Europoslankyně Klára Dostálová (ANO) provdala dceru Denisu (srpen 2024)

Europoslankyně Klára Dostálová (ANO) provdala dceru Denisu (srpen 2024) Zdroj: Facebook - K. Dostálová

Martin Bartkovský: Zírání na Patrika Nachera a dceru Kláry Dostálové

Martin Bartkovský

Kdybych byl poslancem hnutí ANO Patrikem Nacherem, musel bych napsat, že uplynulý týden na sociálních sítích v Česku byl naprosto slovníkovou definicí jeho oblíbeného pojmu „dvojí metr“. Který on ovšem vidí, jen když s ním neměří jeho hnutí. Naštěstí nejsem ani poslancem, ani členem ANO, ani Nacherem, takže můžu popsat dění na obou stranách barikády. Sociální sítě uplynulý týden doslova explodovaly celou řadou pseudokauz, na kterých se dá ale dobře ukázat, že špatným vlastnostem a nevhodnému chování může propadnout opravdu každý a jeho politická orientace v tom nehraje žádnou roli.

Začalo to právě u Patrika Nachera, který jako jediný reprezentoval hnutí ANO na senátních námluvách s Motoristy. Boris Šťastný, bývalý Klausův poradce a zhrzený bývalý člen ODS, si jde „vzít Senát zpátky“. Má to tři drobné vady. Šťastný nikdy nebyl senátor, ANO Senátu nikdy nevládlo a Motoristé v něm nikdy neseděli. Tomuto sňatku z rozumu svědčili další dva klausovci – předseda Motoristů Petr Macinka a nově zvolený europoslanec Filip Turek. Druhý jmenovaný si v mládí rád zahajloval a dosud sbírá předměty s nacistickou symbolikou. Nacherovi se tak lidé na sociálních sítích vysmáli za to, s jakými lidmi se stýká. A to je naprosto v pořádku. Co v pořádku nebylo, byly urážky Patrika Nachera kvůli jeho fyzickému vzhledu. Pro to ve slušné společnosti skutečně není místo. Smějte se lidem za to, co dělají, ale nikdy ne za to, jak vypadají.

Sám Nacher to neunesl a pustil se pod tíhou útoků do dalšího laciného okopávání. Když byl upozorněn, že se kamarádí s neonacisty (což odkazovalo na Turkova vyjádření na sociálních sítích, kde rád v minulosti psal číslici 88 a oháněl se Hitlerem, i na evropské partnery hnutí ANO ve frakci Patrioti pro Evropu, kde působí skuteční neonacisté a antisemité), začal na oponenty pokřikovat, že jsou fašisté, a veškerá debata byla v troskách.

Bez osobních útoků se neobešla ani debata o osvětové kampani organizace Konsent a pražského dopravního podniku v MHD, která má upozornit na obtěžování ve veřejné dopravě. Nevyžádané doteky, slovní návrhy i prosté upřené zírání. Hezký nápad, který poukazuje na důležitý problém. Samozřejmě že pár letáky v tramvaji se nic nevyřeší, ale ukáže, že nám to jako společnosti není lhostejné. Verbalizuje to chování útočníků a obětem dává pocit, že v tom nejsou sami. Což je, v rámci problematiky domácího a sexualizovaného násilí, kterému se v Reflexu dlouhodobě věnujeme, velmi důležité. Kampaň podle slov radních stála do 50 tisíc korun. Sám Konsent ale od státu inkasuje na své aktivity milióny a to spustilo vlnu nenávisti. Ta však nemířila na hospodaření státních institucí, ale na samotné oběti a lidi, kteří kampaň hájili. Primární byly opět osobní útoky, jež se zaměřovaly hlavně na to, jak diskutující vypadají.

Posledním případem pak byla svatba. Europoslankyně Klára Dostálová (ANO) provdala dceru. A i když žádné dítě nemůže za své rodiče, novomanželka si vyslechla salvu těch nejodpornějších nadávek. A pokud budeme dodržovat rozdělení Česka na dva tábory, bylo to primárně z tábora současné vládní pětikoalice. Stejní lidé, kteří odsuzovali verbální útoky na Markétu Pekarovou Adamovou či Janu Černochovou. Tady je proto potřeba říci, že osobní útoky prostě přípustné nejsou a maximem, kterým může každý z nás přispět, je to, že se jich nebudeme dopouštět.

Ideální by bylo, pokud by se Patriku Nacherovi, jemuž podobné chování vadí, podařilo rozšířit tohle povědomí i v hnutí ANO. Právě tam se na posledním sněmu vysmívali objemnějším členům, jako je třeba Aleš Juchelka. A když už v tom budou, mohli by se vykašlat na používání fialové barvy při zesměšňování premiéra Petra Fialy. Kritizovat vládní kroky je naprosto správné a má to být také hlavní opoziční náplní, ale využívat k tomu humor páté třídy základní školy celkové debatě moc nepomáhá. A také vám bere právo ohánět se dvojím metrem, když totéž hojně děláte. Bude to ale těžké, protože šéf hnutí Andrej Babiš se v osobních útocích přímo vyžívá a zjistit si, kdo jsou rodiče či děti jeho oponenta, patří k prvním informacím, které ­putují do s­ložky.

Text vyšel také jako editorial nového Reflexu, který si můžete od čtvrtka zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 34/2024