Prezident Miloš Zeman na sjezdu Strany práv občanů, kde tleská i jeho poradce Martin Nejedlý (28. 3. 2018)

Prezident Miloš Zeman na sjezdu Strany práv občanů, kde tleská i jeho poradce Martin Nejedlý (28. 3. 2018) Zdroj: Blesk - Alexandr Malachovský a Jarmila Hluchá

Martin Nejedlý a Miloš Zeman
Krajské volby: Strana práv občanů neuspěla. Na snímku ekonomický poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý
Martin Nejedlý z SPO a Lukoilu.
Martin Nejedlý z SPO a Lukoilu.
Setkání s čínským prezidentem se účastnil také Zemanův poradce a bývalý jednatel Lukoilu Martin Nejedlý.
10
Fotogalerie

Hlas samospráv, nebo hlas Nejedlého? Zemanovci se pokoušejí udržet vliv a založili nové hnutí

Poté co Zemanově okruhu nevyšel pokus udržet vliv na Pražském hradě, když vsadil na Andreje Babiše, zkouší to jinak. Klíčový spolupracovník Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře Jan Novák založil Hnutí samospráv, které vstupuje na politickou scénu. Pomáhá mu Nejedlý. O čem to vypovídá?

Počátkem července zaregistroval Jan Novák, bývalý vlivný úředník Kanceláře prezidenta republiky v éře kancléře Vratislava Mynáře, nové Hnutí samospráv, jehož je předsedou. Tuto zprávu přinesl Deník N, který zjistil další okolnosti zrodu tohoto subjektu, který hodlá už letos kandidovat v krajských volbách.

Program? Nemáme

Kromě Nováka figuruje ve vedení bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík, jenž se ve své funkci dlouho neohřál. Zeman ho v roce 2019 jmenoval po vynuceném odchodu Dana Ťoka. Premiér Andrej Babiš ho tehdy oceňoval jako profesionála. O rok později musel rezignovat kvůli předražené a neprůhledné smlouvě na vybudování systému elektronických dálničních známek.

Kremlík, bývalý člen ČSSD, dnes jako jediný představitel nově založeného politického hnutí poskytuje informace o jeho záměrech, i když jsou zatím velmi kusé. O tom, že se jedná o narychlo spíchnutou iniciativu šitou horkou jehlou, svědčí Kremlíkovo přiznání, že zatím nemá žádný program ani webové stránky. Není známo, kde všude bude kandidovat a kdo jej bude samostatně či v koalicích reprezentovat. A už vůbec není jasné, kdo bude hnutí financovat.

Kremlík jen potvrdil, že Hlas samospráv jedná o volební spolupráci v několika krajích. Účastníci voleb do krajských zastupitelstev se museli zaregistrovat do 16. července a ještě týden mají na doladění kandidátek.

Bývalý ministr dále prozradil, že hnutí reprezentují i advokáti Petr Michal a Jaromír Císař z advokátní kanceláře Portos. Petr Michal má z minulosti úzké vazby na Zemanova poradce Martina Nejedlého, s nímž byl v častém kontaktu. Ostatní zástupci budou známi po definitivním uzavření kandidátních listin.

Pod patronátem Nejedlého

Tím se dostáváme k pozadí vzniku tohoto subjektu. Mezi jeho patrony patří Nejedlý, dříve hlavní postava týmu prezidenta Miloše Zemana. Často se pohyboval nad rámec svých kompetencí externího poradce bez bezpečnostní prověrky. To se projevovalo nejen uplatňováním vlivu na významná ekonomická rozhodnutí státu, ale i personálními zásahy do klíčových pozic státní správy zejména v době menšinové vlády ANO a ČSSD tolerované KSČM.

„Nejedlý není v žádném statutárním orgánu hnutí, ale Jan Novák s ním řadu věcí ohledně hnutí konzultoval. Nebyl iniciátorem jeho vzniku, ale když se na něj Novák obrátil s žádostí o pomoc ohledně shánění některých lidí do hnutí, pomohl mu,“ tvrdí zdroje Deníku N, které nikdo nevyvrátil.

Tím se dostává Novákova iniciativa do jiného světla a rozličné mohou být i její motivace. Na první pohled je matoucí, že se název hnutí Hlas samospráv kryje s již existujícím názvem spolku založeného pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým.

Dvojí Hlas samospráv

Netolický je místopředsedou SOCDEM, ale v kraji kandidoval za hnutí 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj. Není to tak dlouho, co oznámil, že se jeho iniciativa Hlas samospráv zúčastní letošních voleb v pěti krajích – Královéhradeckém, Ústeckém, Olomouckém, Karlovarském a jeho Pardubickém.

Není jasné, jak do tohoto konceptu zapadá projekt Nováka a Nejedlého. Asi nijak, pouze zamlžuje politický terén. Netolický prý o vzniku konkurenční iniciativy nevěděl. Kremlík tvrdí, že mezi nimi existuje propojení, ale Netolický tvrdí, že nemají nic společného, a hodlá se vymezit.

O to je situace kolem dvojího Hlasu samospráv bizarnější. Co tím Novák s Nejedlým sledují? Chtějí jen vnést chaos do této části politického spektra jako pokračování Zemanovy vendety proti sociální demokracii? Netolický se sice dlouho zná s Nejedlým, ale v roce 2018 volil Jiřího Drahoše, což mstivý exprezident neodpouští.

Nebo se chtějí na poslední chvíli vklínit do Netolického iniciativy, aby se pokusili v některých krajích uchopit moc? O jakou hru se hraje, to ukážou nejbližší dny a týdny. Jedno je jisté, Zemanův okruh se snaží dávat najevo, že ještě neřekl poslední slovo.

Po Hradu do krajů

V prezidentské volbě mu to nevyšlo. Hrad otevřeně podporoval Andreje Babiše a na oplátku bylo jistě součástí neformálních dohod udržení části vlivu v prezidentské kanceláři. Pokud by Babiš uspěl, pozice Nejedlého a Mynáře by byla neudržitelná, ale na Hradě by mohli mít méně nápadného zprostředkovatele svých zájmů.

Vybrali si jednu ze šedých eminencí prezidentské kanceláře. Novák sedm let působil jako ředitel bezpečnostního odboru a počátkem roku 2023, krátce před prvním kolem prezidentských voleb ho končící kancléř Mynář povýšil na ředitele Správy Pražského hradu. Vyhodil dosavadního ředitele Iva Velíška, jehož práci si Zeman vždycky velmi pochvaloval.

Činil se i Novák, který prováděl další personální čistky a dosazoval loajální úředníky. Jelikož odešel i odsouzený ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, chtěli mít Zemanovci čistý stůl bez nejkontroverznějších jmen. Novák se do žádné mediální kauzy nezapletl, a proto Nejedlý s Mynářem sázeli na to, že by mohl být jejich spojkou. Tento plán selhal.

Obchodní agent Lukoilu Nejedlý, jenž je stále považovaný za emisara ruských zájmů, má se zakládáním účelových stran zkušenost. Strana práv občanů Zemanovci tvořila jakousi servisní organizaci Hradu, kterou měl plně pod kontrolou. Včetně financování této strany i provázaných Zemanových kampaní.

Dnes je situace jiná. Nové strany a hnutí rostou jako houby po dešti a vybíjejí se mezi sebou navzájem. Většina z nich zapadne. „Hlas Nejedlého“ to teď zkouší v krajích, a jestli uspěje, bude jasné už za dva měsíce.