Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Petr Hloušek / Borgis / Profimedia

Policejní vůz odváží primátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolený za ANO) od budovy okresního soudu. (8. 8. 2024)
Policejní vůz odváží primátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolený za ANO) od budovy okresního soudu. (8. 8. 2024)
Policejní vůz odváží primátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolený za ANO) od budovy okresního soudu. (8. 8. 2024)
Zásah policie na chomutovském magistrátu. (6.8.2024)
Zásah policie na chomutovském magistrátu. (6.8.2024)
5
Fotogalerie

Kolik „Dozimetrů“ má v genech hnutí ANO? Babišův protikorupční boj se zvrhl v parodii

Jiří Sezemský

Andrej Babiš stále opakuje, že založil ANO jako protikorupční hnutí. Když se před dvěma lety rozjela pražská kauza Dozimetr, nešetřil silnými slovy o organizovaném zločinu STAN. Jeho hnutí však dobíhá jedna korupční kauza za druhou.

K soudu míří kauza Dozimetr, kde je obžalováno jedenáct lidí. V případu figurují mimo jiné bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) a zlínský podnikatel Michal Redl označovaný policií za hlavu organizované zločinecké skupiny. Podle obžaloby ovlivňovala zakázky pražského dopravního podniku s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Soudce však nařídil neveřejné řízení, což může podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry znamenat přeložení k jinému soudu, nebo zjištění některých procesních a důkazních vad, pro které je potřeba vrátit případ k došetření.

Klacek na vládu

Aféru Dozimetr odstartovala policejní razie v červnu 2022 a provázely ji i na naše poměry nebývale plošné úniky ze živých policejních spisů. Vzhledem k tomu, že se dotýkala některých představitelů hnutí STAN, mimo jiné bývalého ministra školství Petra Gazdíka, použil ji opoziční lídr Andrej Babiš jako klacek na celou vládu.

„Podle mého názoru je STAN skutečně strana organizovaného zločinu... Starostové a nezávislí mají korupci v genech… STAN je mafie, která tak byla založená, je to projekt pana Redla,“ hlásal šéf ANO.

To bylo ještě předtím, než vyšlo najevo, že úzké osobní kontakty s jedním z obviněných Zakaríou Nemrahem měla i stínová ministryně vnitra ANO Jana Mračková Vildumetzová. Stálo ji to post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, což jí nyní nebrání kandidovat za ANO na hejtmanku v Karlovarském kraji.

Bez úhony naopak zatím vyšla někdejší Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek. Další obžalovaný aktér kauzy Dozimetr, podnikatel Pavel Dovhomilija o něm vypovídal, že se viděli asi dvacetkrát a řešili s ním zakázky dopravního podniku, na kterých měl zájem. To vyplývá i z Faltýnkova policií dosud prověřovaného diáře.

Ústecká kauza

Vzhledem k množství podobných kauz, jež se kolem reprezentací ANO kupí v regionech, vyvstává otázka, kdo má korupci v genech. O tom svědčí i aktuální „Dozimetr“ v Ústeckém kraji. Po razii obvinila policie čtrnáct lidí a pět firem kvůli vytvoření korupčního systému, který od roku 2022 manipuloval s výběrovými řízeními a zvýhodňoval některé stavební společnosti.

Hlavní postavou je chomutovský primátor Marek Hrabáč, jenž byl kandidátem ANO na hejtmana v blížících se volbách do ústeckého krajského zastupitelstva.

Na tři obviněné byl podán návrh na vzetí do vazby včetně Hrabáče, který čelí podezření z přijímání úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zkrácení daně a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až dvanáct let vězení.

O závažnosti kauzy svědčí skutečnost, že policie zajišťuje majetek obviněných, který by mohl souviset s trestnou činností. „Jedná se o milionové částky,“ uvedla náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.

Kodex jen naoko

Andrej Babiš reagoval bleskurychle. „Pokud bude pan Hrabáč mezi obviněnými, protože se ve své funkci měl něčeho protizákonného dopustit, hnutí se s tím vypořádá okamžitě a rázně. Nic takového nikdy v hnutí ANO trpět nebudu.“

Ústecké krajské předsednictvo ANO vzápětí stáhlo Hrabáče z kandidátky a podalo návrh na jeho vyloučení z hnutí, který ještě musí formálně potvrdit vedení ANO. Dá se očekávat, že primátor skončí ve všech funkcích, nic jiného ani při tak závažných indiciích nezbývá. Je ale zapotřebí zasadit tuto kauzu do širšího kontextu.

