Imán Chalífová už má jistou medaili

Imán Chalífová už má jistou medaili Zdroj: ČTK

Italská boxerka Angela Cariniová po odstoupení ze zápasu s Alžířankou Imán Chalífovou dostane finanční odměnu od Mezinárodní boxerské asociace
Boxerka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu (v červeném) svůj první olympijský zápas vyhrála na body
Boxerka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu (v červeném) svůj první olympijský zápas vyhrála na body
Boxerka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu (v červeném) svůj první olympijský zápas vyhrála na body
Boxerka Lin Jü-tching z Tchaj-wanu (v červeném) svůj první olympijský zápas vyhrála na body
9
Fotogalerie

Martin Bartkovský: „Muži“, kteří v ringu bijí ženy, a Putinův kamarád. Kdo a proč šíří dezinformace o olympiádě?

Martin Bartkovský

Možná je to jen můj pocit, ale zdá se mi, že letošní olympiáda zažívá na sociálních sítích svůj vrchol. A to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Na jednu stranu se můžeme téměř v reálném čase radovat se sportovci, sledovat třesoucího se Novaka Djokoviće, oslavujícího zlato, i křičet „Ty brďo“ s našimi bronzovými kordisty. Na druhou stranu se ale i déle než týden dokážeme hádat o naprostých malichernostech a přiživovat kulturní války. Algoritmy X (dříve Twitter), Facebooku a Instagramu olympijské kruhy letos rozvibrovaly víc než obvykle. Mohou za to hybridní války, dezinformace i naše vlastní závislost. 

Konzumace sociálních sítí napříč světovou populací stoupla. Co se nastartovalo v covidu a sledovali jsme během minulé letní olympiády v Tokiu i následně v zimě v Pekingu, vyvrcholilo letos v Paříži. Hry se odehrávají na sociálních sítích skoro víc než na obrazovkách televize. Když k tomu připočteme právě probíhající dva válečné konflikty – na Ukrajině a v Pásmu Gazy –, je to smrtící koktejl propagandy, dezinformací a hybridní války. Různé strany využívají sociální sítě ke svému prospěchu a obětí jsou nic netušící uživatelé.


Je to týden, kdy svět žil tím, že „muži bijí legálně v ringu ženy“. Byla to ale Rusy vypuštěná a notně živená dezinformace, která se zakořenila tak hluboko, že za ni dodnes krvácejí na kulturních barikádách i jinak příčetní lidé z Česka. Šlo o boxerky Lin Jü-tching z Tchaj-wanu a Imán Chalífovou z Alžíru. O obou se tvrdily absolutní nehoráznosti, pro které prostě nejsou nikde žádné důkazy. Stačilo, že si jeden člověk něco myslel a celý svět to bral za hotový fakt. Selhali elity, influenceři, státníci, ale i novináři a média. Ti všichni se spojili v lynč na sportovkyně, které boxují už řadu let a až do letošních her nikoho nezajímaly.

Hlavně u druhé jmenované došlo navíc k příhodné souhře náhod. Během 46 vteřin vypráskala z ringu Italku Ange­lu Cariniovou. Ta prohlásila, že takové rány ještě nikdy v životě nedostala. A to části světa stačilo, aby na Imán Chalífovou vypukl hon. Bez důkazů. Nejprve se mělo jednat o muže, který podstoupil tranzici. Pak o ženu s mužskými chromozomy. Nakonec o ženu s abnormální hladinou testosteronu. Nic z toho ale není pravda, což ale většinu lidí, kteří alžírskou boxerku odsoudili, nezajímá. Byli v ten podle nich správný moment na té správné straně barikády. Omluva nepřišla od diskutujících, politiků ani novinářů, kteří se týden na těchto lžích živili. V době uzávěrky mají obě boxerky jistou medaili, žádný zápas ale nedopadl tak drtivě jako střet Alžířanky s Italkou, všechny trvaly tři kola a rozhodly body.

Jak je to doopravdy? Imán Chalífová i Lin Jü-tching se narodily jako ženy. A byly tak vychovávány (v případě Alží­řanky její otec nechtěl, aby jeho dcera boxovala, ta si tak na tréninky musela vydělat sama). Mají ženské pohlavní orgány. Nikdy neprošly tranzicí. Nikdy nebyly označeny ani jako intersex (stav, kdy se člověk narodí s variací pohlavních znaků, která není považována za lékařskou normu). Co víme? Obě vyloučila z loňského mistrovství světa Mezinárodní boxerská asociace (IBA). Ta nejprve tvrdila, že měly vysokou hladinu testosteronu, a později, že měly dokonce mužské chromozomy. Pod nátlakem ale nakonec jen přiznaly, že neprošly blíže nespecifikovaným DNA testem. Detaily odmítaji dodnes zveřejnit. Bylo to krátce poté, co Alžířanka porazila Rusku a Tchajwanka Bulharku. A kdo je diskvalifikoval? Sám šéf IBA Umar Kremljov, Rus a osobní přítel Vladimira Putina. Ten nyní nabídl i 50 tisíc dolarů poražené Italce Cariniové. Italové to ale odmítli a Cariniová se za svůj pozápasový výstup omluvila. IBA byla navíc Mezinárodním olympijským výborem vyloučena kvůli nejasnému financování a podpoře ruských a běloruských sportovců.


Dohru už ale ruské dezinformační účty nesdílely, pouze roztleskaly na sítích nenávist vůči dvěma boxerkám, na kterou ochotně naskočila velká část veřejnosti i médií. Sebereflexe nulová. Omluvy prakticky žádné, jedeme dál, společnost zase o trochu víc rozeštvaná a Rusové si mnou ruce. Není třeba hned všechny lidi, co tyto lži sdíleli, označovat za ruskou pátou kolonu a trolly placené Moskvou. Takto to skutečně nefunguje. Je to vypouštění dezinformačních balónků, abyste už nevěřili nikdy ničemu. Stále je třeba mít na paměti, že je dobré si zprávy ověřovat před tím, než je sdílíme či si na ně vytvoříme skálopevný názor. Dnes víc než kdy dřív. A pokud to uděláme nevědomky, je dobré si rychle chybu přiznat a také se za ni upřímně omluvit. Šiřiteli nepřátelské propagandy se můžeme stát totiž velmi rychle. A zcela zadarmo.

Text vyšel také jako editorial nového Reflexu, který si od čtvrtka 8. srpna můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 32/2024