Západní bezpečnostní zájmy nekončí na hranicích EU. Můžeme mít tisíc výhrad k politice Izraele, ale židovský stát je Západ. Pokud to někdo kvůli podpoře Palestinců neví, ohrožuje celou západní civilizaci. Dnes už je Západem i Ukrajina.

Západní bezpečnostní zájmy nekončí na hranicích EU. Můžeme mít tisíc výhrad k politice Izraele, ale židovský stát je Západ. Pokud to někdo kvůli podpoře Palestinců neví, ohrožuje celou západní civilizaci. Dnes už je Západem i Ukrajina. Zdroj: Koláž Michal Kořán

Buchert: Civilizační (sebe)vražda Západu. Ostatní se připravují na střet a my se utápíme v malichernostech

Viliam Buchert

Na první pohled nemá Niamey, hlavní město Nigeru, vzdálené od Prahy vzdušnou čarou přes 4200 kilometrů, s námi nic společného. Většina lidí o něm v životě neslyšela. Stejně jako o městě Agadez uprostřed této vyprahlé africké země. Odehrála se tady ale jedna z bitev nové studené války, kterou zde Západ prohrál. Co se stalo a týká se to nějak i České republiky?

Před několika dny dokončili američtí vojáci nucené stahování ze své základny v Niamey. Už před několika měsíci se navíc na stejné základně (!) usídlili v jednom z hangárů vojáci Ruské federace. Americká armáda do 15. září opustí i základnu v Agadezu, kterou vybudoval Washington. Její výstavba a osmiletý provoz stály v přepočtu kolem pěti miliard korun. Agadez byl domovem velkých dronů MQ-9 Reapers, jež používal Západ v protiteroristických operacích na severu, západě i v centrální části afrického kontinentu. Před Američany museli Niger letos opustit i vojáci Francie, Německa a také malá jednotka českých speciálních sil, která se odtud poroučela tak rychle, že nestihla splnit své úkoly (teď se vyjednává o misi našich vojáků v Mauritánii). Niger byl přitom dlouho spojencem Západu. Podobně jako jiné státy v jeho okolí. Změnily to puče v posledních letech. Pro Evropu je pak velmi znepokojující zprávou, že právě v této zemi se sbíhá hned několik migračních tras, z nichž jsou pak z půlky Afriky „exportováni“ uprchlíci do západní a jižní Evropy. A z nigerských uranových dolů jsou zásobovány surovinou i francouzské jaderné elektrárny. Zatím…

Jistě, Niger je extrémní příklad toho, kde Západ jednu z bitev současného globálního soupeření prohrál. Je to „díra“, o níž se moc nemluví, ale je to součást puzzle. Hry, kterou bychom mohli nazvat Civilizační vražda Západu, která má bohužel i sebevražedné znaky.

Slabost a slabost

Po pádu berlínské zdi, konci Sovětského svazu a po útocích na Ameriku ze září 2001 si Západ řekl, že muslimský terorismus a radikální islámská ideologie jsou jeho největšími nepřáteli. Západní spojenci, včetně Čechů, kvůli tomu vedli v Afghánistánu, Iráku, Libyi, Sýrii, Jemenu a mnoha zemích Afriky (včetně vzpomínaného Nigeru) války, jež ale nevyhráli. Nevyhráli jsme vojensky a současně jsme prohráli v soutěži o duši islámského světa, jehož pojetí státu, společnosti a svobody je absolutně jiné než naše. Například americký prezident Barack Obama vyzval v červnu 2009 v projevu Nový začátek na půdě slovutné káhirské univerzity al-Azhar muslimský svět ke spolupráci a společnému úsilí o mírovou budoucnost. Slíbil, že bude usilovat o vykořenění předsudků Západu vůči islámu. Stal se opak. Nenávist mnoha muslimů k naší civilizaci se ještě prohloubila. Západ už nemá v této části světa velký vliv.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!