Před časem změnilo ANO svůj etický kodex, ve kterém stálo: „Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci v Hnutí a na členství v Hnutí.“

ANO jej v březnu 2017 v tichosti změkčilo. Dnes se týká jen těch představitelů ANO, na které byla podána obžaloba v souvislosti s výkonem veřejné funkce a musí se hájit před soudem. Tehdejší místopředsedkyně hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová vysvětlovala, že se tak ironií osudu stalo na návrh ústecké organizace ANO.

„Znemožnilo nám to kandidaturu jednoho z důležitých lidí v tomto regionu. Lidé nám odstupují z kandidátek a poté se vždy ukáže, že ta obvinění proti nim byla lichá,“ tvrdila. Ve skutečnosti šlo o něco jiného.

Andrej Babiš byl v té době obviněný v dotační větvi kauzy Čapí hnízdo, která dosud nekončí a řeší ji odvolací soud. Novopečenou europoslankyni Janu Nagyovou čeká na podzim v Evropském parlamentu hlasování o vydání k trestnímu stíhání.  

Na této kauze se ukazuje dvojí metr. Funkcí a členství v ANO je okamžitě zbaven primátor Hrabáč, ačkoli byl zatím „jen“ obviněný z trestné činnosti, tedy podle původní podoby etického kodexu. Obžalovaní Babiš a Nagyová pokračují po ohnutí kodexu dál a manažerka Čapího hnízda vstoupila do politiky dokonce až po nepravomocném rozhodnutí soudu.

Pardubická kauza

Rozdílný přístup „padni, komu padni“ je v ANO uplatňován nejen v případě obviněného Hrabáče, ale i dalších vysoce postavených představitelů hnutí. Bývalý primátor Pardubic Martin Charvát skončil loni v listopadu ve vazbě po policejní razii, jež vyústila v obvinění devatenácti lidí a dvou firem.

Důvod je obdobný jako u Hrabáka: podezření z manipulace s veřejnými zakázkami, přijímání úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Spolu s ním byla obviněna i bývalá náměstkyně Helena Dvořáčková (dříve ANO, později SPD). Charvát skončil v politických funkcích i v hnutí ANO.

Z politiky a ANO odešel i bývalý moravskoslezský hejtman Jan Krkoška, jenž nahradil odpadlého Iva Vondráka. Letos v březnu byl odsouzený za uplácení k peněžitému trestu 200 tisíc korun. Jako zaměstnanec farmaceutické firmy Interchemia Praha v letech 2009 až 2012 uplácel lékaře, aby předepisovali její léky.

Krkoška se ke korupci přiznal a rezignoval na všechny politické funkce. Nic nepomohlo, že mu soud už po třech měsících zahladil trest, což nebývá v podobných případech obvyklé.

Začátek v Brně

První větší kauzu rozměru pražského Dozimetru zažilo ANO v brněnském případu Stoka, kde šlo o rozkrytí rozsáhlého úplatkářského systému. Policie obvinila desítky lidí kvůli organizované korupci v městské části Brno-střed.

Úplatky se pohybovaly od 100 tisíc do dvou milionů korun a zmanipulovány měly být zakázky za 130 milionů korun. Celkový objem ovlivněných zakázek mohl přesáhnout půl miliardy korun. Hlavou skupiny byl bývalý místostarosta a radní městské části Jiří Švachula (dříve ANO), jenž byl zatím nepravomocně odsouzen k 9,5 rokům vězení.

„Hnutí se musí zbavit lidí, u kterých by se prokázala korupce. Založil jsem hnutí proti korupci a pro mě je nepřijatelné, aby k takovým případům docházelo,“ reagoval na tuto kauzu v březnu 2019 Andrej Babiš. Od té doby podobných afér přibývá. Z kdysi údajně protikorupčního étosu hnutí ANO se stala jeho parodie.