Protesty proti migrantům v Británii (4.8.2024)

Protesty proti migrantům v Británii (4.8.2024) Zdroj: ČTK / AP / Danny Lawson

Protesty proti migrantům v Británii (4.8.2024)
Protesty proti migrantům v Británii (4.8.2024)
Protesty proti migrantům v Británii (4.8.2024)
Protesty proti migrantům v Británii (4.8.2024)
Protesty proti migrantům v Británii (4.8.2024)
15
Fotogalerie

Petr Sokol: Dezinformace o mladém vrahovi se v Británii stala rozbuškou protimigrantského násilí

Petr Sokol

Řadou britských měst otřásly o víkendu násilné protesty odpůrců migrace. Původní příčinou protestů se stala tragédie v západoanglickém městě Southport, kde nezletilý vrah zaútočil na příměstský tábor pro holčičky od 6 do 11 let, který byl tematicky věnován zpěvačce Taylor Swiftové a cvičení jógy.

Tragédie v Southportu

Sedmnáctiletý útočník pobodal devět účastníků prázdninového programu, včetně jeho dospělých vedoucích, kteří se snažili děti před vrahem bránit. Dvě dívenky zemřely přímo na místě, další později v nemocnici. Řada dalších obětí útoku musela být hospitalizována, a to často i s velmi vážnými zraněními a kritickým stavem.

Celou Británii zahalil smutek a zloba. Veřejnost na Ostrovech je dlouhodobě nespokojena s nárůstem vražedných útoků bodnými zbraněmi, ale atak na dětský příměstský tábor vyvolal ještě větší znepokojení.

Dezinformace o muslimském útoku

Policie podle platných zákonů zpočátku nezveřejnila identitu zadrženého nezletilého vraha, což vytvořilo prostor pro spekulace a dezinformace. Jeden z anonymních twitterových účtů následně zveřejnil vymyšlené arabsky znějící jméno údajného vraha a online prostorem se začala šířit i dezinformace, podle níž pachatel nedávno do země připlul jako ilegální migrant na lodi. Přestože twitterová stránka později informaci dementovala a omluvila se, dezinformace o mladém muslimském vrahovi se sociálními sítěmi již šířila rychle dál.

Soudce proto rozhodl učinit výjimku a povolil zveřejnit jméno zadrženého údajného pachatele několikanásobné vraždy a pokusů o ni. Sedmnáctiletý Alex Rudakubana se navzdory šířeným zvěstem narodil ve velšském Cardiffu a jeho rodiče přišli do Británie nikoli z muslimské země, ale z africké Rwandy.

Násilí v ulicích

Přes tato fakta došlo v řadě britských měst k nepokojům a násilným útokům. Příznivci krajní pravice zaútočili při násilných protestech na policejní složky, mešity či se ve městě Rotterham pokusili vniknout do hotelu, v němž bydlí azylanti, a chtěli ho zapálit. Proti policistům lítaly koše, cihly či kameny, takže jich byly desítky zraněny.

Zvláštní situace se odehrála v severoirském Belfastu, kde proti narůstající migraci společně demonstrovali někteří probritští unionisté i zástupci katolických republikánů. I tady ale demonstrace skončila útokem na obchod majitele pocházejícího ze Sýrie a na obchod vlastněný další osobou zahraničního původu.

Policie měla na mnoha místech problém dostat situaci pod kontrolu a od některých opozičních politiků už dokonce zaznívá volání po nasazení armády. Olej do ohně přilil i americký miliardář Elon Musk, který napsal, že občanská válka v Británii je neodvratná, což místní politici téměř unisono odmítli.

Labouristické rozvolnění

Násilné protesty se odehrály v atmosféře, kdy nová labouristická vláda zmírnila kroky předcházejícího konzervativního kabinetu v boji proti ilegální migraci. Labouristé například zrušili program, podle něhož měli být migranti přišlí do země ilegálně přepraveni do Rwandy, kde by vyčkali na dokončení azylového řízení. Labouristé také třeba ukončili program, podle něhož měli být azylanti ubytováni na jednoduchých lodích, aby stát ušetřil za jejich ubytování.

Nepokoje místo řešení

Nemalá část společnosti ale další migraci nechce a kroky labouristické vlády se jí nelíbí. Násilí v ulicích je ovšem věcí, která k řešení nadměrného přistěhovalectví nepomůže. Protestovat proti migraci je jistě v pořádku, ale jen do chvíle, kdy začnou lítat kameny na policisty, odehrávají se útoky na britské občany či azylanty podle jejich původu či víry, útočí se na svatostánky a zapalují se ubytovny. Pak musí přijít tvrdá reakce státu, protože řád a pořádek je jedním z jeho hlavních úkolů. To ovšem neznamená, že po uklidnění situace nemá pokračovat hledání řešení problémů s rostoucí kriminalitou a nadměrnou migrací.