Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ČTK / Svoboda Jaroslav

Pozoruhodné je vysvětlení SPD, že plakát s Afričanem je jen „alegorie“ a „legrace“
Eurovolby 2024 skončily pro SPD neúspěchem, Okamura komentoval zisk jediného mandátu (9.6.2024)
Šéf SPD Tomio Okamura u eurovoleb
Jednání Sněmovny: Tomio Okamura (SPD) (květen 2024)
Sraz evropských nacionalistů na Václavském náměstí (23. 5. 2024)
10
Fotogalerie

Chřadnoucí SPD se léčí rasismem. Voliče Okamurovi přebírá „vlastenecká“ konkurence

Jiří Sezemský

Tomio Okamura odpověděl na klesající preference SPD „šokující“ kampaní před blížícími se krajskými a senátními volbami. Ve snaze zvrátit nepříznivé trendy, kdy jeho voliče přebírá „vlastenecká“ konkurence a SPD hrozí příští rok vypadnutí ze sněmovny, zachází příliš daleko.

Sázka na provokaci

Okamurova kampaň je postavena na více vizuálech, ale největší pozornost vzbudil motiv zobrazující černošského mladíka se zkrvaveným nožem v ruce s nápisem: „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ,chirurgové‘ z dovozu. Stop Migračnímu paktu EU!“

Podle SPD je „reakcí na přijetí Migračního ­paktu EU, díky němuž bude každý rok do ČR proudit dav až 30 000 migrantů, které západní Evropa ­nechce“. Kampaň je prý v tomto ohledu „ještě velmi útlocitná proti tomu, co se na naši zemi chystá“.

Okamura šíří lži, nic takového nehrozí. Uvedený počet běženců je za celou Unii. Jejich relokace nejsou povinné a je možné využít i finanční či institucionální pomoc. O paktu, který má vstoupit v platnost v roce 2026, se navíc ještě bude kvůli nedotažené návratové politice jednat.

Okamurova opakovaná sázka na migraci nepostrádá bizarní prvky. Už devět let očekává „nájezdy migrantů“, kterým prý může čelit hejtman vyhlášením stavu nebezpečí. Proto se toto téma objevuje v krajské kampani.

Hnutí SPD s negativní reakcí počítalo, provokuje záměrně. O to mu šlo, aby mohlo doložit, jak je cenzurováno a jak je údajně manipulováno veřejným míněním. Jenomže pokud parlamentní strana otevřeně žongluje s rasismem, nejde jen o běžný produkt politického boje.

Podivná „legrace“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!