Ursula von der Leyenová předstoupila před nové europoslance, aby je přesvědčila, že má dál vést Evropskou komisi (18. 7. 2024).

Ursula von der Leyenová předstoupila před nové europoslance, aby je přesvědčila, že má dál vést Evropskou komisi (18. 7. 2024). Zdroj: ČTK / AP / Jean-Francois Badias

Viliam Buchert: Don Quijote v Bruselu a genderový casting na eurokomisaře

Viliam Buchert

Chcete omezit mé možnosti, koho si vyberu? Fajn! Příštích pět let budete mít v portfoliu vnitropodnikovou distribuci kávy a nákup kancelářských potřeb.“ To by prý mohla říci předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která poslala 25 členským zemím dopis se žádostí, aby navrhly na post eurokomisařů muže i ženu. Odpovídat nemají jen tehdy, když člověk z některého státu byl komisařem v minulých letech a teď má pokračovat. U toho je jedno, zda je to muž, nebo žena. Ty první tři věty z našeho textu samozřejmě nejsou reálné, pocházejí z jednoho vtipného bruselského komentáře. Jenže celé to není až taková legrace.

Leyenová prostě chce genderově vyváženou komisi. Bez ohledu na to, zda na to existují kompetentní lidi a zda je jednotlivé národní vlády chtějí nominovat. A proč dostalo dopis jen pětadvacet států, když členů unie je sedmadvacet? V Komisi už je zastoupeno Německo, a to samotnou předsedkyní. Vybrána byla i Kaja Kallasová, ještě nedávno estonská premiérka, která bude šéfkou evropské diplomacie. Tak to už máme dvě ženy. Ale co dál? Vypukne v Evropě genderová válka o funkce? A jak to všechno souvisí s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou, jejž český kabinet navrhl na eurokomisaře?

HLEDEJ, ŠMUDLO!

Například irský premiér Simon Harris šéfce Evropské komise vzkázal, že jeho jediným kandidátem bude muž, konkrétně Michael McGrath. Ten už koncem června odstoupil z pozice ministra financí v rámci příprav na novou funkci. Harris taky funkci slíbil svému koaličnímu partnerovi, straně Fianna Fáil, a dohodu dodrží. Jaká to podobnost s českým premiérem Fialou, který má také jen muže a post kdysi slíbil hnutí STAN (tehdy i Pirátům, ale to již neřeší).

Kromě Irska a Česka už navrhly muže i Malta a Slovinsko. Španělsko, Švédsko a Finsko zase vybraly jen ženy. V Belgii je politická konstelace tak složitá, že nejraději nechtějí vybírat nikoho, a proto tam asi zůstane dosavadní komisař Didier Reynders. Pokud se některý stát rozhodne, že jeho komisař zůstane i na nové období, jak bylo řečeno, nemusí Leyenové odpovídat na dopis a dodávat dvě jména. Šéfka Komise jim už nějaký post najde… Rýsuje se z toho další problém – mají totiž zůstat tři muži (ze Slovenska, z Lotyšska a Nizozemska) a jen jedna žena (Chorvatka Dubravka Šuicová, která však svou vládou nebyla oznámena). Tím se to celé vychyluje. Navíc – zatím žádná země EU oficiálně (neoficiálně možná ano) nenavrhla do konce července mužskou a ženskou kombinaci. Aha. Ale určitě se to nakonec stane.

Premiér Fiala by však takové věci vyhovět neměl. Protože je to svrchované rozhodnutí národních států, koho vyberou. Nemá to být genderový casting. Potrestá pak Leyenová „rebely“ tím, že jim dá slabší portfolio? Nevíme. Možné je všechno.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!