Inaugurace nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána (uprostřed)

Inaugurace nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána (uprostřed) Zdroj: Profimedia

Lídr palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja byl zabit v Íránu, 31.7.2024
Lídr palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja byl zabit v Íránu, 31.7.2024
Reformista Masúd Pezeškján vyhrál prezidentské volby v Íránu.
Lídr palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja byl zabit v Íránu, 31.7.2024
4
Fotogalerie

Buchert: Diplomacie EU se pomátla, její vysoký představitel byl na společné akci s vůdci teroristů

Viliam Buchert

Nebetyčná ostuda a sebevražedný kurz evropské diplomacie, i tak se dá nazvat účast zástupce EU na úterní inauguraci nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána. Španělský diplomat Enrique Mora, vedoucí kanceláře šéfa evropské diplomacie Josepa Borrella, totiž v Teheránu pózoval na společné fotografii se zástupci těch nejodpornějších teroristických organizací. Byl jen pár kroků od šéfa palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji, kterého jen několik hodin po focení v Teheránu zabila nastražená bomba. Přitom někteří europoslanci dopředu upozorňovali, že vyslání delegace EU na inauguraci je neakceptovatelné. Jenže socialista Borrell si prosadil svou a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová se tváří, že se nic nestalo.  

Kromě už mrtvého Haníji se na inauguraci nového íránského prezidenta i na společném focení s Morou „představil“ také vůdce Palestinského islámského džihádu Zijád an-Nachaláh. Jeho skupina společně s Hamásem napadla 7. října loňského roku Izrael. Bylo tehdy povražděno celkem 1175 lidí a byly u toho masakrovány děti a znásilňovány ženy. Na focení hned vedle Haníji pak stál zástupce generálního tajemníka libanonské teroristické skupiny Hizballáh Naím Kásem. A z druhé strany mluvčí povstaleckých Hútíů v Jemenu Mohammed Abdul Salám. Ti v poslední době útočí na moři na západní lodě, volají po vyvraždění Izraelců a nenávidí euroatlantickou civilizaci. Dodejme, že na akci byl i místopředseda vlády afgánského Tálibánu Mawlaví Abdul Kabir, jehož hnutí tvrdě potlačuje práva žen.

Evropskému diplomatovi Morovi ale nevadilo, že je s podobnými lidmi na společné akci. Ani veřejně neprotestoval proti tomu, když íránští poslanci při inauguraci (na které Mora také seděl) v parlamentu skandovali „Smrt Izraeli!“ a „Smrt Americe!“ Třeba s tím skutečně nemá problém… Naprosto tragické pak je, že se k tomu nevyslovil ihned ani šéf evropské diplomacie Josep Borrell. Přitom Mora je také koordinátorem EU při řešení vysoce problematického íránského jaderného programu, protože existuje podezření, že Írán chce vyrobit atomovou bombu.

Josep Borrell se ani nezabýval dopisem některých poslanců Evropského parlamentu, kteří proti vyslání diplomata Mory na inauguraci do Teheránu protestovali už minulý týden. Polský europoslanec Adam Bielan ze skupiny Evropských konzervativců a reformistů (do té patří i česká ODS) v dopise adresovaném Borrellovi odsoudil cestu Mory jako „nebezpečnou“ a kromě jiného napsal: „Přítomnost EU na této akci by nechtěně legitimizovala íránský režim, na který jsou v současné době uvaleny sankce za porušování lidských práv, jaderný program a podporu ruské války na Ukrajině. Toto rozhodnutí je nejen chybné, ale je v přímém rozporu s hodnotami a zásadami, které Evropská unie údajně prosazuje,“ prohlásil Bielan. Dále odsoudil pokračující podporu teroristických aktivit ze strany Íránu, která představuje „přímou hrozbu pro globální bezpečnost“, včetně blokády obchodní lodní dopravy v oblasti Rudého moře ze strany milicí jemenských Hútíů, které sponzoruje právě Írán.

„Diplomatická spolupráce s takovým režimem je v této chvíli velmi nevhodná a nebezpečná. Podkopává to integritu naší zahraniční politiky a vysílá signál tichého souhlasu vládě, která hrubě porušuje lidská práva a mezinárodní normy,“ dodal Bielan.

Navíc Enrique Mora přivezl íránským islamistům do Teheránu z Bruselu „dobré“ zprávy. Evropská unie totiž oznámila, že odstranila některá jména a některé íránské instituce ze svého sankčního seznamu. Z evropského sankčního seznamu byly například odstraněny íránské společnosti Marou Sanat, Samen Industries, Surena a Faryand Technique. Přitom Marou Sanat a Surena se přímo podílejí na íránském jaderném programu. Je nepochopitelné, že právě v době, kdy se Írán snaží o vyvolání chaosu v regionu a otevřeně podporuje teroristy a muslimské radikály, přijde EU s něčím podobným.

Tuto nesmyslnou evropskou politiku pak korunoval 29. července irský prezident Michael Higgins (někdejší levicový politický aktivista), který poslal novému íránskému prezidentovi Pezeškjánovi „hezký“ dopis. Popřál mu „vše nejlepší do budoucna“ a vyjádřil naději, že Írán „sehraje klíčovou roli při dosahování stability a spolupráce na Blízkém východě“, a dodal, že se těší na to, že „naše dvě země budou i nadále udržovat stále hlubší dialog a spolupráci“. Přitom Írán dělá pravý opak. Irové jsou ale také největšími podporovateli Palestinců v Evropě a málo rozlišují mezi akcemi teroristů z Hamásu a oprávněnými odvetnými kroky izraelské armády.

Jak ukázala poslední desetiletí, paktování se s teokratickým režimem v Íránu nikdy nevedlo ke zklidnění situace v regionu, ani k omezení pomoci tamních ájatolláhů teroristickým skupinám po světě. Přesto se o to někteří lidé v Evropské unii nesmyslně snaží. Naposledy dokonce po boku vůdců teroristů na inauguraci íránského prezidenta v Teheránu.