Newyorská burza na Wall Street - ilustrační snímek

Newyorská burza na Wall Street - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Pavel Páral: Výplach na burzách podle všeho skončil, ale nervozita potrvá ještě řadu týdnů

Pavel Páral

Pondělní výplach, který srazil burzy na celém světě postupně od Tokia po New York podle situace, jaká je na trzích v době vzniku tohoto textu, nebude v úterý pokračovat a na finanční trhy se vracejí kupující. V Japonsku trhají rekordy a ceny vydatně rostou i na maličké pražské burze.

Tedy zatím. Faktory, které vedly k panickým výprodejům, jsou totiž pořád ve hře. A v USA jde na burzách o hodně. V akciích drží své úspory většina Američanů a na hodnotě amerických akcií stojí především obří penzijní fondy, které jsou pilířem zabezpečení na stáří pro celou střední třídu. V dobách nejistoty je tudíž nervozita pochopitelná nejen u burziánů, ale i běžných lidí na ulici.

Co bylo bezprostředním spouštěčem černého pondělí, o to se budou burzovní experti ještě nějaký čas přít, ale faktem je, že trhy obchází strach z toho, že do Spojených států dorazí recese. A ta se obvykle podepíše i na růstových možnostech zbytku světa, protože USA jsou klíčovým světovým importérem a jejich poptávka zásadně ovlivňuje světový obchod. Jako první signál, že už je to tady, posloužila v pátek zveřejněná statistika, podle niž nezaměstnanost v USA stopla překvapivě ze 4,1 na 4,3 procenta. V naší optice kosmetická změna, nicméně je skutečností, že na začátku roku byla 3,7 a v americké ekonomice se cosi děje. A centrální banka FED pořád váhá se snížením sazeb, které drží nad pěti a čtvrt procenty s tím, že stále nemá jistotu, že inflace byla definitivně zažehnána. Úplně se tomuto postoji divit nelze, protože i po posledních poklesech rostou ceny o dvě a půl procenta, což je nad cílem. Množí se nicméně úvahy, že FED sice nyní prohlásil, že v záři začne sazby snižovat, ale už prováhal správný okamžik, kdy se mohl vyhnout recesi, kterou boj s inflací tradičně končí.

Kromě toho je předmětem vášnivých diskusí ekonomický přínos umělé inteligence, od níž se očekával velmi rychlý nástup a růst produktivity práce, který se zatím stále nedostavil. Je však již započten v cenách akcií technologických společností, které také nakonec byly cílem výprodejů.

A do toho ještě slavný investor Warren Buffet oznámil, že prodal polovinu akcií společnosti Apple, kde držel ve své společnosti Berkshire Hathaway dlouhodobě velký podíl, a navýšil tak hotovost ve svém portfoliu někam k 75 miliardám dolarů. Buffetovi se ne nadarmo říká Věštec z Omahy. Letos 94letý miliardář dokázal vždy odhadnout, kdy je dobře prodávat akcie a držet hotovost, protože přijde okamžik výhodných nákupů a trhy sledují každý jeho krok a mnozí investoři ho s důvěrou následují, což se zřejmě v pondělí projevilo.

Co se nyní bude dít, je nepředvídatelné. Každopádně všichni budou s napětím vyhlížet zářijové zasedání FED a čekat, co se stane. Americká centrální banka může postupovat podle svých dosavadních prohlášení a snížit sazby o čtvrt procenta, což trhy mohou vyhodnotit jako nedostatečné, a výprodeje se zase rozjedou. Může ale také své rozhodnutí zesílit a srazit sazby o půl procenta, což by obchodníky s akciemi mělo potěšit. Tedy pokud to naopak nebudou považovat za přiznání FED, že recese opravdu hrozí, a opět z toho udělají závěr, že je čas prodávat. A pak to bude horší než to, co jsme zažili v těchto dnech. Finančníky tak čekají napínavé týdny.