jako státní zástupkyně pro San Francisco  a následně i pro celý stát Kalifornie. Průlomové to bylo hlavně proto, že své „prokurátory“ si Američané volí sami v přímých volbách, a v zámoří se proto státní zástupci považují za politické pozice.

Harrisová také byla jako nejvyšší státní zástupkyně jednou z klíčových osob, která pomohla prosadit sňatky osob stejného pohlaví v Kalifornii. Sama dokonce z úředního titulu provedla první takový sňatek v nejlidnatějším americkém státě. Stejně tvrdě ve funkci vystupovala proti velkým firmám a snažila se chránit práva spotřebitelů.

Úspěšné zvládnutí prokurátorských povinností udělalo z Kamaly Harrisové stoupající hvězdu demokratů ještě před tím, než se v roce 2016 stala za svůj domovský stát senátorkou. Roli naděje demokratů potvrdila mimo jiné, když jako členka vlivného právního výboru „vyslýchala“ v Senátu Trumpova konzervativního nominanta do Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha a například se ho ptala, zda by souhlasil se zákonem, který by mužům zakázal svobodně nakládat s částí jejich těla, čímž narážela na jeho možné hlasování pro zákaz interrupcí.

Prezidentský pokus

Přestože byla v horní komoře federálního parlamentu teprve třetí rok, oznámila v roce 2019 prezidentskou kandidaturu. V primárkách před minulými prezidentskými volbami se jí ovšem moc nevedlo a nikdy nebyla v průzkumech lepší než čtvrtá. Nepomohl jí ani její nejviditelnější kandidátský moment, kdy v jedné z prvních demokratických debat emocionálně zaútočila na pozdějšího prezidenta Joe Bidena. Osočila ho kvůli tomu, že Biden v 70. letech (!) nepodporoval tzv. busing, kdy byly černošské děti autobusy každodenně dopravovány do škol v čistě bělošských čtvrtích, aby se obě rasově oddělené skupiny více sblížily. Harrisová v tehdejší první demokratické debatě připomněla, že i ona byla jednou z „černošských dívek čekajících každé ráno na zastávce na takový autobus“ a že ten, kdo tehdy odmítal „busing,“ nemůže dnes rozumět rasovým menšinám a jejich potřebám.

Ani tahle epizoda ale tehdejší Kamalinu prezidentskou kampaň nezachránila. Zdálo se, že roli sehrál i fakt, že vzhledem ke svému původu není typickou Afroameričankou, vyrůstala mezi elitou a má i bělošského manžela. U některých voličů z této skupiny jí mohla škodit i minulost státní zástupkyně, protože se na její adresu občas objevuje kritika, že v této funkci prosazovala tvrdé tresty, které často mířily i proti Afroameričanům. Navíc černošští voliči nadprůměrně podporují umírněné křídlo demokratů, k němuž Harrisová na rozdíl od Bidena nepatří.

Harrisová se totiž v primárkách roku 2020 posunula hodně vlevo. Vůdci krajně levicového křídla ve straně Bernie Sandersovi například jako první v Senátu spolupodepsala návrh zákona o dalším posunu amerického zdravotnictví doleva. 

Viceprezidentka

Přes vlastní výrazný propad v primárkách a přes popsaný překvapivý osobní útok na Joe Bidena, s jehož zemřelým synem se dlouhodobě přátelila, na ni nakonec stejně padla volba, aby se stala demokratickou kandidátkou na viceprezidenta.

Díky úspěchu Joe Bidena tuto pozici po volbách 2020 skutečně obsadila a přepsala dějiny americké politiky hned v několika ohledech. Jako viceprezidentka nebyla ovšem příliš výrazná, a dokonce se spekulovalo, že by ji Joe Biden mohl pro druhou kandidaturu vyměnit. Nakonec se to nestalo a teď vše nasvědčuje, že Kamala naopak nahradí Joe Bidena jako prezidentská kandidátka.