Volby 2021: Vojtěch Filip ve štábu KSČM (9.10.2021)

Volby 2021: Vojtěch Filip ve štábu KSČM (9.10.2021) Zdroj: Foto Blesk - Alexander Malachovský

Volby 2021: Vojtěch Filip ve štábu KSČM (9.10.2021)
Volby 2021: Vojtěch Filip ve štábu KSČM (9.10.2021)
Předseda KSČM Vojtěch Filip po odevzdání hlasu v Českých Budějovicích ve sněmovních volbách (8. 10. 2021)
Předseda KSČM Vojtěch Filip při rozhovoru pro Blesk.
Předseda KSČM Vojtěch Filip při rozhovoru pro Blesk.
8
Fotogalerie

Návrat rudého trosečníka. Vojtěch Filip odvedl komunisty do zapomnění a teď se pokusí dostat do Senátu

Vypadá to, že v české politice se v poslední době uhnízdil takový podivný zvyk. Ten spočívá v tom, že se do ní chtějí vrátit vysloužilí veteráni, kteří už byli jednou z politiky odejiti či přímo vykopnuti. Nechápou nebo spíš se zdráhají pochopit, že jejich někdejší padák byl považován za definitivní. I tak se přesto zkouší k lizu prodrat znovu a znovu. Aktuálním případem je někdejší šéf komunistů Vojtěch Filip, který oznámil svoji kandidaturu do Senátu za volební obvod České Budějovice.

„K návratu do politiky mě vede fakt, že v praxi narážím na spoustu zákonů, které jsou špatné a nikomu nevyhovují,“ zdůvodnil Filip svoji motivaci k návratu. Od člověka, který seděl v Poslanecké sněmovně 25 let a byl mnoho let dokonce jejím místopředsedou, to je vskutku skvělá argumentace. Tak trochu gól do vlastní branky. Nezapomínejme, že v posledním volebním období nebyli komunisté ve sněmovně jen do počtu, ale svými hlasy drželi u vesel vládu Andreje Babiše a Jana Hamáčka. Jinými slovy: byl to i Vojtěch Filip (ve vysoké funkci 1. místopředsedy Sněmovny) a jeho narudlá parta, kteří nesli odpovědnost za zákony, kterými se tato země řídila a řadou z nich řídí doteď.

Jedno se ale musí Vojtěchu Filipovi nechat. Byl to on, kdo v roce 2021 konečně vyvedl komunisty pryč ze Sněmovny. Mělo se to sice stát o mnoho let dříve, ale nakonec k tomu přece jen došlo. Sněmovní výprask byl završením postupného vyklízení mocenských pozic komunistů v zemi. Nezapomínejme, že před nemálo lety měli hejtmana, seděli v mnoha krajských radách, měli senátory, vlivné pozice ve sněmovně, seděli na radnicích a tak dále. Vše se postupně začalo rozplývat až z toho zbyly jen drobečky. Aktuálně tomu učinila přítrž stranická šéfka Kateřina Konečná, když obhájila svoje křeslo v Evropském parlamentu, ale ona alespoň pochopila, že komunistická značka už netáhne a oblékla se do hávu koalice Stačilo! a spojila se v ní s lidmi, kterým komunistické ideje nic neříkají.

Pro komunisty i sociální demokraty budou nadcházející krajské a senátní volby zřejmě jednou z posledních možností na politické zmrtvýchvstání. Naděje jsou přitom hodně malé. Politická scéna se za poslední roky proměnila a protestní scéna se výrazně přeskupila. O hlasy nespokojených a proti vládě naladěných voličů tu soupeří velké množství subjektů. Velká část voličů si bude pamatovat co způsobila tato velká nabídka na podzim 2021 ve volbách do Sněmovny, kdy milion hlasů pro protestní nebo levicové strany propadl. Ve volbách do krajů a do Senátu sice bude volební účast výrazně nižší, ale to nic nemění na tom, že rozvětvená protestní scéna bude škodit především sama sobě.

Vojtěch Filip je dalším ze starých politických mohykánů, kteří se pokoušejí v Senátu o svůj comeback. Zkoušel to kdysi Vladimír Špidla či Jiří Paroubek (ten dokonce opakovaně), v evropských volbách zkusil mezi voliče hodit udičku i Michal Hašek. Všichni dopadli jako sedláci u Chlumce. Voliči už o ně nestojí, přestože tito pánové kdysi plnili titulní stránky novin a byli v televizích jako doma. A je to tak správně.

Člověka stejně napadá otázka, jaká je skutečná motivace tohoto politika k návratu a proč to dělá. V rozhovoru pro server iDnes.cz Vojtěch Filip totiž dostal otázku, zda by v případě neúspěchu ve volbách do Senátu kandidoval opět příští rok i do Sněmovny. „Není to otázka, kterou jsem si pokládal, protože ve své advokátní kanceláři a ve vedení Česko-čínské obchodní a průmyslové komory mám práce dost,“ odpověděl. Aha, tak tedy má práce dost. Proč tedy nyní kandiduje do Senátu? Jediným reálným vysvětlením je, že chce pomoci své straně ji zviditelnit před krajskými volbami, a to nejen na jihu Čech. Protože každý, kdo se podívá na jména dalších kandidátů do Senátu na Českobudějovicku, musí okamžitě pochopit, že emeritní šéf komunistů a dlouholetý poslanec zde ve volbách nemá a nemůže mít nejmenší šance. Jeho pokus o návrat ztroskotá stejně jako jeho partaj, kterou před třemi lety dovedl k totálnímu volebnímu krachu.