Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)

Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024) Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
Demonstrace Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí (23.3.2024)
7
Fotogalerie

Strasti Okamurova spojence Rajchla. Nejasní sponzoři, pochybné účty a odsouzení kumpáni

Jiří Sezemský

Nouze naučila Dalibora housti. Dramatický propad SPD v evropských volbách přiměl Tomia Okamuru k názorovému obratu. Spojil se s Jindřichem Rajchlem, jemuž dlouho nemohl přijít na jméno. Jeho nový partner se však potýká nejen se sponzorskými problémy.

Dohledový úřad nad hospodařením politických stran zjistil řadu nesrovnalostí ve financování Rajchlovy strany PRO v letech 2022 a 2023 a vede s ním správní řízení. Vedení PRO podalo proti výsledkům kontroly deset námitek, úřad uznal jen dvě z nich.

V rozporu se zákonem

„Zpráva o financování kampaně obsahuje více než dva tisíce darů od takřka dvou tisíc fyzických osob. Značná část z nich není identifikována v souladu se zákonem,“ uvádí úřad vzávěrech kontroly a požaduje další vysvětlení. Část firem a podnikatelů ze seznamu dárců nelze dohledat, jiní jsou v exekuci nebo neplní zákonné podmínky zveřejňování účetnictví.

Některé nesrovnalosti uveřejněné na iDnes.cz jsou skutečně bizarní. Například uvedení dárce, jemuž mělo být 117 let. Tím by překonal rekord nejstaršího žijícího člověka na planetě. Taková osoba neexistuje. K některým darům se strana PRO nehlásí, ačkoli je sponzoři potvrzují, jako v případě bývalého ústeckého poslance Radima Holečka.

S transparentností dárců měla Rajchlova strana potíže už dřív. Mezi nimi figurovalo i družstvo COOP HB, které je členem Svazu českých a moravských spotřebních družstev zastupujícího řetězce malých obchodů.

Družstvo se proti zařazení mezi sponzory PRO ohradilo. Šlo o soukromou iniciativu jeho pracovnice údržby v Morkovicích, která před evropskými volbami bez vědomí družstva umístila na plot budovy údržby Rajchlův banner.

Chaos, nebo záměr?

„Straně PRO jsme napsali, že taková osoba není oprávněna poskytovat za celé družstvo nefinanční dary politickým stranám, že v takových věcech za družstvo jedná jen statutární orgán, a že tedy považujeme danou smlouvu za neplatnou, a ať zajistí náš výmaz ze seznamu donorů,“ reagovala právní zástupkyně družstva Marcela Machálková.

Podivila se nad tím, že „strana, která si dá do názvu pojmy jako odbornost nebo právo, si ani nezajistí, že má řádně podepsané smlouvy od právoplatných zástupců“. Takových firem, které netušily, že jsou v seznamu sponzorů a nikdo je na to neupozornil, je víc.

Může to být jen tragický šlendrián aparátu PRO, nebo záměrné zamlžování skutečných zdrojů financování. V případě nedoložení podkladů o původu „papírově“ sporných darů by to mohlo mít pro Rajchlovu stranu vážné důsledky. Konečné stanovisko úřadu bude známo až po skončení správního řízení.

Jdou po nás

Rajchl veškeré pochybnosti odmítá a považuje zveřejněné údaje za manipulativní. „Prostě jsme pro současný režim nepohodlní a jdou po nás za každou cenu. My ale máme vás, vaši podporu a důvěru. A ta se, na rozdíl od některých šmejdů píšících v prorežimních plátcích, koupit nedá,“ rozhořčuje se.

Advokát Rajchl musí vědět, že zákonné povinnosti platí pro každého, a pokud má ve financování strany chaos, který zatím nebyl schopen vyvrátit, je to čistě jeho problém. Nic na tom nezmění ani stihomam, že po něm někdo jde.

O prazvláštním rozpoložení tohoto konspirátora svědčí i jeho zařazení webu iDNES.cz, který zveřejnil „manipulativní“ informace, mezi prorežimní plátky. Vydavatelství Mafra ještě nedávno patřilo Andreji Babišovi a o jeho náhlé proměně nic nenasvědčuje. Rajchl by měl spíš přemýšlet o tom, jestli vítr nevane z jiné strany.

Spojenectví extremistů

Nedávno oznámily společný postup v krajských volbách SPD, Trikolora a PRO. Ve většině krajů budou kandidovat v koalici. Jejich vůdci opustili označování koalic jako „podvod na voličích“ a pokoušejí se zastavit pád podpory. Ve stejném revíru totiž loví i ANO a nové marketingové subjekty Přísaha a Stačilo!

Babiš chce ovládnout radikální nacionalistickou scénu sám, vždyť kvůli tomu vstoupil s Orbánem do unijní frakce Patrioti pro Evropu. Extremisté a rasisté v čele s Okamurou, jenž se s přívěsky Rajchlem a Majerovou posouvá na stále nevábnější okraj politického spektra, se mu jen pletou pod nohy.

Rajchl, který jindy Babišovi podlézá, však vidí příčinu svých problémů se sponzoringem ve vládě, a poukazuje na údajné machinace v tzv. „Fialově“ kampeličce. Nejdřív by si měl zamést před vlastním prahem. To neplatí jen pro netransparentní financování PRO.

Okradení tenisté

Letos v červnu byl pravomocně odsouzený druhý bývalý Rajchlův spolupracovník Radek Neymon k devíti letům vězení. V této skandální kauze byl už dříve odsouzený Pavel Ryvola. Na jejím počátku bylo protizákonné ovládnutí tenisového amatérského klubu TJ Karlín Praha třemi rodinami – Rajchlovou a jeho dvou odsouzených kumpánů.

Seznam Zprávy uvádějí, že celá akce začala náhlým přílivem nových zájemců do pražského tenisového klubu. Mezi nimi byl i Rajchl a členové jeho rodiny. Skončilo to tím, že noví členové klub nepřátelsky ovládli a jeho lukrativní pozemky vyvedli do pavučiny firem z daňových rájů, které zastupovali bílí koně.

Advokát Neymon byl odsouzený za to, že pozemky prodal developerovi za 32 milionů korun, přestože věděl, že se k nim dostal nelegálně. Rajchl u soudu svědčil v jeho prospěch s tím, že nemohl vědět, že firmy, které reprezentoval, pozemky od klubu získaly na základě neplatných hlasování.

Soud ale upozornil, že pozemků se Neymon zbavil v době, kdy už hospodaření klubu prověřovala policie a na klub směřovaly žaloby poškozených členů. „O nich musel přinejmenším spoluvyjednávající obžalovaného Rajchl, předseda TJ Karlín po Pavlu Ryvolovi, vědět,“ uzavírá rozsudek. Nedopustil se tak trestného činu křivé výpovědi?

Nejvyšší soud se ostatně v jednom z rozsudků pozastavil nad tím, že většina aktérů nepřátelského převzetí klubu a podvodného vyvedení pozemků zůstala jen v pozici svědků a nebyla pohnána k trestní odpovědnosti.

Rajchl dnes sehrává roli psance pronásledovaného režimem, ale svoji roli v této kauze dosud věrohodně nevysvětlil. Kdo uvěří, že o ničem nevěděl? Co na to další bojovník proti „totalitě“ Okamura, s nímž teď spojil síly? To je pod jeho rozlišovací schopností, o Majerové nemluvě.