Dominik Duka a Miloš Zeman

Dominik Duka a Miloš Zeman Zdroj: foto CNC: Marek Pátek

Bartkovský: Dezinformační dědové vylezli z úkrytů. Zeman a Duka vytahují nacisty a škemrají o pozornost

Martin Bartkovský

Jen co se léto převalilo do své druhé poloviny, probudili se ze svého zimního spánku dva dezinformační bratři v triku. Exprezident Miloš Zeman a bývalý arcibiskup Dominik Duka. Dlouholetí parťáci, kteří si nedávno notovali na křtu vyfabulované knihy Spiknutí, kde Miloš Zeman blouzní o tom, že se jej místo zachraňování života pokusili v nemocnici sesadit z funkce. Oba trpí zoufalým nedostatkem pozornosti, a tak vytáhli nacistickou kartu. Zatímco Zemana vyprovokoval nárůst potlačování proruských aktivit v Česku, Dukovi stačil konec olympiády.

Miloši Zemanovi vadí Otakar Foltýn, který byl nedávno jmenován koordinátorem strategické komunikace Úřadu vlády. Bývalý náčelník vojenské policie Otakar Foltýn řekl, že „lidé obdivující a blahořečící tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je současný Putinův, jsou lidé, kteří jsou velmi často nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo jen mají životní smůlu – anebo jsou to prostě jen svině“. V době výrazné ukrajinské ofenzívy na ruském území povstali šiřitelé ruské propagandy u nás. A shodou náhod to probudilo z letargie v lánském bungalovu i Miloše Zemana.

Ten pro Parlamentní listy prohlásil, že „projev plukovníka Foltýna je kongeniální s projevy význačných nacistů krátce po převzetí moci ve 30. letech minulého století. Také oni mluvili o sviních, které je potřeba zlikvidovat, a také tu likvidaci prováděli. Přál bych si, aby plukovník Foltýn nedošel k budování koncentračních táborů.“ Ostentativně přitom ve svém výroku lže. Foltýn o žádné likvidaci nemluvil, šermování koncentráky vytáhl sám Zeman. Je to přitom on, který si se svým přítelem Vladimirem Putinem notoval v tom, že jedna skupina obyvatel by se naopak skutečně likvidovat měla. A to novináři, jak prohlásil na jejich vzájemném setkání v Moskvě.

Dominika Duku pak probudila končící olympiáda. Napsal jedovatý blog na webu iDnes, kde spletl páté přes deváté a stejně jako Zeman se uchýlil k naprostým lžím. „Jak proběhla olympiáda? Mnozí mě předešli. Vytvořil se trojlístek olympiád 1936 Berlín, 1980 Moskva a nyní Paříž 2024. Olympiáda nastolila mír. Proto zmíněné tři olympiády odporují těmto zásadám. Sportovci byli zneužiti k jiným cílům: k nacismu, komunismu a k novým ideologiím, které nám vlastně říkají, že neexistuje lidská identita. Z toho důvodu také ale neexistuje právo a neexistuje ani potřeba míru a přátelství,“ píše na svém blogu Duka.

Jediní sportovci propagující komunismus na hrách, byli reprezentanti Kuby, Severní Koreje a Číny. Ti patří k tradičním účastníkům her a nezaznamenal jsem, že by bývalá hlava tuzemské katolické církve měla v minulosti s těmito totalitními režimy problém. Přátelství Miloše Zemana s Číňany nikdy nekritizoval, tak proč mu najednou vadí komunismus? Propagace nacismu je pak vyložený blábol. Tedy pokud nepočítáme ruské „neutrální“ atlety, kteří ač schvalovali válku, mohli na hrách závodit. To je ale liknavost a ostuda Mezinárodního olympijského výboru. Tohle Duka asi také nemyslel. Zašermoval nacismem jen proto, aby k sobě přitáhl pozornost. Za což mu gratuluji, když to takhle chce.

Pak se ještě pohoršil nad olympijskými boxerkami. „Muž, který bije ve sportovní disciplíně boxu ženu, je toho potvrzením. Ptám se: kde je Istanbulská smlouva, kde jsou její obhájci?“ napsal Duka. Tím ale šíří ruskou propagandu. Není nikde žádný důkaz, že by Imam Chalífová nebo Lin Jü-tching byly někdy v životě muži. Nebo že by měly mužské chromozomy či hormony. To je jen spekulace, kterou vypustil bez důkazů ruský šéf IBA. Případ je velmi dobře zdokumentovaný a Duka se očividně na internetu pohybuje, takže vědomě lže. A kde je Istanbulská úmluva? V ostatních státech západní Evropy platí, tady ji vyblokovali Dukovi kamarádi.

Zmatený Duka pak do odsouzení olympiády zakomponoval i pochod Prague Pride. „Ctitelé bakchanálií mohou vidět své projevy v takzvaných průvodech Pride. Nebylo náhodné, že v souběhu se takovýto průvod konal v Praze, v hlavním městě země, která se nazývá srdcem Evropy.“ Je zvláštní, že mu tento souběh událostí vadil až letos. Olympijské hry se v srpnu (s pár výjimkami) konají už skoro sto let a pochod Pride v tento měsíc prošel Prahou už po čtrnácté. Náhoda to tedy opravdu není.

Musí být pro tyto dva velikány českých dějin těžké smířit se s tím, že jejich vliv na dění v Česku už pominul. Dá se tedy s přimhouřením oka i pochopit fakt, že si jednou za čas potřebují zavzpomínat na zašlou mediální slávu a nějakým provokativním výrokem šokovat veřejnost. Hloubí si tím ale jen hlubší dno vlastní bezvýznamnosti, které stelou ruskou propagandou a nesmysly o nacismu v Evropě. Když to tak čtu, vlastně mi jich je trochu líto.