Stát si posvítí na segment krátkodobého ubytování. Bez aplikace si pronajímatelé ani neškrtnou

Stát si posvítí na segment krátkodobého ubytování. Bez aplikace si pronajímatelé ani neškrtnou Zdroj: CNC/Dan Vitouš, Profimedia

Stát si posvítí na segment krátkodobého ubytování. Bez aplikace si pronajímatelé ani neškrtnou

Před pár dny bez většího ohlasu v médiích vládou prošla novela zákona o podnikání v cestovním ruchu. Je v ní však obsaženo opatření, při kterém by měli zbystřit všichni pronajímatelé bytů či pokojů na krátkodobé ubytování. Pokud tato novela projde legislativním kolečkem, přinese totiž od poloviny příštího roku všem těmto pronajímatelům povinnost registrovat se v aplikaci eTurista. Bez ní jim online platformy, jako je Booking.com či Airbnb ani neumožní své nemovitosti inzerovat.

Opatření, které pochází z dílny ministerstva pro místní rozvoj, sleduje hned několik cílů. Na prvním místě jde samozřejmě o peníze. Stát očekává, že skrze registraci jednotlivých pronajímatelů přesněji uvidí, kolik se bytů či domů ke krátkodobému pronájmu v Česku nabízí, a na základě zveřejněných nabídek bude schopen odhadnout, kolik se v celém odvětví točí peněz. Neméně důležité to bude i pro jednotlivé obce a města, které inkasují od ubytovaných hostů poplatek z pobytu. Ten v turisticky exponovaných lokalitách tvoří nemalou část obecních rozpočtů a obce si ho stanovují sami. Stát určuje jeho maximální výši a ta od roku 2021 činí 50 korun na osobu a noc.

Skrze chystané opatření dojde k potírání šedé ekonomiky, protože nyní ne všichni ubytovatelé svoje podnikání přiznávají nebo neevidují pro potřeby daňové povinnosti všechny tržby. Navíc někteří pronajímatelé ani nejsou evidováni na online platformách. Nyní budou muset být všichni pronajímatelé přihlášeni do portálu eTurista, protože bez unikátního čísla obdrženého při registraci jim online platformy ani neumožní zveřejnit nabídku na svých hojně navštěvovaných webech.

Celý systém samozřejmě nezachytí zcela všechno. Například to, když někdo poskytne ubytování, aniž by měl někde svoji prezentaci a byl někde evidován, nebo dojde k sjednání ubytování napřímo bez využití platformy a dotyční pak budou prezentováni jako příbuzní či známí. Každopádně ale dojde k výraznému zpružnění systému a erár si od toho slibuje, že řada obcí poplatek z pobytu teprve zavede (protože to není povinnost, nýbrž možnost) nebo jejich zastupitelé vážněji začnou řešit jeho výši, což jim přinese další dodatečné zdroje.

Krátkodobé ubytovací platformy jako Booking.com či Airbnb byly dříve chápány jako doplněk k nabídce klasického ubytování hotelového typu nebo jako alternativní varianta pro cestovatele či studenty. V posledních letech se však tento segment rozrostl do takových rozměrů, že klasické formy ubytování v hotelech a penzionech (které navíc musí splňovat řadu hygienických a dalších požadavků) postavil takřka na druhou kolej.

Lze tedy očekávat, že systém eTurista vygeneruje dotyčným obcím a lokalitám nové zdroje financí. Důležité však je, aby tyto municipality investovaly takto získané peníze do infrastruktury a do rozšiřování služeb právě pro hosty a turisty. Protože pokud to učiní, turisté se budou stále vracet. Obecní pokladny tak získají stabilní, spolehlivý a trvalý zdroj příjmů. A to se přece počítá, v dnešní době obzvlášť.