Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn (14.11.2023).

Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn (14.11.2023). Zdroj: Blesk/Jakub Poláček

Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn v pořadu Epicentrum, (14.11.2023).
Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn v pořadu Epicentrum, (14.11.2023).
Otakar Foltýn
Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn v Epicentru Blesku.
Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn v Epicentru Blesku.
5
Fotogalerie

Martin Bartkovský: Proč se Foltýnův výrok stal předmětem vášnivé debaty aneb Kdo je tady svině?!

Martin Bartkovský

Sociální sítě, dezinformační kruhy a samozvané bojovníky za svobodu slova pobouřil výrok Otakara Foltýna, který měl údajně říci, že Češi jsou svině. A jak je už poslední dobou zvykem, bylo to celé trochu jinak. Bývalý ­náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn řekl, že „lidé obdivující a blahořečící tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je současný Putinův, jsou lidé, kteří jsou velmi často nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo jen mající životní smůlu – anebo jsou to prostě jen svině“. Když vidíte výrok v plné jeho délce, rozhodně na něm nic pobuřujícího není. Tak proč se stal předmětem vášnivé debaty?

Otakar Foltýn momentálně představuje establishment. Od roku 2024 je koordinátorem strategické ­komunikace Úřadu vlády ČR. Odpůrcům vládní koalice Petra Fialy tak prostě vadí, že je z tohoto tábora. Řadu lidí také dráždí fakt, že je bývalý armádní důstojník, a oni přece chtějí mír. A také vadí obráncům svobody slova. Protože si říká, co chce, a nenechá se omezovat. Je absurdní, že zastánci práva na vlastní názor, vlastní fakta a vlastní výklad reality chtějí omezovat druhé v tom, co říkají.

Ale po pořádku. Není přesně jasné, co koordinátor ­Foltýn bude ve své funkci se svým týmem dělat. I proto máme v plánu si ho pozvat do Reflexu na rozhovor a zjistit to. Rozhodně ale nebude ze své funkce nikoho cenzurovat. Nemá na to mandát ani pravomoc. Legislativně jde čistě o poradní orgán, právo a spravedlnost mají v naší zemi pod palcem jiné instituce, na které naštěstí nemají politici ani jejich poradci přímý vliv. Jak jsme se přesvědčili u celé řady kauz minulého i současného vedení naší země.

Pokud je člověk ve službách státu a aktivně se podílí na politickém dění, měl by se snažit politickou kulturu povznášet. Vykřikování a nadávek je ve sněmovně i tak dost a polarizované společnosti určitě nepomůže, když si tu budeme konstantně nadávat. Je ale velký rozdíl, pokud mluvíte ke všem občanům a pokud si vyberete jen jeden jejich výsek, v tomto případě zastánce, obránce a propagátory Putinova režimu. To jsou lidé obdivující nastavení společnosti, ve kterém uznávají jen sílu. A tady skutečně nic jiného než ostrá slova neplatí. Tváří v tvář jsem se s těmito lidmi několikrát setkal na demonstracích a z úst člověka třímajícího ruskou vlajku slyšíte naprosté otřesnosti na adresu ukrajinských civilistů, které Rusové vraždí. Pak je ostré slovo na místě.

Pokud se bavíme o Putinově režimu, jedná se o státní zřízení, kde vám hrozí roky ve vězení, pokud si stoupnete na náměstí s prázdným listem papíru. Hrozí vám tam smrt a mučení, pokud jste opoziční politik nebo novinář. Pokud se znelíbíte režimu, skončíte v koncentračním táboře na Sibiři, vypadnete z okna nebo se napijete otráveného čaje. Jako prostý občan žijete mimo největší města v zemi ovládané mafií, bez možnosti zvolit alternativní politické vedení, na všech úřadech bují masívní korupce, jste v naprosté chudobě, často bez splachovacího záchodu nebo pitné vody v domě. A vaše země s tím nechce něco dělat, chce, aby ostatní státy vypadaly stejně. Pokud někomu takový režim přijde skvělý, hájí ho a chce jej mít v České republice, pak není svině, ale něco ještě mnohem horšího.

Tyto lidi nemáte šanci přesvědčit. Na čem je třeba pracovat, je, aby zbytek populace těmto Putinovým věrozvěstům v Česku nenaletěl. Aby se přestaly relativizovat ruské zločiny a chování Vladimira Putina. V tomhle vláda selhává, a proto chce pomoci se strategickou komunikací. Nevím, jestli je tvrdý voják s jasnými názory a prořízlou pusou typu Otakara Foltýna dobrou volbou, možná by byl lepší zkušený marketér. Ale ukáže nám to čas. Foltýn a jeho tým začínají 21. srpna a bylo by dobré jim nechat nějaký čas hájení, abychom si mohli o jejich práci udělat jasný závěr, a až pak je případně přísně soudit. Rozhodně nepomůže vytrhávat věci z kontextu. Mezitím nám tu hajlují jak nově zvolení europoslanci, tak v poslední době i jedna vlivná česká influencerka, která se poté, co video se vztyčenou pravicí zveřejnila na sociálních sítích, v slzách omlouvala, že netušila, co to znamená. I proto potřebujeme jako společnost lépe vysvětlovat hodnoty, na kterých náš, svobodný svět stojí, a jasně pojmenovávat to, co tu nechceme. A tím je rozhodně i Putinův nesvobodný režim.

Text vyšel také jako editorial nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 33/2024