Už během prvních hodin po Bidenově oznámení, že se rozhodl funkci prezidenta neobhajovat, se kolem Kamaly Harrisové sjednotila velká část Demokratické strany.

Už během prvních hodin po Bidenově oznámení, že se rozhodl funkci prezidenta neobhajovat, se kolem Kamaly Harrisové sjednotila velká část Demokratické strany. Zdroj: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Petr Sokol: Kamala Harrisová je z nouze ctnost, nebo přichází Obama v sukních?

Rýsovat se může superženské kandidátské duo Harrisová– –Whitmerová, pestrá kandidátka doplněná Petem Buttigiegem, který je gay a vychovává s manželem adoptovaná dvojčata, nebo sázka na volební mapu v podobě spojení s guvernérem Pensylvánie, patřící mezi tzv. bitevní státy, kde se volby rozhodují.

Joe Biden odstoupil z obhajoby prezidentské funkce a demokraté hledají vhodného náhradníka. V souboji o Bílý dům Biden zůstal navzdory své kondici tak dlouho, protože se v jeho Demokratické straně nenašla žádná patřičná alternativa. Teď o jeho místo kandidáta jednoznačně usiluje jeho viceprezidentka, ale do případného souboje s Trumpem nepůjde z řady důvodů jako favoritka.

Ženská volba

Kamala Harrisová bezpochyby může posílit šance demokratů u řady voličských skupin, které jsou pro jejich úspěch klíčové. Mnohem více než Joe Biden by měla její osoba díky jamajsko-indickému původu rezonovat u etnických menšin. Nejvíce od ní demokraté očekávají ovšem u žen voliček. S její případnou kandidaturou se totiž oživí příběh z kampaně Hillary Clintonové v roce 2016 o tom, že by USA mohly poprvé v dějinách mít ženu-prezidentku. Harrisová je v tomto ohledu specialistkou na prorážení ženských „skleněných“ stropů. Stala se postupně první ženou s černošským původem, jež byla vybrána jako státní zástupkyně pro San Francisco a následně i pro celý stát Kalifornie. Po krátké kariéře senátorky a neúspěšné vlastní prezidentské kandidatuře se před čtyřmi lety stala první ženou, první Afroameričankou a první kandidátkou indického i jamajského původu, která usedla na druhou nejvýraznější pozici v Bílém domě. Kromě tohoto pozoruhodného příběhu by ovšem ženy, a to zejména ty politicky bližší demokratům, měla současná viceprezidentka oslovit tím, že se vždy profilovala jako přesvědčená bojovnice za právo na potrat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!