Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Hnutí ANO vyloučilo Marka Hrabáče.
Hnutí ANO vyloučilo Marka Hrabáče.
Andrej Babiš v české Olympijské vesnici 2024
Andrej Babiš (ANO) na olympijské festivalu u jezera Most (červenec 2024)
Andrej Babiš (ANO) na olympijské festivalu u jezera Most (červenec 2024)
9
Fotogalerie

Nejasné Babišovy příjmy a prodej luxusního zámečku ve Francii. Primátor Hrabáč je jen slabý odvar

Jiří Sezemský

Andrej Babiš nese těžce korupční kauzu chomutovského primátora Marka Hrabáče. Dopouští se však lží, když tvrdí, že jde o první vážnou kauzu hnutí ANO. Nyní prodává nemovitosti na Francouzské riviéře za půl miliardy korun, jejichž nákup vyšetřuje místní prokuratura. Co tak najednou?

Úporná snaha trestně stíhaného předsedy ANO prokázat, že se jeho hnutí stále liší od „tradičních“ stran, působí tragikomicky. Zatčení a obvinění primátora Hrabáče jakožto hlavní postavy ústecké korupční chobotnice opakovaně bourá protikorupční mýtus ANO, který skončil stejným fiaskem jako u jeho předchůdců Věcí veřejných.

„Protikorupční“ podvod

Majitel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta postavil image svého hnutí na boji proti korupci a „dinosaurům“ v politice. Věci veřejné se nedlouho po vstupu do vlády rozpadly kvůli podezření z korupčních praktik.

Andrej Babiš na to šel jinak. Instaloval správné lidi na správná místa, a tím si zajistil sofistikovaný přísun výhod všeho druhu pro vlastní impérium. Časem narazil u evropských orgánů, jež netolerovaly jeho střet zájmů. To mu však nebrání šířit legendu o „čisté“ politice vysoko nad „zkorumpovaným“ Palermem.

Jde to ale čím dál hůř. Ve skutečnosti to byl i vzhledem k Babišově kontroverzní podnikatelské minulosti obyčejný politický podvod. V tomto podvodu pokračuje i po provalení Hrabáčovy aféry.

„Za 12 let naší existence je to první vážný případ. Samozřejmě z toho vyvodíme důsledky, protože je to jednoznačně problém i naší krajské organizace,“ horlil šéf ANO, když komentoval Hrabáčovo vyloučení z hnutí. „Byl to šok, protože nikdo to netušil, a je to špatně, a proto to radikální rozhodnutí.“

Opoziční lídr trpí chronickou ztrátou paměti, nebo vědomě lže. Hnutí ANO má v poslední době největší počet trestních kauz, kam lze zařadit nejen Čapí hnízdo, ale i odsouzení bývalého místostarosty Brna-střed Jiřího Švachuly a bývalého moravskoslezského hejtmana Jana Krkošky kvůli korupci či obvinění pardubického exprimátora Martina Charváta. Nelze ale zapomenout na aféru s mezinárodním přesahem.

Podezřelý obchod ve Francii

Babiš tepe premiéra Fialu kvůli opomenutému přiznání necelého miliónu korun v majetkovém přiznání, uloženému v kampeličce PDZ v letech 2015 až 2020. Sám dosud věrohodně nedoložil příjmy v řádu stovek milionů, ačkoli tvrdí opak.

Příjmy šéfa ANO byly naposledy přetřásány v souvislosti s aférou Pandora Papers zveřejněnou v říjnu 2021 Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů. Figurují v ní stovky politiků a podnikatelů kvůli neprůhledným finančním transakcím.

Mezi nimi se objevují někteří prezidenti nebo jordánský král, ale i Andrej Babiš, který se tím proslavil po celém světě. Povšimla si ho i americká herečka Mia Farrowová.

„Miliardy schované mimo dosah. Dnes se hlavně zaměřujeme na Putina a krále Abdullaha, ale Andrej Babiš, český premiér, který se vydává za populistického nepřítele elity, použil skořápkové společnosti, za kterými se schoval, aby si koupil zámek za 22 milionů dolarů nedaleko Cannes se dvěma bazény atd.,“ napsala tehdy manželka Woody Allena na svůj Twitter.

