Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

V Babišových stopách. Přívěsky hnutí ANO opouští evropské liberály a dokončují stranický veletoč

Jiří Sezemský

Přechod ANO do nové frakce Patrioti pro Evropu z liberální skupiny Renew for Europe vyvolal pohyby dalších odnoží hnutí na evropské scéně. Společenství liberálních seskupení opustilo Mladé ANO a nyní i Babišův think tank Institut pro politiku a společnost. Co to pro ně znamená?

Když se majitel jedné z největších korporací v zemi Andrej Babiš rozhodl vstoupit do politiky s protestním hnutím ANO, kopíroval vzory „tradičních“ stran, ačkoli se vůči nim ve všem vymezuje. Převzal i zaběhnutý model, že každá významnější strana má svoji organizaci sdružující mladé členy a zároveň think tank vytvářející ideovou a programovou základnu.

Zástěrka ANO

Z tohoto důvodu vznikl v roce 2014 Institut pro politiku a společnost, který se dodnes na svých stránkách tituluje jako „skvělá parta lidí a nejaktivnější český politický think tank, který kultivuje politické prostředí a nabízí řešení“. Pokud odbočíme, v kultivaci politického prostředí s přihlédnutím k formě i obsahu vystupování předsedy hnutí ANO příliš úspěšný nebyl, ale o to vůbec nešlo.

Babišovým stratégům šlo hlavně o to, vyvolat dojem profesionality a myšlenkového kvasu nového hnutí na politické scéně. Institut má dodnes jediný úkol – zakrýt programovou a hodnotovou prázdnotu ANO, jehož jediným skutečným „think tankem“ jsou průzkumy voličských nálad. To se ostatně víc než kdy jindy potvrzuje právě dnes.

Institut pro politiku a společnost je u nás s téměř 13 miliony korun nejštědřeji státem dotovaným politickým institutem, což se odvíjí od volebního zisku. Má největší mediální dosah, což je do značné míry ovlivněno propojením na média vydavatelství Mafra, jež zůstávají i po prodeji pod kontrolou Babišova světa. Výjimkou jsou krachující Lidové noviny, kde publikoval i Macháček, jež přestaly mít pro tento svět význam vzhledem k minimálním prodejům a nízké prestiži nesrovnatelné s minulostí.

Zdání určité serióznosti dodával think tanku od počátku známý publicista, ekonom a hudebník Jan Macháček. Spojení bývalého disidenta, signatáře Charty 77 a kytaristy undergroundových kapel The Plastic People of the Universe a Garage s konjunkturálními oportunisty v hnutí ANO bylo překvapivé, ale nyní už zřejmě pohár trpělivosti přetekl.

Macháčkův odchod

Poté co vešlo ve známost, že Andrej Babiš vmanévroval hnutí ANO bez předjednání s členskou základnou z Renew Europe mezi „patrioty“ s přesně opačným názorovým ukotvením, Macháček oznámil, že koncem července odchází z think tanku, kde zastává post předsedy správní rady.

Sice to nepotvrdil veřejně, ale důvodem jeho rezignace je Babišův veletoč k nacionalistickým populistům typu Viktora Orbána, který už otevřeně sabotuje fungování EU ve prospěch Putinova režimu.

Macháček, jenž je současně v poradním týmu prezidenta Petra Pavla, se prezentoval liberálnějšími postoji v souladu s původním zaměřením ANO. „To už bude ve spolupráci s pravicovými extremisty nemožné,“ uvedl zdroj e15 blízký institutu. A to byl podle něj hlavní důvod Macháčkova odchodu.

Nyní došlo k dalšímu očekávanému posunu. Institut pro politiku a společnost v polovině července vystoupil z Evropského liberálního fóra (ELF), které sdružuje „oficiální síť think tanků liberální rodiny v Evropě“. Nyní se stává součástí nové rodiny, jejíž někteří zástupci inklinují k proruským postojům, antisemitismu a konspiračním teoriím o globalistickém spiknutí, čímž ještě posouvají zaměření svých stran.

Konec u mladých liberálů

V téže době ukončilo členství v evropské liberální organizaci mládeže LYMEC sdružení Mladé ANO. Je to pochopitelný krok, protože současné ANO, jež dříve na evropské půdě liberální myšlenky podporovalo, s nimi dnes nemá nic společného. Ani v přístupu k válce na Ukrajině.

LYMEC označuje Maďarsko pod Orbánovým vedením za zemi přátelskou k Putinovi, která „opakovaně zbrzdila snahy EU vyzbrojit a ochránit Ukrajinu“. V rozporu s tím, co dnes prohlašuje Babiš, je i další stanovisko LYMEC vyzývající „EU a NATO k poskytnutí veškeré potřebné munice a zbraní k ochraně Ukrajiny před ruskou armádou“.

Babiš vyzbrojování Ukrajiny zpochybňuje, a naopak podporuje sebepropagační „mírové iniciativy“ maďarského premiéra, který jde kvůli úzkým politickým a obchodním vazbám Putinovi na ruku.

Co bude s Institutem pro politiku a společnost dál, není jasné. V jeho správní radě zůstávají europoslanec Jaroslav Bžoch, jemuž účast ANO mezi patrioty příliš nevoní, bývalý europoslanec Martin Hlaváček, který svůj mandát obhájil, ale z nejasných „osobních“ důvodů na něj rezignoval, nebo bývalý předseda Českého statistického úřadu Edvard Outrata.

Klíčovou roli ve správní radě dnes hraje předseda stínové vlády Karel Havlíček, který by byl schopen obhajovat i vstup ANO do komunistické frakce, pokud by to bylo pro Babiše výhodné. Bylo by logické, kdyby převzal i vedení institutu a pohlídal jeho ideovou „čistotu“ inspirovanou novým vzorem hnutí Viktorem Orbánem.

Mohli by začít sérií přednášek, kde by maďarští kolegové objasňovali vize „neliberální demokracie“ Babišova přítele Orbána, podlézajícího Rusku, Číně a izolacionistovi Trumpovi, který se chce stahovat z Evropy a vyvolat s ní obchodní válku.

Institut by mohl přispět k vysvětlení Orbánových názorů, které naposledy zazněly před představiteli maďarské menšiny v Rumunsku. Ohnivě kritizoval Západ a velebil východní diktatury. Prohlásil, že Rusko je na rozdíl od Západu racionální a předvídatelné a iracionální Západ ho dotlačil do bloku asijských zemí v čele s Čínou.

Západní společenství si jistě v mnohém zaslouží kritiku, ale Orbán zachází hodně daleko. Mentálně patří spíš do jím zmíněného rusko-asijského bloku. Sveze se s ním i ANO?