V hledáčku prokuratury

Babišovy transakce začal v únoru 2022 vyšetřovat francouzský Ústřední úřad pro boj s korupcí a finančními a daňovými podvody. Prokuratuře se nelíbí, že bývalý premiér byl majitelem jak firmy, která peníze na nákup luxusních nemovitostí poblíž Azurového pobřeží poskytla, tak firmy, jež je poté nakoupila.

Andrej Babiš si nechal za účelem nákupu realit, mezi nimiž vyniká zámeček Château Bigaud, vytvořit panamskou právní kanceláří Alcogal řetězec offshorových firem. První byla registrována na Britských Panenských ostrovech, další v USA a v Monaku.

Na nákup nemovitostí si Babiš sám poskytl půjčku a využíval je pro vlastní potřebu, ačkoli zpočátku tvrdil, že s nimi nemá nic společného. Usvědčily ho však i fotografie ze společné dovolené, kam jezdil s celou rodinou.

Půjčka měla být splacena v roce 2019, ale obě firmy – jak věřitel, tak dlužník – před splatností půjčky zanikly bez jakéhokoli nástupce. Není tedy ani jasné, jestli půjčku v hodnotě 381 milionů korun vůbec někdy někdo splácel a zda ji někdo vymáhal.

Babiš se navíc tím, že se jedná o půjčené peníze, podle otevřených zdrojů vyhnul placení francouzské „daně z bohatství“. Deník Le Monde uveřejnil další podezřelou indicii, že se obchodní transakce platila v hotovosti.

Vyšetřování pokračuje

Letos došlo k dalším posunům. Francouzské úřady v červnu potvrdily, že obdržely dokumenty týkající se tohoto případu vyžádané v zahraničí, včetně České republiky.

„Potvrzuji, že v tomto vyšetřování byly všechny žádosti o mezinárodní trestní pomoc a evropská vyšetřovací rozhodnutí požádanými zeměmi provedeny,“ uvedl náměstek finančního prokurátora Antoine Jocteur-Monrozier. „Vyšetřování stále probíhá,“ dodal s tím, že „pan Babiš ještě nebyl v této fázi vyslechnut.“

Šéf ANO prohlašuje, že o žádném vyšetřování podezřelého obchodu nic neví. Nyní však vyšla najevo jiná věc. Proslulá realitní kancelář Sotheby's International Realty nabízí k prodeji inkriminované nemovitosti na Francouzské riviéře za v přepočtu úctyhodných 568 milionů korun. Co tak najednou?

Andrej Babiš ve své předvolební brožuře O čem sním, když náhodou spím v roce 2017 offshorové společnosti kritizoval.

„Přes 13 tisíc českých firem má v daňových rájích vlastníky. Stát kvůli tomu přichází o desítky miliard korun ročně. Absurdní je, že vlastníci z daňových rájů od Česka často chtějí peníze. Jejich firmy mohou bez větších bariér čerpat podpory, granty, dotace,“ napsal tehdy. Hovořil o sobě?

Při skrytém nákupu honosných nemovitostí, jehož okolnosti zajímají francouzské vyšetřovací orgány, se mu firmy v daňových rájích hodily. Bývalý mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka potvrdil, že šlo o soukromou aktivitu majitele holdingu a zaplatil za ně sám.

Nedoložené příjmy

Jenže tím se dostal do kolize se závěry auditů, jež si nechal zhotovit v roce 2017 u spřízněných auditorských firem kvůli prokázání svých příjmů na nákup korunových dluhopisů za 1,5 miliardy korun. Najednou mu chybělo 160 milionů korun.

Babiš tehdy prohlásil, že měl na účtech 19,5 milionu „řádně zdaněných“ eur a v auditech prý zveřejnil – ale nijak konkrétně nedoložil – jen vybrané příjmy. Co by asi vyváděl, kdyby se totéž přihodilo některému členu současné vlády?

Šéf ANO tím jen potvrdil, že jeho „audity“ měly nulovou vypovídací hodnotu. A ještě se drze vydává za apoštola boje proti „prohnilému“ Palermu. Nikdy v historii českých vlád nebyl jejich součástí politik s takovým máslem na hlavě a hroší kůží jako on.